Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Liittokierros opetti tämän: ”Yksin emme tule toimeen” – jättiliiton puheenjohtajaa jäi kismittämään pari asiaa

Kuva: Marja Luumi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sai huoahtaa helpotuksesta, kun liiton edustajisto sinetöi torstaina kokouksessaan kunta-alan työehtosopimuksen.

Liittokierros yllätti – jopa positiivisesti – Niemi-Laineen. Hän oli pelännyt, että Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n peukalonjälki olisi näkynyt jokaisessa neuvottelupöydässä, myös julkisen sektorin.

– En näe tuloksessa sellaista. Nyt tuli JHL:n malli, ei EK:n. Saavutimme palkoissa hieman yli yleisen tason, kun kiky-kompensaation kertakorvaus lasketaan mukaan, Niemi-Laine laskee.

Hän muistaa alkutilanteen tammikuussa 2017. Suomen mallia ajettiin niin, että vientialat olisivat määritelleet kaikkien palkkatason. Niemi-Laineen mukaan malli kaatui, koska aitoa vuoropuhelua ei syntynyt.

– Toivon todellakin, että jos joskus Suomen palkkamallia halutaan rakentaa, keskustelua käydään aidosti kaikkien työmarkkinoiden osapuolten kanssa – ei vain viennin ja teollisuuden sanelussa.

Kuntatyönantajilla oli pelisilmää.

Kuntien työntekijät joutuivat maksumiehiksi kilpailukykysopimusta sorvatessa. Lomarahoista leikattiin.

– Sen ikeen alla olimme neuvotteluissa, Niemi-Laine huomauttaa.

Hän kehaisee Kuntatyönantajien pelisilmää, kun se taipui ”paikalliseen tuloksellisuuteen perustuvaan kertaerään”. Se maksetaan henkilöstölle ensi vuoden tammikuussa.

– Työnantaja halusi näin korvata työntekijöille kiky-venymisen, vaikka Sipilän hallitus ei suostunut tulemaan yhtään vastaan.

Neuvotteluja ryyditettiin ylityö- ja vuoronvaihtokielloilla. Niemi-Laine uskoo niiden purreen.

– Työnantaja on ensisijaisesti vastuussa siitä, että palvelu on tasokasta ja riittävää. Nyt se joutui luupin alle ja huomaamaan, miten ilman työntekijöiden joustoa ei selvitä.

Hän muistuttaa, että äärimmäisen kiireen alla kuntatyöntekijät ovat jo tähän mennessä saaneet paljon hyvää aikaan ja kehittäneet uutta.

– Työnantaja palkitsi kertaerällä tätä tuloksellisuutta, JHL:n puheenjohtaja tulkitsee.

Hänen mielestään kunnilla on kyllä varaa 135 miljoonan euron pottiin, kun kuntakonsernin tilinpäätökseen kirjattiin plussaa 200 miljoonaa euroa.

– Ylimääräinen raha pitää periaatteessa pistää julkisella sektorilla siihen, että palvelut tuotetaan entistä paremmin. Palkitseminen motivoi työntekijöitä siihen.

Sekalinjakaan ei ole huono tulos.

JHL pyrki palkankorotuksissa puhtaaseen eurolinjaan, jolla olisi nostettu naisvaltaisen alan ostovoimaa. Mutta ei sekalinjakaan Niemi-Laineen mielestä huono tulos ole. Toukokuun alussa korotus maksetaan euromääräisenä 2 100 euron kuukausipalkkaan saakka. Sitä suurempiin se tulee prosentuaalisena.

– Näin saadaan alimpia palkkoja kuitenkin nostetusti selkeästi enemmän kuin pelkällä prosenttilinjalla.

Palkkaselvitystä hän pitää tärkeänä asiana. Sitä varten perustetaan työryhmä, jossa istuvat kuntapuolen työntekijöiden ja työnantajien edustajat.

– Tarkoituksena on selvittää julkisen puolen ansiokehitystä yksityiseen sektoriin verrattuna.

Niemi-Laine ei halua, että Suomessa joudutaan Ruotsin ongelmiin, jossa naisvaltaisten alojen palkat jäävät koko ajan muiden alojen jalkoihin.

300 miljoonan teilaaminen on nöyryyttämistä.

Mikä jäi harmittamaan puheenjohtajaa tällä neuvottelukierroksella? Ainakin se, että toisen sopimusvuoden palkankorotukset ovat puhtaasti prosentuaalisia.

– Emme saaneet täyttä perälautaa, jossa yleiskorotuksena olisi voitu jakaa järjestelyvaraerä kaikille.

Lohdutukseksi hän sanoo sitä, että sopimukseen tuli kuitenkin paikallinen järjestelyerä, 1,2 prosenttia, liitekohtaisella perälaudalla.

Toisen harmituksen aiheen Niemi-Laine kohdistaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen. Työntekijäjärjestöt vaativat kuntatyönantajalta lomarahaleikkauksen kompensoimista 300 miljoonalla eurolla kahden vuoden aikana. Se olisi vastannut noin puolta alkuperäisestä lomarahaleikkauksesta. Kuntatyönantaja myöntyi 135 miljoonaan, kun valtiolla ei ollut varaa ”lisämassiin”.

– Sipilän hallituksessa ei haluttu nähdä, että 300 miljoonalla on iso tarve naisvaltaisella alalla. Kuitenkin tänä keväänä on jaossa 12 miljardia osinkoja teollisuus- ja vientiyrityksille.

Niemi-Laine tuhahtaa, että tuollaisten summien rinnalla 300 miljoonan teilaaminen on lähinnä nöyryyttämistä.

Ei tämä täydellinen sopimus ole missään nimessä.

JHL:n puheenjohtaja toivoi, että tekstipuolella esimerkiksi mahdollisuus omaishoitoon olisi kirjattu kaikkiin sopimuksiin. Näin ei käynyt. Se jäi kismittämään. Hän on iloinen siitä, että kuntatyöntekijöiden hoitovapaa ja isyysloma pitenevät.

– Ei tämä täydellinen sopimus ole missään nimessä, mutta meidän tavoitteistamme hyvin moni toteutui, Niemi-Laine painottaa.

Taistelu ei silti ole tältä talvelta vielä ohi. JHL jatkaa yhä neuvotteluja monilla sopimusaloillaan. Esimerkiksi yksityisellä sosiaalipalvelualalla annettiin tänään lakkovaroitus.

Liittokierros opetti Niemi-Laineen mielestä ainakin yhden asian:

– Meidän pitää SAK:n liittoperheessä koordinoida yhdessä enemmän työehtosopimusten rakentamista – sitä tapaa, jolla pidämme huolen toisistamme ja solidaarisesta palkka- ja työehtopolitiikasta. Yksin emme tule toimeen, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa ay-liikkeen toimijoita.

Keskustelua aiheesta

Perintö- ja lahjaverosta ei haluta luopua rysäyksellä – SDP:n Harakka: ”Markkinatalouden kannalta paras vero”

Perintö- ja lahjaverosta luopuminen kertaheitolla ei ole keskustan ja kokoomuksen mielestä realistista tässä taloustilanteessa. Molemmat suuret hallituspuolueet tosin mielellään edelleen keventäisivät veroa.

Perintö- ja lahjaverosta luopumista ajava kansalaisaloite on pian saamassa 50 000 kannatusilmoitusta ja etenemässä siten eduskuntaan. Hallitus ennakoi tämän vuoden budjetissa veron tuotoksi 720 miljoonaa euroa.

Näin suurta summaa olisi vaikea saada kasaan muilla korvaavilla veroilla, myöntää kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

– Kokoomuksen linjaus on, että perintöverosta pitäisi päästä vaiheittain eroon pitkällä aikavälillä, Jokinen sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että hallituksen painopiste on työn ja eläkkeiden verotuksen keventäminen, jota kokoomus haluaa edelleen jatkaa.

Keskustan ryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen tyrmää myös verosta kertaheitolla luopumisen. Hänen mukaansa on mahdollista, että yksi keskustan tavoite eduskuntavaaleissa on perintöveron keventäminen.

– Moni kokee perintöveron epäoikeudenmukaiseksi, ymmärrettävästikin, Kaikkonen sanoo.

Nykyhallitus on keventänyt perintö- ja lahjaveron prosentteja kautta linjan, kun taas viime vaalikaudella verotusta kiristettiin.

”Kokonaan poistaminen ei perusteltua” 

Taloustieteilijöiden mielestä perintövero ei ole haitallisimpien verojen joukossa ja siksi he eivät ole innokkaita poistamaan sitä. Vuonna 2015 joukko tunnettuja taloustieteen professoreita ja muita ekonomisteja vetosi silloiseen hallitukseen perintö- ja lahjaveron säilyttämisen puolesta. Tuolloin keskusta ja kokoomus pohtivat verosta luopumista.

– Talouspolitiikan arviointineuvosto on ottanut kantaa, että perintövero on suhteellisen hyvä vero, eikä ainakaan sen kokonaan poistaminen olisi perusteltua. Se tuottaa tällä hetkellä aika paljon verotuloja ja sen korvaaminen muilla veroilla saattaisi olla haitallisempaa, sanoo Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Kärkkäisen mukaan jokainen hallitus tasapainottelee sopivan perintöveroprosentin kanssa.

– Nykyään on – jos ajatellaan suurinta osaa perinnön saajista – jo rintaperillisille ja lähiomaisille kevennyksiä. Toki joudutaan maksamaan veroja, mutta perinnön täytyy olla tosi iso, jotta puhutaan isoista summista.

Suurin oppositiopuolue SDP on taloustieteilijöiden kanssa samaa mieltä, eikä suurin surminkaan halua poistaa veroa.

– Perintö- ja lahjavero on markkinatalouden kannalta paras vero, perustelee SDP:n Timo Harakka, joka on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan ryhmävastaava.

Harakka uskoo perintöveron tuoton vain kasvavan väestön ikääntyessä.

STT–SANNA NIKULA

AVAINSANAT

Mikä meno, ex-ministeri Susanna Huovinen? – ”Urho Kekkonen oli kova hiihtomies”

Kuva: Nora Vilva
Kansanedustaja Susanna Huovisen voimaeläin on merikotka. Tällä kertaa sellainen löytyi Mongolian arolta.

Kevätkautta mennään, mikä on meno kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.)?

– Olen valolla käyvä ihminen. On ollut tärkeää, että valon määrä on lisääntynyt. Polaaripyörteen aikana olen käynyt paljon liikkumassa, kuten yleensäkin. Olen etenkin hiihtänyt jäällä, tietenkin perinteisellä tyylillä. Siellä ei tarvitse edes huutaa ”havuja perkele” kun suksi luistaa, Huovinen lausahtaa siteeraten Marjo Matikaista.

Kenen historiallisen henkilön kanssa haluaisit päästä hiihtämään?

– No Urho Kekkosen tietysti. Hänhän oli kova hiihtomies, en ole kuitenkaan varma kävisikö minulle kylmät hänen perässään varsinkin mäkisessä maastossa. Haluaisin puhua hänen kanssaan tietysti myös ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, mutta myös urheilupolitiikasta.

Mikä on Jyväskylässä parasta, jos Mauri Pekkarista ei saa sanoa?

– *Naurua* Koti. Ja omat läheiset. Olemme mieheni kanssa tasa-arvon kannattajia, päälliköimme siis tasa-arvoisesti!

Omaat taustan pituushypyssä. Kuinka monen kepu-edustajan yli hyppäisit?

– Mielelläni aika monen, mutta en ole varma mihin nykyiset lihasvoimat riittäisivät. Henkisesti tietenkin koen, että me sosialidemokraatit kykenemme hyppimään monen keskustalaisen yli. Ja hypimmekin.

Harva tietää, että olet ministerinä laittanut liikkeelle Helsinki-lentokenttä junaradan. Joko tästä uskaltaa Keski-Suomessa puhua?

– No joo, ehkä niitä keskusteluja pitää uskaltaa käydä. Ajan mielellään junalla lentokentälle, mutta ajan hyvin mielelläni myös Lusi-Vaajakoski-maantietä Jyväskylään. Siinö voin myös nähdä oman ”kädenjälkeni”. Ministerinä pitää peilata asioita myös valtakunnallisesti, sen lisäksi että katsoo vain kotimaakuntaa. Mutta ehkä joku on kenttäradasta kiitollinen, vaikka Mauri ei ehkä vielä ymmärräkään, hän toteaa nauraen.

Mites tämä sote. Saadaanko uudistusta koskaan tehtyä?

– Minun ihana rakas lempilapseni sote… Se oli hyvin iso ja rankka prosessi viime kaudella. En varmaan pääse siitä irti koskaan, enkä edes tiedä pitäisikö. Mutta kyllä sen on pakko valmistua, Suomi tarvitsee uudistusta, mutta ei mitä tahansa. Hallitus on hukannut alkuperäiset tavoitteet, sitä suren.

Mikä on poliittinen voimaeläimesi?

– Se on merikotka. Suomalainen upea eläin, joita on aivan liian vähän. Kuvastaa minulle, että paitsi ihmisestä, niin myös luonnon monimuotoisuudesta tulee pitää huolta. Olen myös itse entinen ”nuori kotka”. Lisäksi politiikassa on hyvä välillä nousta asioiden yläpuolelle ja huomata, mikä elämässä on oikeasti tärkeintä.

Demokraatti selvittää Mikä meno? -haastatteluilla kentän kuulumisia. Tarkoituksena on raottaa rennolla ja humoristisella otteella persoonien työnaamiota ja löytää vaikuttajien sisäinen velmuilija.

Tuomioja pettyi Ruotsin sosialidemokraatteihin: ”On ikävää todeta, että…”

Kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja suree Facebook-sivuillaan suomen kielen huonoa asemaa Ruotsissa.

Tuomioja viitannee eilen puhuttaneeseen Helsingin Sanomien artikkeliin, joka käsitteli monin surullisin esimerkein vähemmistökielten kuten suomen huonoa ja yhä huononevaa asemaa länsinaapurissamme.

– On harmillista miten Ruotsissa ei edelleenkään haluta riittävästi turvata suomalaisen kielivähemmistön oikeuksia. Kun sosialidemokraateille Suomessa on aina ollut tärkeätä toimia ruotsinkielisen vähemmistömme oikeuksien kunnioittamiseksi, on ikävää todeta että ruotsalaiset toverimme eivät ole osoittaneet samanlaista sitoutumista sikäläisten vähemmistökielien turvaamiseen, Tuomioja toteaa.

– Ja ettei siitä kenenkään tarvitse huomauttaa, olemme me sosialidemokraatit Suomessa toki monissa asioissa tehneet omia virheitämme, myös esim. saamelaisten oikeuksien kunnioittamisessa, Tuomioja päättää Facebook-päivityksensä.

Keskustelua aiheesta

”Siinä mitataan se, onko kokoomuksesta sivistyspuolueena enää mitään jäljellä” – Lindtman Grahn-Laasoselle: Selvitykset seis ja toimiin

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puhumassa eduskunnassa.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaatii kokoomuslaista opetusministeriä Sanni Grahn-Laasosta tuomaan esityksen toisen asteen maksuttomuudesta jo hallituksen kevään kehysriiheen.

– Siinä mitataan se, onko kokoomuksesta sivistyspuolueena enää mitään jäljellä kaikkien koulutusleikkauksien jälkeen, Lindtman summaa Facebookissa.

Lindtman toteaa, että toisen asteen maksuttomuus on tällä hetkellä erityisesti kokoomuksen käsissä, joka on vastustanut oppivelvollisuuden pidentämistä ideologisista syistä.

– Satavuotiaan Suomen menestystarina on perustunut sille ajatukselle, että tässä maassa kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa. Sen on mahdollistanut suomalainen peruskoulu ja osaamistason nousu. Meillä on valtava määrä tutkittua tietoa siitä, että pelkkä peruskoulu ei enää riitä tulevaisuudessa, eikä riitä tälläkään hetkellä työelämässä.

Lindtman muistuttaa, että toisen asteen koulutuksen oppimateriaalien korkeaksi karannut hinta estää tuhansia nuoria suorittamasta toisen asteen koulutusta loppuun. Jopa puolet lukion tai amiksen keskeyttäneistä nimeää rahanpuutteen yhdeksi syyksi.

– Emme yhteiskuntana voi lähteä siitä, että näiden nuorten ensimmäinen osoite on sosiaalitoimisto. Kenenkään ei pitäisi joutua sosiaalitoimistoon koulukirjojen takia, Lindtman sanoo ja viittaa Grahn-Laasosen aiempiin lausuntoihin.

Ministeri Sanni Grahn-Laasoselta kysyttiin hiljattain Ylen Aamu-tv:ssä, millaisen neuvon hän antaa henkilölle, joka on tilanteessa, ettei ole varaa ostaa kirjoja.

– Siinä tilanteessa tietysti sosiaalitoimi on se ensimmäinen osoite, Grahn-Laasonen vastasi.

Lindtman on aiemmin hämmästellyt eduskunnassa lausuntoa todella kovaksi ja ylimieliseksi niille toisen asteen opiskelijoille, jotka tuskailevat rahan kanssa.

– Suomessa on 100 000 alle 30-vuotiasta ilman toisen asteen tutkintoa. Heistä vain neljä kymmenestä on työelämässä. Nämä faktat osoittavat, ettei Suomella ole varaa olla tekemättä tulevaisuuden kannalta merkittävää uudistusta eli oppivelvollisuuden pidentämistä ja toisen asteen maksuttomuutta, Lindtman toteaa.

Hän sanoo myös, että on hienoa, kun kansalaisaloite maksuttomasta toisesta asteesta tulee eduskunnan käsiteltäväksi.

– Tämän pitäisi herättää myös Sipilän (kesk.) hallitus ymmärtämään tosiasiat.

– Asiantuntijat, VATT, talouspolitiikan arviointineuvosto ja opettajien ammattijärjestö OAJ ovat kaikki päätyneet samaan analyysiin kuin SDP: oppivelvollisuutta kannattaa pidentää, toisesta asteesta on tehtävä maksuton, Lindtman painottaa.

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen on käynnistänyt selvityksen toisen asteen maksuttomuudesta.

– Ministeri Grahn-Laasoselle minulla on selvä viesti: Selvitykset on jo tehty. Tässä ei enää kaivata lisää selvityksiä vaan päätöksiä, Lindtman sanoo.

”Apteekkilupa on kuin rahanpainolupa” – kokoomusedustaja haluaa kilpailua apteekkialalle

Kuva: Anna-Liisa Blomberg

Kun kaupan aukioloajat on vapautettu ja alkoholilaki uudistettu, on kansanedustaja Jaana Pelkosen (kok.) mielestä aika siirtää katseet apteekkeihin. Pelkonen haluaa avata alan kilpailulle ja luopua apteekkilupien tarveharkinnasta.

– Apteekkitoiminta Suomessa on tällä hetkellä hyvin voimakkaasti säänneltyä, ja apteekit ovat oikeastaan paikallisia monopoleja. Siksi apteekkilupa onkin käytännössä sama kuin rahanpainolupa. Lupien tarveharkinnasta hyötyy vain se, joka on joskus onnistunut saamaan luvan, Pelkonen sanoo tiedotteessaan.

Pelkonen muistuttaa, että nyt Lääkekealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päättää, kuinka monta apteekkia maassa toimii, missä ne sijaitsevat ja kuka niitä saa pitää.

– Apteekkien lukumäärän keinotekoinen rajoittaminen ei ole tätä päivää. Lupa pitäisi myöntää kaikille, jotka täyttävät apteekkitoimiluvan edellytykset, Pelkonen sanoo.

Pelkonen huomauttaa, että nyt hinnat on säädetty samoiksi koko maassa, eikä kilpailua juuri ole. Pelkonen viittaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen selvitykseen, jonka mukaan muissa Pohjoismaissa itsehoitolääkkeiden hinnat ovat kaupan vapautumisen ja kilpailun lisääntymisen jälkeen laskeneet noin 10-20 prosenttia.

– Apteekkien välinen kilpailu johtaisi mitä suurimmalla todennäköisyydellä lääkkeiden hintatason laskemiseen, Pelkonen sanoo.

 

Keskustelua aiheesta