Nyheter

Lilian Strömberg: Mitt intryck är att det ibland råder större oenighet bland de finskspråkiga socialdemokraterna – men inom FSD håller vi ihop

Lilian Strömberg från Köklax fick förnyat förtroende i FSD:s distriktsstyrelse.

I samband med Finlands svenska socialdemokraters kongress i Karis passade Arbetarbladets medarbetare Henrik Helenius på att kolla stämningarna hos några delegater. Turen har nu kommit fram till styrelsemedlemmen Lilian Strömberg från Köklax.

Henrik Helenius

Arbetarbladet

 

Barn och hundar älskar mig därför att jag är mig själv, säger Lilian Strömberg. Hon älskar själv alla människor. Också dem som samhället har glömt bort. Hon är sekreterare för Köklaks svenska arbetarförening och under Finlands svenska socialdemokraters kongress i Karis blev hon återvald till organisationens distriktsstyrelse.

 

Lilian Strömberg är nu pensionerad. Men innan dess jobbade hon som dataexpert och med ekonomiska dataprogram, bland annat bokföring, i Esbo stad de senaste 24 åren. Hon är född i Träskända vid Klappträsks strand i Esbo.

 

–  Men jag var bara två år då jag med mina föräldrar flyttade till Alberga där vi bodde i tio år.

 

Alberga är som redan namnet antyder känt för sin kuperade terräng och Lilian Strömberg kan bekräfta att så är fallet.

 

– Det stämmer för vi bodde på ett högt berg där det numera finns en tunnel, säger hon.

 

I hennes barndom bestod Alberga centrum i stort sett av två butiker och en polisstation och några byggnader till. Bland annat en pub vid Gamla Åbovägen samt en bensinstation.

 

– Min syster och bror var aderton och femton år äldre än jag. De hade sina egna familjer och vi
bodde alla på samma berg.

 

Med till exempel köpcentret Sello i spetsen är däremot dagens Alberga helt förändrat.

 

– Sedan flyttade vi i mitten av sextiotalet till Domsby som med sina hästar och kor var rena landsbygden. Där bredvid finns numera moderna Esbo centrum med sina stora affärs- och
kontorsbyggnader. Bland dem stadshuset som byggdes i början av 1970-talet. Största delen av
kontorsbyggnaderna i Esbo centrum kommer att rivas och nya byggas istället.

 

Idag är Lilian Strömberg bosatt i ett höghus i stadsdelen Södrik i Esbo.

 

– Jag bor i en enrummare med min hund som heter Oskari. Jag är frånskild och har två barnbarn. En pojke på femton och en flicka på fem år. Flickan går i svenskt dagis.

 

Strömberg är glad över det fortsatta förtroendet i FSD-ledningen.

 

– Det är ett intressant uppdrag därför att man då vet vad som händer i det politiska livet. Vid sidan av politiken sköter hon äldre personer med minnesstörningar och andra som behöver hjälp.

 

– Dessutom hjälper jag min ex-man bland annat genom att för honom gå till butiken och sköta hans finanser.

 

Inte alla mormoner är konservativa

 

Till Lilian Strömbergs engagemang hör även medlemskapet i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, av utomstående kallade mormoner.

 

– Sedan jag blev medlem av denna kyrka har jag inte rört vare sig alkohol, kaffe, té eller tobak. Däremot älskar jag choklad och glass.

 

Sin kyrkas religion förklarar hon i korthet på följande sätt:

 

– Vi tror att Jesus Kristus, den Himmelske Fadern och den Helige Anden är tre olika Personer. När vi döps bär vi vita kläder och dopet sker helt under vattnet. Därefter sätter vi på oss våra egna kläder för att antingen genast eller följande söndag konfirmeras. Då får man ta emot den Helige Anden.

 

Strömberg berättar att mormonerna i allmänhet betraktats som konservativa.

 

– Men i i Utah, den delstat i USA där vår kyrka är starkast finns det nog medlemmar som är demokrater och inte enbart republikaner, konstaterar hon.

 

Finlands svenska socialdemokraters kongress i Karis var för henne en underbar erfarenhet därför att gemenskapen var jättestark

 

– Mitt intryck är att det ibland råder större oenighet bland de finskspråkiga socialdemokraterna. Men inom FSD håller vi ihop.

 

Strömberg sörjer Maarit Feldt-Rantas tragiska öde.

 

– Det är så sorgligt att jag fick tårar i ögonen när den svenske gästen Lennart Svensson, 95 år, för kongressdeltagarna berättade att han fått ett brev av Maarit där hon säger att hon tyvärr inte kunde komma men att hon önskar oss allt gott.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE