Politiikka

Lindtman kuittasi Orpolle: ”SDP:n vaihtoehdossa alle 55 000 euroa vuodessa tienaavilla jäisi enemmän käteen palkasta”

Lehtikuva / Jussi Nukari
Pääministeri Juha Sipilä (vasemmalla) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Pääministeri Juha Sipilä (vasemmalla) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Pääministeri Juha Sipilä (vasemmalla) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Eduskunnassa keskustellaan paraikaa opposition vaihtoehtobudjeteista.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) , pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo (s). olivat lukeneet erityisen hyvin nimenomaan SDP:n vaihtoehtobudjettin.

Heti ensi puheenvuoroissaan he kommentoivat kärkkäästi lähinnä demarien vaihtoehtoa. Salista ihmeteltiinkin jo sitä, että hallitus käyttää koveampaa kieltä kuin oppositio.

– Onko tämä tyylikästä ja asiallista keskustelua? Suomi täyttää 100 vuotta, SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson kyseli.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi hallituksen valinneen työn- ja yrittämisen verotuksen keventämisen. Vasemmiston vaihtoehdot ylipäänsä Orpo leimasi joulupukin kontiksi. SDP:tä Orpo syytti veronkiristyksistä, muun muassa yrittäjien verottamisesta hengiltä. SDP:n esittämästä rahoitusverosta Orpo antoi ymmärtää, ettei Nordea olisi siirtänyt pääkonttoriaan Suomeen, jos verotus olisi ollut voimassa.

– Demarit esittävät 900 miljoonan euron veronkorotuksia, vihreät nokittavat esittämällä 1,4 miljardin euron veronkorotuksia. … Kun vihreiden pintaa hieman rapsuttaa, kyllä sieltä punaista alkaa näkyä. Niin paljon on yhteistä demareiden ja vasemmistoliiton ja vihreiden linjassa, että aivan oikeutetusti voi puhua vihervasemmistosta, Simon Elo sanoi.

Juha Sipilän mielestä SDP:n vaihtoehto perustuu epävarmoihin tulonlähteisiin.

Niin sinisten Simon Elo, Orpo kuin Sipilä moittivat SDP:tä myös siitä, että SDP olisi valmis ottamaan Sitran taseesta 350 miljoonaa euroa.

Rinne: Sitran rahoille olisi parempaa käyttöä kuin JPMorganin rahasto.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne painotti, että Sitran taseesta otettaisiin kertaluontoisesti rahaa kasvun vahvistamiseen, esimerkiksi homekoulujen korjaamiseen ja infrarakentamiseen. Se vahvistaisi talouskasvua.

Rinne totesi, että näin Sitran rahat tuottaisivat paljon paremmin kuin nyt, kun niitä pidetään esimerkiksi JPMorganin rahastoissa.

– Se vahvistaa vain ulkomaalaisten taloutta, ei suomalaisten taloutta.

– Raha tulee paljon parempaan käyttöön sillä, että se otetaan kotimaiseen kasvuinvestointiin ja ennakoivaan terveydenhuoltoon homekoulujen poistamiseen. Tase pitää laittaa käyttöön, mutta kyllä paras keino on käyttää sitä kotimaassa ongelmien poistamiseen ja kasvun vahvistamiseen, ei yhdysvaltalaisten rahastojen vahvistamiseen, Rinne jatkoi.

Orpolle Rinne totesi myös, että SDP:n vaihtoehtobudjetissa on nimenomaan pienille ja keskisuurille yrittäjille tukea. Näitä toimia olisivat arvonlisävelvollisuuden alarajan nostaminen ja verovähennys ensimmäisen työntekijän palkkaavalle yrittäjälle.

– Nämä ovat konkreettisia asioita, joilla autetaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä työllistämään ja kasvamaan. Hallituksen vaihtoehdo yrittäjille tarkoittaa rikkaiden ja hyvältuloisten yrittäjien apteekkarivähennyksien mallisia vähennyksiä. Tämä hallitus suosii rikkaita yrityksiä pienituloisten kustannuksella, Rinne sanoi.

Vihreille moitteet autoilijoiden kurittamisesta.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto linjasi vihreiden panostavan omassa budjettiesityksessään koulutukseen ja köyhyyden ja eriarvoisuuden torjumiseen.

– Vihreiden mielestä on fiksumpaa panostaa osaamiseen, tutkimukseen ja innovaatioihin kuin tutkitusti tehottomiin ja ympäristölle haitallisiin yritystukiin, Aalto sanoi.

– Orpo sanoi omassa puheenvuorossaan, että pysyville menonlisäyksille ei ole varaa. Kuitenkin hallituksella on ollut varaa pysyviin erittäin mittaviin tulonmenetyksiin, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan totesi.

Petteri Orpo oli sanonut vasemmistoliiton olevan johdonmukainen kertoessaaan, että sen budjetti perustuu veronkorotuksiin.

Anderssonin mukaan kokoomuslaista talousajattelua on vain alentaa veroja mahdollisimman paljon. Seuraukset ovat seuraavat:

– Kaikki muu, koulutuksen rahoitus, pienituloisten sosiaaliturva, pienituloisten eläkeläisten, lapsiperheiden tai opiskelijoiden pärjääminen on teille toissijaista ja tämä käy varsin selvästi ilmi myös hallituksen omista tavoittenasetteluista, Andersson jatkoi ja viittasi siihen, että hallitusohjelman tavoite on estää kokonaisveroasteen nousu.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen moitti vihreitä siitä, että puolue kiristäisi omassa vaihtoehtobudjetissaan autoilun verotusta.

– Aika moni suomalainen joutuu käyttämän henkilöautoa päivittäin. Siellä mennään töihin, viedään lapsia päiväkotiin. Ei se ole mikään luksustuote, esitätte kovia veronkorotuksia auton käyttäjille, Kaikkonen sanoi.

”Ja tässä se ero, arvoisa hallitus on.”

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman korjasi valtiovarainministeri Petteri Orpoa ja totesi, että SDP:n vaihtoehdossa alle 55 000 euroa vuodessa tienaavilla jäisi enemmän käteen palkasta eli verotus olisi alempaa kuin hallituksen.

Hän painotti myös, että demarit suosisi pienyrittäjiä arvonlisäveron alarajan nostolla ja mahdollistamalla ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottamalla verotusta.

– Ja tässä se ero, arvoisa hallitus on. Meidän vaihtoehdossa on sydän paikallaan. Meidän vaihtoehdossa kasvu kuuluu kaikille.

Lindman kysyi Orpolta, onko hallitus valmis perumaan lomarahaleikkaukset ja olemaan kiristämättä lapsiperheiden verotusta.

Hän viittasi kysymyksessään siihen, kun hallitus on jo suostunut muuttamaan esitystään ja perunut kiinteistöveron korotuksen.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat