Nyheter

Lindtman betonade framtidslinjens betydelse

Topi Lappalainen
Antti Lindtman inledde sin kampanj i partiordförandevalet i Helsingfors den 7 juni 2023.

Restaurang Juttutupa i Hagnäs i Helsingfors hade valts som lokal för Antti Lindtmans kampanjöppning inför medlemsomröstningen om SDP:s partiordförande.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Riksdagsgruppens ordförande Lindtman är en av två kandidater i medlemsomröstningen och den andra är familje- och omsorgsminister Krista Kiuru.

I Lindtmans kampanjstart flankerades han av tre nya riksdagsledamöter. Helena Marttila från Esbo fungerade som konferencier, Pinja Perholehto från Hyvinge höll ett tal i egenskap av kampanjchef och Ville Merinen från Tammerfors hade hand om livestreamen.

Utöver de nyblivna riksdagsledamöterna hade Lindtman också tre partiaktiva som berättade om varför de stöder honom.

Merinen ställde sedan snabba frågor där Lindtman fick associera med vad som först faller in. Till exempel ”fotboll” klarade han med att säga att ”livet är en del av fotbollen”, Tanner beskrev han som en ansvarstagare och ”naturskydd” fick honom att säga ”framtid”.

– Det är fint att se er här och det är underbart att inleda den här ordförandekampanjen i detta historiska hus, sade Lindtman inför ett fullsatt Juttutupa. Han tackade för alla meddelanden som har strömmat in och sade att det har gett mod för honom att ställa upp.

– Resan gör vi tillsammans, sade Lindtman till sina anhängare. Han berömde också Sanna Marin och hennes insats som partiordförande.

– Från det är det bra att fortsätta framåt och leda partiet mot framtiden.

Lindtman sade att det tog en stund att överväga kandidaturen eftersom det inte räcker att ha viljan utan man måste ha någonting att ge. Han sade sig tro både på Finlands framtid och partiets framtid.

– Under kampanjen kommer vi att presentera en vision om Finland år 2035.

Lindtman betonade vikten av att hålla fast vid den avgående regeringens målsättning om Finland som en kolneutral välfärdsstat år 2035. Finland ska gå i bräschen för hållbar utveckling, underströk han.

– Vi ska hålla fast vid klimatmålen för att det är också nyckeln till framgången.

Lindtman underströk att det gäller att behålla planetens livskraft för kommande generationer och att notan blir dyr för dem om man skjuter upp klimatmålen. Han betonade också vikten av de investeringar som kommer med den rättvisa omställningen.

– Vi måste bekämpa naturförlusten på ett alldeles nytt sätt, sade Lindtman.

Öppenhet för internationellt samarbete och nya människor och idéer är något som Lindtman betonade att har varit Finlands framgångsrecept.

– Vi är ett öppet, progressivt och internationellt land med en stark ställning i internationellt hänseende, större än vår egentliga storlek.

När det gäller att dra nyttan av boomen i rena teknologier, underströk Lindtman vikten av en framtid där man betonar arbetets roll.

– Det måste alltid löna sig att arbeta och arbetstagare måste respekteras som människor, inte bara ses som siffror.

Tillit kallade Lindtman Finlands superkraft och han undeströk vikten av att arbetstagarna har möjligheten att förhandla om sina rättigheter.

– När vi lyckas i dessa så kommer Finland år 2035 vara ett kolneutralt välfärdssamhälle, större än sin egentliga storlek.

När det gäller SDP som folkrörelse, betonade Lindtman att det inte är ledarens ensamma uppgift att leda utan man bestämmer om partiets linje tillsammans.

– Redan över 800 har anmält sig i kampanjen, tack för det. Det är fint att ni har kommit med på resan. Vi ska bjuda in finländarna. SDP är en levande folkrörelse, sade Lindtman.

Till Ständerhuset hade han det budskapet att det gäller att stå fast vid en hållbar framtid och inte vända sig inåt.

– Ju hårdare tider, desto viktigare att lösningarna är rättvisa. Oavsett om vi kommer att vara i opposition eller i regeringsställning, kommer vi att erbjuda ett alternativ som baserar sig på våra värderingar.

Lindtman betonade framtidslinjens vikt och tog som ett exempel att hans dotter kommer att fylla 18 år år 2035.

– Då är livets vår framför henne och jag hoppas att Finland år 2035 är ett kolneutralt välfärdssamhälle, ett starkt internationellt land som har lyckats med att lösa utvecklingen av tjänsterna och den offentliga ekonomin med en stark arbetslinje. Till det bjuder jag alla med, avslutade Lindtman talet.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE