Politiikka

Lindtman: ”Ympäristöasiat ja kestävän kehityksen ajattelu on nostettava Forssan ohjelman tärkeiden asioiden rinnalle”

Ella Kaverma
Ella Kaverma
Ella Kaverma

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindman avasi Kouvulassa ryhmän kesäkokouksen.

Lindtman totesi, että Sipilän hallituksen kaikkea tekemistä leimaa epävarmuus. Suomea ei ole laitettu kuntoon, kuten luvattiin.

– Kahtiajako on syventynyt. Talous kasvaa maailmantalouden imussa, mutta hallituksen toimet jäävät puolitiehen.

– Hallituksen sulle-mulle –veropolitiikkaan pitää saada muutos. Oikeudenmukaisuus on verotuksen tärkeä periaate. Siksi pienituloisten verojen ei pidä antaa kiristyä ensi vuonna, vaan maksujen korotukset on kompensoitava veronkevennyksillä.
Oikeudenmukaista on suunnata panokset muutenkin pienituloisiin.

– Viestimme hallituksen tulevaan budjettiriiheen on selkeä: perukaa siivoojien, lähihoitajien, ensihoitajien, opettajien,
koulunkäyntiavustajien, keittiötyöntekijöiden ja muiden julkisen sektorin työntekijöiden lomarahaleikkaus. Hallitushan näitä leikkauksia ajoi. Hallituksella on valta myös perua ne.

– Ihmettelen, kuinka kauan pääministeri ja valtionvarainministeri vaikenevat epäoikeudenmukaisesta lomarahaleikkauksesta ja kieltäytyvät ottamasta kantaa asiaan.

”Kestävät valinnat eivät vaadi keneltäkään mahdottomia.”

Lindtmanin mukaan aikamme suuri kysymys on ympäristön ja luonnon kestävyys.

– Jos tämä yksi maapallo halutaan pelastaa, on elämäntapamme muututtava kestävämmäksi. Kestävät valinnat eivät vaadi keneltäkään mahdottomia. Luonnon kestokykyä kunnioittava elämäntapa on mahdollista jokaiselle, ja siihen yhteiskunnan tulee
kannustaa.

– Kouluruokailu, rakentaminen ja työmatkaliikenne ovat vain esimerkkejä arkipäivän asioista, jotka osataan jo nyt tehdä kestävästi. Hyvä ja onnellinen elämä on myös kestävää elämää.

Lindtman painotti, miten ympäristön kantokyky asettaa uudet reunaehdot ihmiskunnan elämäntavalle. Maailman väkiluvun kasvu ja ilmastonmuutos haastavat myös sosialidemokraatit uudenlaiseen ajatteluun.

– Siksi ympäristöasiat ja kestävän kehityksen ajattelu on nostettava Forssan ohjelman tärkeiden asioiden, kuten työn ja
oikeudenmukaisuuden rinnalle.

Lindtman kutsuu oppositioryhmiä koolle.

Antti Lindtman jatkoi toinen aikamme suuren kysymyksen liittyvän koulutukseen ja osaamiseen.

– Sivistys ei ole syntynyt tyhjästä. Se on koulutusjärjestelmämme tulosta. Se on osaltaan tulosta tuosta Forssan ohjelman kaukokatseisesta tavoiteasettelusta.

– Nyt näyttää ensimmäistä kertaa koko itsenäisen historiamme aikana siltä, että koulutustasomme on laskussa. Sitä me emme voi hyväksyä. Suomen tärkeintä kilpailukykyvalttia – osaamista – ei saa hukata. Päinvastoin. Sen tarve kasvaa jatkuvasti.

– Siksi Suomi tarvitsee osaamisloikan. Se koskee niin varhaiskasvatusta, peruskoulua, toista-astetta kuin korkeakouluja. Se tarkoittaa riittäviä resursseja, mutta myös kykyä uudistua. Meidän tärkeä tavoite on kasvattaa ehjiä lapsia, sillä on paljon vaikeampi korjata rikkinäisiä aikuisia.

Lindtman painottaa, että ympäristöasiat ja suomalainen osaaminen ovat myös pitkälle tulevaisuuteen, yli vaalikausien ulottuvia kysymyksiä. Teemojen osalta olisi tärkeää löytää puoluerajat ylittäviä tavoitteita. Sosialidemokraatit ovat valmiita yhteistyöhön.

– Tulenkin kutsumaan ensivaiheessa kaikki oppositioryhmät koolle etsimään yhteisiä linjauksia, jotta pystymme oppositiosta tarjoamaan hallitukselle uusia eväitä erityisesti juuri paremman ympäristöpolitiikan sekä osaamisloikan saavuttamiseksi. Uskon, että nämä kysymykset ovat tärkeitä kaikille oppositiopuolueille ja niistä on mahdollista löytää yhteiset linjaukset, joita tänä syksynä viedään eteenpäin.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat