Huvudnyheter

Lindtman: ”En framgångsrik ekonomi och en fungerande vardag är viktigt – men viktigast av allt är livet”

Foto: Hanne Salonen / Eduskunta
Den socialdemokratiska gruppens ordförande Antti Lindtman i riksdagens talarstol.

Riksdagen behandlar idag beredskapslagen. SDP-gruppens ordförande Antti Lindtman höll redan igår ett gruppanförande där han betonade vikten av omfattande åtgärder – men också solidaritet och samarbete på samhällets alla nivåer.  

ABL

 

Lindtman konstaterade att Finland, likt hela världen,  står inför en helt ny utmaning.

 

– Det står nu klart att coronaviruset är det finländska samhällets största prövning sedan efterkrigstiden. 

 

Därmed krävs även omfattande åtgärder. Lindtman konstaterade att beredskapslagen är ett tungt, men under omständigheterna nödvändigt, verktyg – även om det påverkar och begränsar vardagslivet för många människor och kan komma att få stora effekter på ekonomin och arbetsmarknaden. 

 

Han betonade vikten av att se till den stora bilden. 

 

– Också i de svåraste tiderna måste vi tänka på att vi har en skyldighet att göra allt vi kan för att skydda livet. En framgångsrik ekonomi och en fungerande vardag är viktigt, men viktigast av allt är livet.

 

Solidaritet och samarbete

 

I dessa prövande tider krävs enligt Lindtman samarbete och solidaritet på alla samhällets nivåer. Såväl i Finland som i EU och internationellt krävs politiskt samarbete, i syfte att bromsa coronaviruset och den lågkonjunktur som hotar i dess fotspår. Han uppmanade därför riksdagen att, i enlighet med medborgarnas förväntningar, lägga de interna meningsskiljaktigheterna åt sidan. 

 

I Finland har vi alltid klarat oss genom samarbete, förmågan att komma överens och starkt gemensamt ansvar”

 

Lindtman uppmanade även alla enskilda medborgare att nu visa den solidaritet som varit Finlands trumfkort i det förflutna. Nu gäller det framför alt att ta ansvar för äldre och andra i riskzonen, samt värna hälsovårdens bärförmåga. 

 

– Ingen generation kan välja sina prövningar. Denna generations uppgift är att skydda de som har byggt det här landet. 

 

Lindtman påminde om att prövningen påverkar oss alla ojämlikt. För vissa småföretagare innebär det mindre pengar i fickan, för andra lågavlönade arbetstagare uppsägningar. Ytterligare andra tvingas arbeta övertid utöver sina egna gränser.

 

– Därför måste vi visa solidaritet och hjälpa varandra – allt enligt våra egna resurser och förmågor. 

 

Lindtmans egen förhoppning är att Finland kommer att ta sig ur den pågående prövningen som en nation med förståelse för hur viktig varje enskild insats är för att samhället ska fungera. 

 

– I Finland har vi alltid klarat oss genom samarbete, förmågan att komma överens och ett starkt gemensamt ansvar. Och tack vare finländarnas kunnande och uthållighet. Så kommer vi också göra denna gång.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE