Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Lindtman: ”Arvoisa edustaja Halla-aho: Yhtä lailla, tuomiovaltaa ei tule siirtää eduskuntaan” – Sosialidemokraatit kannattavat Mäenpään syytesuojan poistamista

Lehtikuva / Vesa Moilanen

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman muistutti, ettei kansanedustajankaan sananvapaus ole rajoittamaton. Lindtman puhui Juha Mäenpään (ps.) syytesuojaa käsitelleessä eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.

Demokraatti.fi

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pyysi eduskunnalta lupaa Mäenpään syytesuojan purkamiseen sen jälkeen, kun Mäenpää oli puhunut täysistunnossa vieraslajeista.

– Maahanmuuttajien vertaaminen haitallisiin vieraslajeihin eduskuntakeskustelussa on yksiselitteisesti tuomittavaa ja vaarallista. Se loukkaa perustuslain ja ihmisoikeussopimusten takaamaa ihmisarvoa, ja laittaa ihmisiä vastakkain tavalla, joka ei kuulu suvaitsevaisen ja demokraattisen Suomen olemukseen.Paitsi, että maahanmuuttajien vertaaminen vieraslajeihin tässä salissa ääneen sanottuna on hyvin epäkunnioittavaa ja loukkaavaa, sen seuraukset voivat olla vieläkin pahemmat. Mikäli tällaista puhetta sallitaan tästä salista, se näyttää esimerkkiä koko kansalle siitä, millainen puhe on hyväksyttävää. On muistettava, että meillä kansanedustajilla on paitsi oikeuksia myös suuri vastuu sanoistamme ja toiminnastamme, Lindtman sanoi.

Valtakunnansyyttäjä epäilee Mäenpään syyllistyneen puheillaan kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Lindtman luonnehti epäilyä erittäin painavaksi.

– Eduskunta ei ole tuomioistuinlaitos. Täällä emme arvioi syyllisyyttä emmekä jaa tuomioita. Sen sijaan meidän tehtävämme on arvioida, onko epäilty rikos laadultaan ja luonteeltaan sellainen, joka on syytä antaa tuomioistuimen arvioitavaksi.

”Hyvä ja kiihkeäkin debatti tässä salissa on jatkossakin mahdollista .”

– Perustuslakivaliokunta on maan parhaita asiantuntijoita kuultuaan päättänyt esittää, että Mäenpään syytesuoja tulisi poistaa. Meidän tulee tälle arviolle antaa sen ansaitsema painoarvo. Me emme voi ryhtyä jakamaan oikeutta, mutta me voimme mahdollistaa oikeuden toteutumisen myös kansanedustajan kohdalla, Lindtman sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on ilmoittanut, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä tulee estämään Mäenpään syyttämisen.

– Samaan aikaan edustaja Halla-aho on todennut, että ”syytesuoja on luotu sitä varten, ettei politiikkaa siirretä eduskunnasta tuomioistuimeen”. Arvoisa edustaja Halla-aho: Yhtä lailla, tuomiovaltaa ei tule siirtää eduskuntaan. Se ei ole meidän tehtävämme, Lindtman sanoi.

Lindtmanin mukaan sosialidemokraatit kannattavat Mäenpään syytesuojan poistamista.

– Sanoilla on väliä. Edustaja Mäenpään sanat loukkaavat paitsi ihmisarvoa, myös suomalaisia arvoja ylipäätään. Kansanedustajan asemaa ja tämän salin oikeuksia ei pidä käyttää suojakaapuna, jonka turvin voisi kiihottaa ihmisiä kansanryhmiä vastaan ja loukata kaikille ihmisille kuuluvia ihmisoikeuksia.

Eduskunta äänestää Mäenpään syytesuojasta perjantaina. Syytesuojan poistaminen vaatisi 5/6:n määräenemmistön.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE