ehdokasmainos

Liittopomo: Eikö uskalleta myöntää tosiasiaa? – ”Asiakkaan omavastuu rahoituksesta saattaa nousta”

Kuva: Kari Hulkko

Ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo, että valinnanvapaus ei ole sosiaali- ja terveysuudistuksen kiireisin asia. Valinnanvapauden vaikutusta ei ole arvioitu lainkaan esimerkiksi henkilöstön näkökulmasta, hän kommentoi asiaa selvittäneen työryhmän tiistaina julkistettua väliraporttia.

– Sote-uudistus koskee yli 200 000 työntekijää, valtavaa joukkoa.

Monia muitakin kysymyksiä on auki.

– Miksi siis kiirehtiä valinnanvapautta? Se ei edes ole uudistuksen kärki eikä perussyy. Pääasia on taata tasavertaiset palvelut kaikille sekä sovittaa sosiaali- ja terveyspalvelut yhteen eheiksi palveluketjuiksi, kustannusten nousua hilliten.

Työryhmä esittää neljää vaihtoehtoista valinnanvapausmallia. Eloranta kysyy, mitä eri mallit tarkoittavat työntekijöille.

– Mikä taho toimii työnantajana ja millaisin ehdoin? Onko työnantajana maakunta vai mikroyrittäjä? Millainen vaikutus tällä olisi asiakas- ja hoitosuhteisiin?

JHL:n mukaan valinnanvapaus edellyttää henkilöstöltä tietoa, koulutusta sekä vastuiden ja velvoitteiden selkeyttä. Suuri merkitys on myös työsuhteiden turvallisuudella. Henkilöstön aseman ohella arvioimatta on myös se, millaista osaamista asiakkailta ja potilailta odotetaan palvelujen käyttämisessä.

– Epämääräisyys keskustelussa ohjaa harhaan, jos ei uskalleta myöntää myös sitä tosiasiaa, että asiakkaan omavastuu rahoituksesta saattaa nousta.

Uudistuksen sosiaalisten vaikutusten arviointi on ylipäätään ollut ohutta koko keskustelun ja valmisteluin ajan, Eloranta summaa.

– Kaikkia lyhtyjä ei vieläkään ole sytytetty, ja osa sytytetyistä valoista häikäisee ristiin. Vaikkapa se tosiasia, että valinnanvapaus tuo lisää valvontaa, jota hallitus ohjelmansa mukaisesti kuitenkin haluaisi purkaa.

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Hovioikeus hylkäsi Janitskinin kantelun

Helsingin hovioikeus hylkäsi maanantaina Ilja Janitskinin kantelun, jossa hän vaati vangitsemisensa perumista. Helsingin käräjäoikeus määräsi Janitskinin vangittavaksi poissaolevana runsaat kaksi viikkoa sitten.

Ilja Janitskin pyörittää MV-julkaisua tiettävästi Espanjasta käsin.

Häntä epäillään muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, rahankeräysrikoksista, laittomista uhkauksista ja tekijänoikeusrikoksista.

Tuomioja: Sipilän hallitus on löysännyt Suomen asevientipolitiikkaa

Kuva: Kari Hulkko
ulkoministeri erkki tuomioja tiedotustilaisuus valtioneuvosto 
Ulkoministeri Erkki Tuomioja pelkää eurokriisin pahenemisen voivan johtaa demokratian kriisiin. Tästä on Tuomiojan mielestä jo näkyvissä merkkejä esimerkiksi Kreikassa. *** Local Caption *** 245 ma 30.12.2013 dem s 1 yläpalkki
Erkki Tuomiojan mukaan Suomi ottaa nyt asekaupassa etäisyyttä pohjoismaiseen linjaan.

– Suomen tähän asti melkoisen tiukkaa asevientipolitiikkaa on nyt istuvan Sipilän hallituksen aikana merkittävästi löysennetty. Tätä on syytä käsitellä nyt myös eduskunnassa, vaatii kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.). Hän puhui tänään Safer Globe Suomen asevalvontaraportin julkistamistilaisuudessa Helsingissä.

Kansainvälisen asekaupan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä on pyritty lisäämään muun muassa voimaantulleen kansainvälisen asekauppaa säätelevän ATT-sopimuksen kautta, mutta kuten Safer Globe raportista ilmenee, on tässä Suomessakin edelleen paljon parantamisen varaa, Tuomioja huomautti.

Raportti kertoo Tuomiojan mukaan hyvin huolestuttavasta kehityksestä.

– Monet sellaiset asevientihakemukset, jotka viime hallituksen aikana kilpistyivät ulkoministeriön kielteiseen kantaan, ovat heti keväästä 2015 lähtien edenneet. Näin ovat sellaiset maat kuin Arabiemiraatit, Kazakstan, Kuwait, Qatar, Saudi-Arabia, Turkki, Turkmenistan ja Uzbekistan tulleet uusiksi tai merkittävästi laajennetun Suomen aseviennin kohdemaiksi.

– Kaikkia näitä yhdistää jatkuvasti huono ihmisoikeustilanne, sisäiset jännitteet ja tai osallistuminen sotiin maan rajojen ulkopuolella. Kaikki neljä arabimaata ovat Saudi-Arabian johtamassa liittoutumassa taistelemassa Jemenin kapinallisia vastaan. On paljon raportteja, jotka kertovat samanlaisista tuhoisista iskuista siviilikohtaisiin, jollaiset Syyrian sodassa ovat aiheellisesti nostaneet vaatimuksia niihin syyllistyneiden saattamisesta vastuuseen sotarikoksista, Tuomioja sanoo.

Tuomiojan mielestä Suomi on näin tälläkin sektorilla loitontumassa sekä Euroopasta että erityisesti Pohjoismaista.

– Ruotsi, joka on ollut aseteollisuuden ja –viennin pieni suurvalta, on ottanut aiempaa tiukemman linjan ja esimerkiksi Saudi-Arabian kanssa on puolustusyhteistyö ja asekauppa käytännöllisesti katsoen kokonaan loppunut, samalla kun Suomi kiihdyttää sinne suuntautuvaa asevientiä ja –yhteistyötä.

Tätä on syytä käsitellä nyt myös eduskunnassa.

Turkmenistan ja Uzbekistan ovat maita, jonne kaikki EU-maat ovat pysäyttäneet aseviennin niiden huonon ihmisoikeustilanteen vuoksi.

– Poikkeuksena on Italia, joka myös selittää Suomen uuden asennoitumisen. Kyse on nimittäin italialaisen Beretta-konsernin, joka omistaa nykyisin myös SAKO:n asetehtaan Suomessa, intresseistä. Edellisen hallituksen aikana SAKO/Berettan edustajat monin tavoin kävivät myös ministereille valittamassa ja viestimässä, että ellei heidän vientihakemuksiinsa suostuta, joutuvat he siirtämään tuotantonsa Italiaan, jolla vastaavia estoja ei ole.

Tuomioja kertoo olleensa silloin yhteydessä Italian ulkoministeriin, joka ymmärsi asian, mutta ”ei voinut tai uskaltanut luvata”, ettei Suomen epäämälle viennille heltisi lupaa Italiasta.

– Edellisen hallituksen ulkoministeri ei tällä painostukselle antautunut, ja tälle pidättyvyydelle osoitti jonkinasteista ymmärrystä myös silloinen puolustusministeri, vaikka hän oli vielä ikävämmän painostuksen kohteena.

– Uudessa hallituksessa uudet puolueet ja uudet ministerit jo muutamassa viikossa signaloivat Suomen linjan muuttuneen. Vastedes ihmisoikeudet ja sotarikokset ovat asioita, joita voidaan käsitellä puheissa, mutta joita ei kuulu ottaa esiin silloin kuin pienetkin taloudelliset intressit tulevat mukaan kuvaan, Tuomioja ihmettelee.

Ahvenanmaalla närkästyttiin Jussi Niinistölle: ”Tarpeeton provokaatio”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
LKS 20161024  Maaneuvos Katrin Sjöberg Maarianhaminassa Ahvenanmaalla 24. lokakuuta 2016. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
– Ei ole ensimmäinen kerta, kun puolustusministeri antaa tällaisia lausuntoja ja siten hiukan provosoi, maakunnan hallitusta johtava maaneuvos Katrin Sjöberg sanoo.

Ahvenanmaalla on hermostuttu maakuntaan kohdistuvasta sotilaspoliittisesta keskustelusta, jonka puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) aloitti reilu viikko sitten.

Ahvenanmaan maakunnan hallitusta johtavan maaneuvoksen Katrin Sjögrenin mukaan keskustelu maakunnan demilitarisoidusta asemasta on turhaa.

– Näemme sen Ahvenanmaalla tarpeettomana provokaationa, sanoo Sjögren.

Demilitarisoinnista on sovittu kansainvälisesti, ja sen perusteella sotilaallinen läsnäolo ja Ahvenanmaan linnoittaminen on kielletty. Ahvenanmaalla tätä pidetään turvallisuutta tasapainottavana asiana.

Puolustusministeri Niinistö on kuvannut demilitarisoitua Ahvenanmaata sotilaalliseksi tyhjiöksi, joka on altis myös ”pienin voimin toteutettaville nopeille operaatioille”.

– Ei ole ensimmäinen kerta, kun puolustusministeri antaa tällaisia lausuntoja (Ahvenanmaasta) ja siten hiukan provosoi. Olemme tulleet siihen johtopäätökseen, että kyse voi olla myös sisäpolitiikasta ja Suomen kuntavaalien lähestymisestä, sanoo Sjögren.

Hän painottaa, että Ahvenanmaan demilitarisointi ei ole vain saarimaakunnan asia, vaan kansainvälisesti sovittu asia.

Ahvenanmaa on myös kansainvälisesti neutralisoitu, minkä vuoksi alue olisi pidettävä sodan uhan ulkopuolella mahdollisissa konflikteissa.

Sopimuksen pitävyyttä on kuitenkin tutkijapiireissä epäilty, ja siksi myös rauhan ajan demilitarisointi herättää kysymyksiä.

– On ongelmallista, että Ahvenanmaan puolustusta ei voi valmistella (paikan päällä) rauhan aikana. Jos lähialueella syntyisi jokin konflikti, Ahvenanmaa olisi saman tien maalitaulu, arvioi turvallisuuden ja strategian dosentti Tomas Ries Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta.

Olemme tulleet siihen johtopäätökseen, että kyse voi olla myös sisäpolitiikasta ja Suomen kuntavaalien lähestymisestä.

Maaneuvos Sjögrenin mukaan Ahvenanmaalla on tultu siihen käsitykseen presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) puheista, että maakunnan asemaan ei ole tulossa muutosta.

– (Myös) kesäkuussa julkistetusta hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta selviää, että Ahvenanmaan asema pitää säilyttää, sanoo Sjögren.

Tarkalleen ottaen selonteossa sanotaan, että ”Ahvenanmaalla on vakiintunut kansainvälisoikeudellinen asema, joka ei estä Suomen sotilaallisen yhteistyön tiivistämistä EU:ssa ja kansainvälisissä järjestöissä ja pohjoismaisesti”.

Esimerkiksi Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventyminen on herättänyt kysymyksiä suhteessa Ahvenanmaahan. Maiden välisessä yhteistyössä katseet ovat kohdistuneet etenkin meri- ja ilmavoimiin.

– Sen voi tulkita myös niin, että olisi mahdollisuus yhteistyössä suojata Ahvenanmaata. Tosin nykytilanteessa tästä ei ole julkituotuja suunnitelmia, Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun Ries sanoo.

Matias Åberg

Yt-neuvottelut SAK:ssa ohi, montako saa lähteä? – Se selviää 7. marraskuuta

sak7519

 

SAK:n yt-neuvottelut ovat päättyneet. SAK:n hallitus päättää järjestön uudesta organisaatiosta ja strategiasta maanantaina 7. marraskuuta. Myös yhteistoimintaneuvottelujen henkilöstövaikutukset tarkentuvat tuolloin, kertoo SAK.

Suomen suurin palkansaajakeskusjärjestö SAK ilmoitti syyskuun alussa yt-neuvotteluista.

Neuvottelut käynnistyivät tuotannollis-taloudellisista syistä. Ne perustuivat edustajakokouksen päätöksiin järjestön lähivuosien toiminnasta ja liittojen keskusjärjestölle maksaman jäsenmaksun alentamisesta.

Neuvottelut koskivat koko henkilöstöä ja kaikkia toimintoja. Tällä hetkellä SAK:n palveluksessa on 90 työntekijää. Yt-neuvottelujen alkaessa mahdolliseksi vähennystarpeeksi arvioitiin enimmillään kymmenen henkilötyövuotta.

SAK edustaa 20 ammattiliittoa ja noin miljoonaa palkansaajaa.

 

AVAINSANAT

Sotkeeko tämä pieni erityissuojeltu eläin Helsingin valtuuston kokouksen? – ”Kiistellystä Keskuspuistosta on tullut paras liito-oravametsä”

Kuva: lehtikuva/luonnontieteellinen keskusmuseo
LKS 20060302 - Liito-oravan pesä. Suomen liito-oravakannan koosta on valmistunut uusi arvio. Ympäristöministeriön teettämän selvityksen mukaan Suomessa on noin 143 000 naaraspuolista liito-oravaa. Lajin kanta on viime vuosina pienentynyt, ja kannan arvioidaan edelleen pienenevän. Tähän on syynä liito-oravalle sopivien metsien hakkuut. LEHTIKUVA / HANDOUT / LUONNONTIETEELLINEN KESKUSMUSE
Liito-oravan pesä.

Liito-oravat ovat vastavalmistuneen selvityksen mukaan asuttaneet kahden vuoden aikana monia uusia metsiköitä Luoteis-Helsingissä Keskuspuistoon asti ja muutamia myös sitä idempänä. Asiasta kertoo tuore Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisu. Vuonna 2014 tutkitulta alueelta löydettiin 12 asuttua metsikköä. Uudessa selvityksessä samalla alueella oli 39 esiintymää. Lisäksi liito-oravia etsittiin Keskuspuiston ja Herttoniemen-Kivikon metsäselänteen rajaamalta alueelta, ja sieltä löydettiin 4–5 uutta elinpiiriä. Helsingin itäisimmät liito-oravat asustavat Malmin lentoaseman alueen lounais- ja eteläpuolella.

Helsingin paras liito-oravametsä on Keskuspuisto, jonka elinpiirien määrä kasvoi kahdessa vuodessa viidestä noin 25:een. Reviirejä on melko tasaisesti Laaksosta Haltialaan, lukuun ottamatta Ilmalan – Pohjois-Pasilan seutua, jossa hyvistä kuusikoista huolimatta niitä on harvemmassa.

Ylivoimaisesti kiistanalaisin näistä on Keskuspuisto, jonka lohkomisesta asuntokäyttöön on tapeltu pitkään. Tänään julkistettu Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen liito-oravakartoitus saattaakin sotkea perusteellisesti keskiviikkona pidettävän valtuuston kokouksen, jossa yleiskaava-asiaa on määrä käsitellä.

Liito-orava on kaupunkilaistunut, mutta elintavat säilyneet ennallaan

Muutos esiintymien määrässä on suuri ja samansuuntainen naapurikaupunkien Espoon ja Vantaan kanssa.

– On selvää, että liito-orava on useiden vuosikymmenien poissaolon jälkeen palannut sankoin joukoin pääkaupunkiin, kertoo ympäristöjohtaja Esa Nikunen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.

Liito-orava on kaupunkilaistunut, mutta muuten sen elintavat ovat muuttuneet melko vähän. Liito-oravat eivät enää pelkää ihmisiä, koiria tai liikennettä. Ne eivät kuitenkaan etsi muunlaista ravintoa kuin mitä metsäluonto on ennenkin niille tarjonnut. Ne elävät edelleen ihmisestä melko riippumatonta elämää, toisin kuin monet muut kaupunkilaistuneet nisäkkäät.

Liiton-oravan elinympäristöä ei saa hävittää eikä heikentää

Liito-orava on erityisesti suojeltu laji, jonka elinympäristöjä, lakitekstin mukaan ”lisääntymis- ja levähdyspaikkoja”, ei saa hävittää eikä heikentää. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pesien lähiympäristön muutama hehtaari jätetään suurten muutosten ulkopuolelle. Vuoden 2016 selvityksen mukaan tällaisen ydinalueen keskimääräinen pinta-ala Helsingissä on 3,3 hehtaaria. Niille ei siis rakenneta, ja metsää hoidetaan varovaisesti, liito-oravan vaatimukset huomioon ottaen.

Lisäksi suunnittelussa ympäristökeskuksen mukaan tulee varmistaa, että asutuksen keskellä sijaitseviin metsikköihin on liito-oravan käytössä latvusyhteys mielellään kahdesta suunnasta. Laajalla metsäalueella tämä asia on ilman muuta järjestyksessä.

 

 

Lähde: Esa Lammi ja Pekka Routasuo: Helsingin liito-oravakartoitus 2016. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 7/2016.