Lindtman kuittasi Orpolle: ”SDP:n vaihtoehdossa alle 55 000 euroa vuodessa tienaavilla jäisi enemmän käteen palkasta”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Pääministeri Juha Sipilä (vasemmalla) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Eduskunnassa keskustellaan paraikaa opposition vaihtoehtobudjeteista.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) , pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo (s). olivat lukeneet erityisen hyvin nimenomaan SDP:n vaihtoehtobudjettin.

Heti ensi puheenvuoroissaan he kommentoivat kärkkäästi lähinnä demarien vaihtoehtoa. Salista ihmeteltiinkin jo sitä, että hallitus käyttää koveampaa kieltä kuin oppositio.

– Onko tämä tyylikästä ja asiallista keskustelua? Suomi täyttää 100 vuotta, SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson kyseli.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi hallituksen valinneen työn- ja yrittämisen verotuksen keventämisen. Vasemmiston vaihtoehdot ylipäänsä Orpo leimasi joulupukin kontiksi. SDP:tä Orpo syytti veronkiristyksistä, muun muassa yrittäjien verottamisesta hengiltä. SDP:n esittämästä rahoitusverosta Orpo antoi ymmärtää, ettei Nordea olisi siirtänyt pääkonttoriaan Suomeen, jos verotus olisi ollut voimassa.

– Demarit esittävät 900 miljoonan euron veronkorotuksia, vihreät nokittavat esittämällä 1,4 miljardin euron veronkorotuksia. … Kun vihreiden pintaa hieman rapsuttaa, kyllä sieltä punaista alkaa näkyä. Niin paljon on yhteistä demareiden ja vasemmistoliiton ja vihreiden linjassa, että aivan oikeutetusti voi puhua vihervasemmistosta, Simon Elo sanoi.

Juha Sipilän mielestä SDP:n vaihtoehto perustuu epävarmoihin tulonlähteisiin.

Niin sinisten Simon Elo, Orpo kuin Sipilä moittivat SDP:tä myös siitä, että SDP olisi valmis ottamaan Sitran taseesta 350 miljoonaa euroa.

Rinne: Sitran rahoille olisi parempaa käyttöä kuin JPMorganin rahasto.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne painotti, että Sitran taseesta otettaisiin kertaluontoisesti rahaa kasvun vahvistamiseen, esimerkiksi homekoulujen korjaamiseen ja infrarakentamiseen. Se vahvistaisi talouskasvua.

Rinne totesi, että näin Sitran rahat tuottaisivat paljon paremmin kuin nyt, kun niitä pidetään esimerkiksi JPMorganin rahastoissa.

– Se vahvistaa vain ulkomaalaisten taloutta, ei suomalaisten taloutta.

– Raha tulee paljon parempaan käyttöön sillä, että se otetaan kotimaiseen kasvuinvestointiin ja ennakoivaan terveydenhuoltoon homekoulujen poistamiseen. Tase pitää laittaa käyttöön, mutta kyllä paras keino on käyttää sitä kotimaassa ongelmien poistamiseen ja kasvun vahvistamiseen, ei yhdysvaltalaisten rahastojen vahvistamiseen, Rinne jatkoi.

Orpolle Rinne totesi myös, että SDP:n vaihtoehtobudjetissa on nimenomaan pienille ja keskisuurille yrittäjille tukea. Näitä toimia olisivat arvonlisävelvollisuuden alarajan nostaminen ja verovähennys ensimmäisen työntekijän palkkaavalle yrittäjälle.

– Nämä ovat konkreettisia asioita, joilla autetaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä työllistämään ja kasvamaan. Hallituksen vaihtoehdo yrittäjille tarkoittaa rikkaiden ja hyvältuloisten yrittäjien apteekkarivähennyksien mallisia vähennyksiä. Tämä hallitus suosii rikkaita yrityksiä pienituloisten kustannuksella, Rinne sanoi.

Vihreille moitteet autoilijoiden kurittamisesta.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto linjasi vihreiden panostavan omassa budjettiesityksessään koulutukseen ja köyhyyden ja eriarvoisuuden torjumiseen.

– Vihreiden mielestä on fiksumpaa panostaa osaamiseen, tutkimukseen ja innovaatioihin kuin tutkitusti tehottomiin ja ympäristölle haitallisiin yritystukiin, Aalto sanoi.

– Orpo sanoi omassa puheenvuorossaan, että pysyville menonlisäyksille ei ole varaa. Kuitenkin hallituksella on ollut varaa pysyviin erittäin mittaviin tulonmenetyksiin, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan totesi.

Petteri Orpo oli sanonut vasemmistoliiton olevan johdonmukainen kertoessaaan, että sen budjetti perustuu veronkorotuksiin.

Anderssonin mukaan kokoomuslaista talousajattelua on vain alentaa veroja mahdollisimman paljon. Seuraukset ovat seuraavat:

– Kaikki muu, koulutuksen rahoitus, pienituloisten sosiaaliturva, pienituloisten eläkeläisten, lapsiperheiden tai opiskelijoiden pärjääminen on teille toissijaista ja tämä käy varsin selvästi ilmi myös hallituksen omista tavoittenasetteluista, Andersson jatkoi ja viittasi siihen, että hallitusohjelman tavoite on estää kokonaisveroasteen nousu.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen moitti vihreitä siitä, että puolue kiristäisi omassa vaihtoehtobudjetissaan autoilun verotusta.

– Aika moni suomalainen joutuu käyttämän henkilöautoa päivittäin. Siellä mennään töihin, viedään lapsia päiväkotiin. Ei se ole mikään luksustuote, esitätte kovia veronkorotuksia auton käyttäjille, Kaikkonen sanoi.

”Ja tässä se ero, arvoisa hallitus on.”

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman korjasi valtiovarainministeri Petteri Orpoa ja totesi, että SDP:n vaihtoehdossa alle 55 000 euroa vuodessa tienaavilla jäisi enemmän käteen palkasta eli verotus olisi alempaa kuin hallituksen.

Hän painotti myös, että demarit suosisi pienyrittäjiä arvonlisäveron alarajan nostolla ja mahdollistamalla ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottamalla verotusta.

– Ja tässä se ero, arvoisa hallitus on. Meidän vaihtoehdossa on sydän paikallaan. Meidän vaihtoehdossa kasvu kuuluu kaikille.

Lindman kysyi Orpolta, onko hallitus valmis perumaan lomarahaleikkaukset ja olemaan kiristämättä lapsiperheiden verotusta.

Hän viittasi kysymyksessään siihen, kun hallitus on jo suostunut muuttamaan esitystään ja perunut kiinteistöveron korotuksen.

 

Keskustelua aiheesta

Tämä ristiretki ei osoita päättymisen merkkejä: ”Petteri Orpo, voidaanko sopia, että tämä käsittämätön kartelli puretaan?”

Kuva: Lehtikuva / Jarno Mela

Jos jossain esiintyy arvostelua apteekkareita kohtaan, siellä suurella todennäköisyydellä vaikuttaa myös vihreiden ensimmäisen kauden kansanedustaja Antero Vartia, maan ehkä tunnetuin ”apteekkari-kartellin” vastustaja.

Hänen niin sanottu ristiretkensä epäviisaaksi katsomaansa epäkohtaa vastaan on jatkunut pitkään myös julkisuudessa. Viimeisin Vartian sivallus ilmestyi luettavaksi maanantaina, kun vihreä kansanedustaja kirjoitti aiheesta omalla Twitter-tilillään.

Vartia kommentoi päivityksellään Helsingin Sanomissa julkaistua Helsingin Pakilan apteekin apteekkarin Jari Kokkosen mielipidekirjoitusta, jossa Kokkonen vaatii Espoon Jorviin apteekkia nopeasti. Espoon kaupunki on tehnyt aloitteen myös yöaikaan toimivan apteekin saamiseksi Jorvin sairaalan alueelle.

”Nykyinen lainsäädäntö sallii sen, että apteekkarit voivat hidastaa uuden apteekin perustamista pitkään. Keväällä on odotettavissa tästä uudesta apteekkiluvasta valitus hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeuden päätöksestä voidaan valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kun Fimean päätös on lainvoimainen, apteekkilupa tulee haettavaksi ja Fimea valitsee siihen apteekkarin. Tästä päätöksestä voi valittaa kuten perustamispäätöksestäkin. Espoon ­tekemästä aloitteesta voi mennä kuusi vuotta tai enemmän ennen kuin Jorvin sairaalan ­alueella on apteekki.”

Vartia kirjoittaa apteekkari Kokkosen tekstiin liittyen, että apteekit ovat apteekkareita varten.

”Miksi apteekkareille olisi muutoin annettu oikeus valittaa uusista toimiluvista hallinto-oikeuteen? Petteri Orpo, voidaanko sopia, että seuraavalla kaudella tämä käsittämätön kartelli puretaan? Veronmaksajat kiittäisivät.”

Kokkonen kirjoittaa, että hänen mielestään apteekki on ensi kädessä asiakkaita varten.

”Voin toki pidentää oman apteekkini auki­oloaikaa vielä muutamalla tunnilla, jotta yöllä apteekkipalveluja tarvitsevien espoolaisten ei tarvitse ajaa Töölöön asti.”

Eduskunnan salassapitosäännöksiin kaavaillaan muutoksia – IS: Kansanedustajaa voisi uhata jopa vankeustuomio

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Eduskunnan salassapitosäännöksiin on tulossa muutoksia. Tiedustelulakipaketti on tuomassa muutoksia eduskunnan työjärjestykseen.

Puhemiesneuvoston esitykset muutoksista ovat valmistumassa jo lähipäivinä, arvioi eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen STT:lle. Puhemiesneuvoston seuraava kokous on jo tiistaina.

Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina, että eduskunnan työjärjestykseen on tekeillä muutos, joka kiristäisi suhtautumista tietovuotoihin. Lehden mukaan kansanedustajaa voi jatkossa uhata jopa vankeustuomio, jos hän kertoo valiokunnissa käsiteltävistä salaisista tai vaiteliaisuuden piiriin kuuluvista asioista.

Apulaispääsihteeri Tuovinen sanoo STT:lle, että työjärjestykseen ehdotetaan lisättäväksi pykälä vaitiolovelvollisuudesta ja hyväksikäyttökiellosta. Tuovinen katsoo, ettei nykytilannetta ole tarkoitus muuttaa, vaan tarkoituksena on kirjata jo voimassa oleva tilanne.

– Valmistelua on tehty kuunnellen valtiosääntöasiantuntijoitakin, Tuovinen sanoo.

”Lähtökohtaisesti ovat kansallista turvallisuutta koskevia”

Muutokset työjärjestykseen koskevat erityisesti uutta, perustettavaa tiedusteluvalvontavaliokuntaa ja sen toimintaa. IS:n mukaan työjärjestyksen muutos on kuitenkin huomattavasti laajempi ja ulottuu koskemaan kaikkea eduskunnan valiokuntatyöskentelyä.

Eduskunnan apulaispääsihteeri Tuovinen kiistää mittavat muutokset nykyisten valiokuntien osalta. Tuovisen mukaan kaikkien valiokuntien asiakirjoja koskeva muutos on, että eduskunnan työjärjestyksen nykyiseen pykälään ehdotetaan nyt lisättäväksi kansallinen turvallisuus.

– Eli myös kansallisen turvallisuuden suojelemiseksi asiakirjat voidaan määrätä salassa pidettäviksi, Tuovinen sanoo.

Lisäksi Tuovisen mukaan tiedusteluvalvontavaliokunnalle ehdotetaan lisättäväksi työjärjestykseen uusi oma säännöksensä valiokunnan asiakirjojen salassapitovelvollisuudesta.

– Uusi valiokunta käsittelisi sellaisia asiakirjoja, jotka lähtökohtaisesti ovat kansallista turvallisuutta koskevia. Siellä lähtöolettamus olisi, että ne ovat salassa pidettäviä, kun muissa valiokunnissa on lähtöolettamana, että ne eivät ole salassa pidettäviä, Tuovisen sanoo.
STT–OLLI KUIVANIEMI

Keskustelua aiheesta

Tiedustelulait eduskuntaan tiistaina – pöydällä muun muassa sähköpostien ja Whatsapp-puheluiden seuranta

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Kansanedustajat saavat tiistaina eteensä harvinaisen ison urakan, kun paljon huomiota herättäneiden tiedustelulakien käsittely alkaa eduskunnassa. Massiiviseen lakipakettiin sisältyvät esitykset siviili- ja sotilastiedustelusta sekä tiedustelutoiminnan valvonnasta. Lisäksi perustuslakia on tarkoitus muuttaa siten, että luottamuksellisen viestin suojaa voitaisiin rajoittaa kansallisen turvallisuuden nimissä.

Lakien tavoitteena on taata kansallinen turvallisuus tilanteessa, jossa viestintäteknologia kehittyy nopeasti ja uhkista on tullut yhä enemmän rajat ylittäviä.

Kansalaisten silmissä kiinnostavin osuus on siviilitiedustelu, joka on herättänyt huolia yksityisyyden suojan murenemisesta.

Tarkkaan rajattua valvontaa

Merkittävä muutos olisi se, että suojelupoliisi ja Puolustusvoimat saisivat oikeuden tiedusteluun myös ilman selvää rikosepäilyä. Perusteluna on, että näin voitaisiin ehkäistä paremmin esimerkiksi terrorismia.

Erityistä huomiota lakiesityksissä on herättänyt tietoliikennetiedustelu, joka tarkoittaa Suomen rajat ylittävän verkkoliikenteen kuten sähköpostiviestien tai Whatsapp-puhelujen seulomista. Tätä on perusteltu tarpeella suojautua vakavilta tietoverkkouhkilta. Tähän asti viranomaisilla ei ole ollut valtuuksia kyseiseen tiedusteluun.

Hallitus on tähdentänyt, että kyse ei ole massavalvonnasta, koska lakiesitykset eivät mahdollista yleistä, kaiken kattavaa tietoliikenteen seurantaa. Tietoa suodatettaisiin tarkoin hakuehdoin ja aina erikseen tuomioistuimen luvalla. Suojelupoliisilla pitäisi olla ensin tieto tai epäilys jonkin selkeän ulkoisen uhkan olemassaolosta.

Suomen sisällä tapahtuvan verkkoliikenteen seulonta olisi kielletty. Tiedustelu koskisi tietoliikennettä, joka siirtyy suomalaisesta viestintäverkosta ulkomaiseen verkkoon tai päinvastoin.

Sivullisten viestit tuhottava

Rajoituksista huolimatta on oletettavaa, että tietoliikennetiedustelussa nousee esiin sivullisia koskevia viestejä ja tietoja, joiden tiedustelu on kiellettyä. Supon olisi hävitettävä tällaiset tiedot heti, kun niiden luonne on käynyt ilmi. Viranomaisilla olisi myös ehdoton kielto hyödyntää tällaisia tietoja mitään tarkoitusta varten.

Lausuntokierroksella kiinnitettiin huomiota siihen, että laeista on vaikea saada tarkkaa käsitystä, mihin ja kuinka laajaan aineistoon tietoliikennetiedustelu voisi kohdistua.

Supolla ei olisi välttämättä velvollisuutta ilmoittaa kohdehenkilölle, jos hänen viestiliikenteensä on päätynyt seulaan. Vastineeksi jokaisella olisi oikeus tehdä tiedusteluvaltuutetulle kirjallinen tutkimispyyntö siitä, onko häneen kohdistunut tiedustelua ja onko se ollut laillista.

Kuka valvoo valvojaa?

Tiedustelua tekevien tahojen valvontaa varten perustettaisiin uusi viranomainen, tiedusteluvaltuutettu. Hänellä olisi laajat oikeudet saada viranomaisilta selvityksiä tiedustelutoiminnasta sekä tehdä tarkastuksia näiden toimitiloihin. Valtuutettu voisi myös määrätä, että tiedustelutoiminta on keskeytettävä tai lopetettava, jos hän katsoo, että siinä on menetelty lainvastaisesti.

Tiedusteluvaltuutettu toimisi tietosuojavaltuutetun toimiston yhteydessä. Lisäksi eduskuntaan perustettaisiin erillinen parlamentaarinen valvontavaliokunta.

Huolta on herättänyt erityisesti se, miten valvojien riippumattomuus taataan ja miten valtuutettu saa riittävät resurssit työhönsä.
STT–ANNU MARJANEN

Onko Migrin kiristyneen linjan taustalla poliittinen ohjaus? – Professori tukee Rinteen aloitetta

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Poliisi jakoi Narinkkatorin kahtia, kun Don't send Afghans back -mielenosoitus sai vastamielenosoituksen - Don't send Afghans back -mielenosoitus järjestettiin Helsingissä lauantaina.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitti lauantaina Demokraatissa, että pääministeri voisi asettaa Suomeen selvitysmiehen tarkastelemaan vastaavatko nykyiset käytännöt, joita noudatetaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamisissa, kansainvälisiä sopimuksia ja perustuslain määräyksiä.

Samalla selvitysmies voisi tarkastaa noudattaako pakolaiskriisin aikana tehty uudistettu lainsäädäntö samoja kansainvälisisä sitoumuksia.

– Lisäksi pitää selvittää, toimivatko viranomaisemme ja tuomioistuinlaitos näiden säännösten mukaisesti, Rinne esitti.

Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin arvioi Demokraatille, että Rinteen ehdotus kuulostaa hänen korvaansa ihan asialliselta.

Firenzessä European University Institutessa professorina toimiva Scheinin katsoo, että Suomen uudessa ulkomaalaislaissa perusasiat ovat oikein.

– Mutta lain sisällä olevia oikeussuojakeinoja on heikennetty siten, että lakia sovellettaessaei enää kyetä takaamaan henkilöille itse laissa taattuja oikeuksia.

Heikennetyillä oikeussuojakeinoilla Scheinin tarkoittaa valitusaikojen lyhentämistä sekä oikeusavun saamisen vaikeuttamista. Myös täytäntöönpanon keskeytys on Suomessa nykyään korkean kynnyksen takana ja vaatisi pätevän asian nopeaa toimintaa.

– Nyt asianajajat eivät edes ota näitä tapauksia hoitaakseen, hän huomauttaa.

Scheinin kertoo lisäksi kaipaavansa selvitysmieheltä tarkastelua siitä, onko maahanmuuttoviraston äkillisesti kiristyneen turvapaikkapolitiikan taustalla poliittista ohjausta.

– Mielestäni tästäkin on viitteitä. Vaikka lakia ei perusasioissa muutettu, Migri kiristi linjaansa. Näen, että tässäkin suhteessa selvitysmiehen asettaminen olisi aiheellista.

Uhkailtu mustalla listalla ja potkuilla – viron teurastajat osoittavat mieltään Turussa

Kuva: Thinkstock

Elintarviketeollisuusyhtiö HKScanin Viron Rakveren teurastamon työntekijät osoittavat keskiviikkona mieltään yhtiön pääkonttorin edustalla Turussa.

Työntekijät ovat olleet lakossa 6. helmikuuta lähtien. Lakkoilijat vaativat, että HKScan tunnustaa ammattiyhdistyksen neuvotteluosapuoleksi, kunnioittaa työntekijöiden järjestäytymisoikeutta ja maksaa työntekijöilleen elämiseen riittävää palkkaa.

HKScanin Suomen tuotantolaitosten työntekijöiden luottamushenkilöt kokoontuvat myös keskiviikkona keskustelemaan mahdollisista tukitoimista. Myös yhtiön Ruotsin työntekijöitä edustavat luottamusmiehet ovat ilmoittaneet olevansa valmiina tukitoimiin tarvittaessa.

Työtaistelulla on laaja yhteiskunnallinen merkitys Virossa.

Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL:n tietojen mukaan tilanne Rakveressa on tulehtunut. Työnantaja on uhkaillut tukilakkoa harkinneita työntekijöitä mustalle listalle joutumisella ja potkuilla.

Luvan lakkoon antoi Viron valtakunnansovittelija Meelis Virkebau, kun neuvottelut työnantajan kanssa päättyivät tuloksettomina marraskuun lopussa. Työntekijäpuolen mukaan sovittelijan tekemät sovintoesitykset eivät käyneet työnantajalle, vaikka työntekijät olivat valmiit ne hyväksymään.

Viron media on seurannut Rakveren tilannetta tarkasti, sillä työtaistelulla on laaja yhteiskunnallinen merkitys. Virolaismedian (Reporter Postimees 16.11.2017) mukaan HKScan pidättäytyy palkankorotuksesta teurastamossa, koska se pelkää ammattiyhdistyksen aseman vahvistuvan.

Mielenosoitukseen Turussa keskiviikkona osallistuu 20 virolaista, joista 15 on lakossa olevia työntekijöitä.

Keskustelua aiheesta