Politiikka

Lindtman Fortumin Uniper-kaupoista Lintilälle: ”Pahalta näyttää”

Lehtikuva / Jussi Nukari
Mika Lintilä vastaili opposition kysymyksiin Uniper-kaupoista.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Mika Lintilä vastaili opposition kysymyksiin Uniper-kaupoista.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Mika Lintilä vastaili opposition kysymyksiin Uniper-kaupoista.

Kansanedustaja, entinen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ihmetteli tänään valtionyhtiö Fortumin Uniper-kauppoja.

Kauppojen myötä Fortum tulee omistamaan lähes puolet saksalaisyhtiöstä, jonka sähköntuotannosta Paateron tiedotteen mukaan peräti 83% tehdään fossiilisilla polttoaineilla.

– Fortum investoi mahdollisesti jopa kahdeksan miljardia ”vihreään tulevaisuuteen” ostamalla 5/6 sähköstään kivihiilellä ja kaasulla tuottavan yhtiön. Missä omistajaohjaus? kysyi puolestaan kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) Facebookissa.

Asia nousi tänään esiin myös eduskunnan kyselytunnilla vihreiden kysyessä asiasta omistajaohjauksesta vastaavalta ministeriltä Mika Lintilältä (kesk.).

– Omistajaohjausministeri ei aio puuttua tähän kauppaan. Fortumin johto on arvioinut tämän kokonaisuudessaan parhaaksi vaihtoehdoksi. Tiedostan että 30 % kapasiteetista on fossiilisessa muodossa. Mutta sieltä tulee myös vesivoimaa Ruotsista noin 80%, Lintilä vastasi.

– Kun mielletään tilanne, mitä päätöksiä Saksa on tehnyt ydinvoiman suhteen, on aika luonnollista, että näin merkittävällä yhtiöllä on siellä fossiilienergiaa. Se tulee olemaan sitä siirtymäkauden muotoa, jota Saksassa on siirryttäessä uusiutuviin ydinvoimasta.

Voiko yhtiön arvo romahtaa?

Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi huolehti, että Fortum joutuu mustalle listalle fossiilipäästöjensä takia ja siihen sijoittaminen vaikeutuu. Yhtiön arvo voi romahtaa.

– Aikooko hallitus todella hyväksyä, että suomalaisilta sähkönkuluttajilta kerätyt rahat hukataan hiilikuplaan kankkulan kaivoon? hän kysyi.

Lintilä puolustautui muun muassa sillä, että Fortum tulee osakkaaksi yhtiöön eikä fuusiota tapahtu. Hän sanoi myös, ettei Fortumin strategia muutu, vaan se perustuu edelleen uusiutuvaan energiaan.

– Se että kaasua tulee kaupassa Venäjältä, se on realiteetti, joka tulee huomioida. En näe erityistä neagiitivistä piirrettä siinä.

Lindtman muistutti Pariisin ilmastosopimuksesta.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman hämmästeli Fortum-kauppaa. Hän sanoi Lintilälle, ettei tällaisia kauppoja tehdä konsultoimatta valtiota eli pääomistajaa.

Lindtman muistutti myös muun muassa Suomen sitoutumisesta Pariisin ilmastosopimukseen.

– Pahalta näyttää, hän sanoi.

– Hallitus pitää kiiini omasta ilmasto- ja energiastrategiastaan, Lintilä vastasi.

– Valtion tulee ollaa vastuullinen osakkeenomistaja myös muita osakkeenomistajia kohtaan. Tässä tilanteessa en näe syytä, että tulisi tehdä ratkaisuja, jotka horjuttaisivat valtion luotettavuutta osakkeenomistajana, hän jatkoi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat