Politiikka

Lindtman jakoi videon ja palaa vielä vakavaan kysymykseensä Grahn-Laasoselle: ”Onko tämä teidän viestinne, jos rahat eivät riitä koulutukseen?”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

– Ei ole suurempaa tuhlausta kuin se, että rahat ei riitä koulutukseen. Silti lukion/amiksen keskettäneistä 1/4 syy keskeyttämiseen on rahan puute. Kenenkään koulutus ei saa jäädä rahasta kiinni. Ratkaisu ei ole sosiaalitoimisto vaan aidosti maksuton II-aste, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kirjoittaa tviitissään tänään.

Lindman palaa samalla opposition koulutusvälikysymykseen ja jakaa keskiviikon salikeskustelusta videon.

Jo salissa Lindtman totesi, että ehkä keskeisin koulutuksen tasa-arvon epäkohta on, että melkein joka viides alle 25-vuotias on vailla toisen asteen tutkintoa.

– Se tarkoittaa sitä, että jokaisesta koululuokasta neljä tai viisi jää ilman toisen asteen tutkintoa. 100 000 alle 30-vuotiasta — 100 000 — on perusasteen varassa. Siinä on jokainen liikaa. Jos nuori jää perusasteen varaan, niin polku elämässä on todella kivinen, Lindtman sanoi.

Joka neljännellä, joka lopettaa toisen asteen koulutuksen, syynä on oppimateriaalien maksullisuus. Lindtmanin mukaan tämän takia SDP on esittänyt, että oppivelvollisuutta pidennettäisiin. Muun muassa vihreät on tullut tällä viikolla oppivelvollisuuden pidentämisessä SDP:n linjoille. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) taasen on kertonut, että puolueella on valmiutta tarkastella asiaa.

– No mikä on hallituksen vastaus? Se kuultiin tänä aamuna, kun ministeri sanoi: ”Jos rahat ei riitä koulutukseen”, ministeri Grahn-Laasonen totesi, ”siinä tilanteessa niin tietysti sosiaalitoimisto on se ensimmäinen osoite.” Onko tämä teidän viestinne? Jos rahat eivät riitä koulutukseen, menkää sosiaalitoimistoon, Lindtman ihmetteli keskiviikkona.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) selitti keskustelussa tarkoittaneensa sitä, että Suomessa on hyvinvointiyhteiskunta turvaverkkoineen, joihin perheet voivat myös nojautua, kun perheen taloudellinen tilanne on erittäin tiukka.

– Tätä tarkoitin aamulla aamutelevisiossa, hän sanoi.

Lue välikysymyskeskustelusta lisää täältä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat