Politiikka

Liittopomo: Eikö uskalleta myöntää tosiasiaa? – ”Asiakkaan omavastuu rahoituksesta saattaa nousta”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo, että valinnanvapaus ei ole sosiaali- ja terveysuudistuksen kiireisin asia. Valinnanvapauden vaikutusta ei ole arvioitu lainkaan esimerkiksi henkilöstön näkökulmasta, hän kommentoi asiaa selvittäneen työryhmän tiistaina julkistettua väliraporttia.

– Sote-uudistus koskee yli 200 000 työntekijää, valtavaa joukkoa.

Monia muitakin kysymyksiä on auki.

– Miksi siis kiirehtiä valinnanvapautta? Se ei edes ole uudistuksen kärki eikä perussyy. Pääasia on taata tasavertaiset palvelut kaikille sekä sovittaa sosiaali- ja terveyspalvelut yhteen eheiksi palveluketjuiksi, kustannusten nousua hilliten.

Työryhmä esittää neljää vaihtoehtoista valinnanvapausmallia. Eloranta kysyy, mitä eri mallit tarkoittavat työntekijöille.

– Mikä taho toimii työnantajana ja millaisin ehdoin? Onko työnantajana maakunta vai mikroyrittäjä? Millainen vaikutus tällä olisi asiakas- ja hoitosuhteisiin?

JHL:n mukaan valinnanvapaus edellyttää henkilöstöltä tietoa, koulutusta sekä vastuiden ja velvoitteiden selkeyttä. Suuri merkitys on myös työsuhteiden turvallisuudella. Henkilöstön aseman ohella arvioimatta on myös se, millaista osaamista asiakkailta ja potilailta odotetaan palvelujen käyttämisessä.

– Epämääräisyys keskustelussa ohjaa harhaan, jos ei uskalleta myöntää myös sitä tosiasiaa, että asiakkaan omavastuu rahoituksesta saattaa nousta.

Uudistuksen sosiaalisten vaikutusten arviointi on ylipäätään ollut ohutta koko keskustelun ja valmisteluin ajan, Eloranta summaa.

– Kaikkia lyhtyjä ei vieläkään ole sytytetty, ja osa sytytetyistä valoista häikäisee ristiin. Vaikkapa se tosiasia, että valinnanvapaus tuo lisää valvontaa, jota hallitus ohjelmansa mukaisesti kuitenkin haluaisi purkaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat