Politiikka

Lindströmin sairausloma herätti yllättäen salkkusodan kahden muun hallituspuolueen välillä – ”Kokoomus hamuaa lisää valtaa”

Lehtikuva / Markku Ulander
Jari Lindströmin (ps.) sairastuminen voi aiheuttaa Petteri Orvon (vas.) ja Juha Sipilän kaksintaistelun.
Lehtikuva / Markku Ulander
Jari Lindströmin (ps.) sairastuminen voi aiheuttaa Petteri Orvon (vas.) ja Juha Sipilän kaksintaistelun.
Lehtikuva / Markku Ulander
Jari Lindströmin (ps.) sairastuminen voi aiheuttaa Petteri Orvon (vas.) ja Juha Sipilän kaksintaistelun.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) tunnustus tällä viikolla Demokraatin haas­tat­te­lussa työtaakkansa kohtuuttomuudesta näyttää sytyttäneen avoimen salkkusodan kokoomuksen ja keskustan välille.

Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa ottaa kantaa asiaan suorasukaisesti lauantain pääkirjoituksessa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) olisi Suomenmaan mukaan valmis suora­vii­vai­seen ratkaisuun, jossa kaikki kolme halli­tus­puo­lu­etta saisivat yhden uuden ministerin jakamalla yhdis­tel­mä­salk­kunsa kahdelle henkilölle.

Sipilän ratkaisussa Lindström voisi jäädä työmi­nis­te­riksi ja perus­suo­ma­laiset nimittäisivät uuden oikeus­mi­nis­terin. Kimmo Tiilikainen (kesk.) voisi jatkaa joko ympäristö- tai maata­lous­mi­nis­te­rinä ja toiselle tontille tulisi uusi nimi keskustasta.

Kokoomus voisi puolestaan siirtää opetus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­teri Sanni Grahn-Laasosen salkusta kulttuurin uudelle ministerille.

Ratkaisu ei kuitenkaan Suomenmaan mukaan kelpaakokoomukselle. Puolue on valmis ministerien määrän lisäämiseen vain sillä ehdolla, että tehtäviä siirretään myös minis­te­ri­ryh­mien välillä eikä vain niiden sisällä.

Suomeksi sanottuna kokoomus vaatii keskustaa luovuttamaan tehtäviä omista salkuistaan kokoomukselle. Vaati­mus­lis­talla ovat tiettävästi olleet asuntoasiat Tiilikaisen ympä­ris­tö­sal­kusta.

– Kokoomuksen vallan kasvat­ta­mi­selle ei ole mitään perusteita, Suomenmaa täräyttää.

Kokoomusta nähtävästi hiertää lehden mukaan vieläkin halli­tus­neu­vot­te­lujen loppusuoralla syntynyt salkkujako. Perus­suo­ma­laiset vaativat ja saivat oikeus­mi­nis­terin tehtävät vastineeksi siitä, että puheenjohtaja Timo Soini otti ulko­mi­nis­terin tehtävät eikä hallituksen toiseksi tärkeimpänä pidettyä valti­o­va­rain­mi­nis­terin salkkua.

Kokoomuksen vallan kasvat­ta­mi­selle ei ole pää-äänenkannattajan mukaan mitään perusteita. Hallituksen salkkujako perustuu vaalien tulokseen ja halli­tus­so­pi­muk­seen.

– Hallituksen kannattaa keskittyä ohjelmansa toteut­ta­mi­seen sen sijaan että nyt ryhdyttäisiin käymään uusia halli­tus­neu­vot­te­luja salkkujaosta, Suomenmaa neuvoo hallituskumppaniaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat