Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Linnan juhlien teemana luotettava tieto – Suomen Kuvalehden blogisti huomasi yllättävän puutoksen vieraslistalla, näin vastaa presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tanssivat Presidentinlinnassa Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2016.

Linnan juhlissa on tänä vuonna teemana tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu. Suomen Kuvalehti nostaa otsikoihin sen, ettei Helsingin Sanomien ja Ylen päätoimittajia ole kutsuttu paikalle.

Demokraatti

Demokraatti

“Kutsuttuina on erityisesti henkilöitä ja instituutioita, jotka toiminnallaan edistävät luotettavan tiedon välittämistä ja yhteiskunnallista keskustelua”, tasavallan presidentin kanslian sivuilla puhutaan.

Suomen Kuvalehden mukaan yksikään Helsingin Sanomien kolmesta päätoimittajasta ei saanut kutsua Linnaan.

Mediaansekaantuja-blogissaan SK:ssa kirjoittava Pasi Kivioja on kysynyt kommenttia presidentin kansliasta.

“Tasavallan presidentti ja rouva Jenni Haukio haluavat itsenäisyyspäivän teeman valinnalla kiinnittää huomiota johonkin tärkeänä pitämäänsä teemaan. Tämä ei tarkoita, että kaikki kyseisellä sektorilla vaikuttavat pyrittäisiin kutsumaan tai että tämä edes olisi mahdollista”, kanslia muun muassa kommentoi.

Kivioja itse pohdiskelee blogissaan syytä HS:n päätoimittajien poisjäännille

“Niinistö ja HS olivat julkisesti napit vastakkain myös seuraavan vuonna, kun lehti julkaisi puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta kertovia salaisia asiakirjoja ja presidentti kommentoi asiaa tiedotteessa joulukuussa 2017”, Kivioja muistuttaa.

Kanslian viestissä taasen sanotaan, että tiedon lisäämiseen ja yhteiskunnallisen keskustelun herättämiseen osallistuvat tiedotusvälineissä muutkin kuin päätoimittajat.

Kivojan mukaan myöskään Ylen päätoimittajat ja toimitusjohtaja eivät ole saaneet kutsua juhliin.

“Voisi joutua linnaan, ei päästä Linnaan.”

STT on julkaissut tänään paljon juttuja Linnan juhlista ja sen liittymisestä luotettavan tiedon välittämiseen. Monia eri juhlavieraita haastatellut STT ei ole ainakaan vielä nostanut esiin Ylen ja HS:n johdon puuttumista.

– Suomessa sananvapaus on yhä maailmanlaajuisesti hyvällä tasolla, mutta myös Suomessa disinformaation ja laadukkaan toimitustyön raja uhkaa yleisön silmissä hämärtyä, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo STT:lle.

Aho pitää kutsua Linnan juhliin hienona asiana. Hänen mukaansa se on osoitus, että presidentti Sauli Niinistö arvostaa Journalistiliiton tekemää työtä.

The Ulkopolitistin päätoimittaja Anna Tervahartiala pitää hienona eleenä sitä, että presidentti Sauli Niinistö on valinnut teemaksi tiedon ja yhteiskunnallisen keskustelun sekä kutsunut paikalle muun muassa useita toimittajia. Näin tuskin olisi esimerkiksi Turkin tai Unkarin presidentin isännöimissä juhlissa.

– Päätöksellä presidentti viestii, että Suomessa on vapaa lehdistö, jonka kohteena myös presidentti voi olla. Ja näin sen kuuluukin demokratiassa olla.

– Mies johon paska ei tartu. Jos jossakin muussa maassa kuin Suomessa päätoimittajana julkaisisi tulevasta presidentistä lehdessään tällaisen otsikon, voisi joutua linnaan, ei päästä Linnaan. Näin puolestaan kuvailee STT:lle Suomen sananvapaustilannetta Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson.

Pettersson toimi vuonna 2011 Ylioppilaslehden päätoimittajana, kun silloisesta eduskunnan puhemies Sauli Niinistöstä kertova juttu otsikoitiin yllämainituilla sanoilla.

Vaikka sananvapaustilanne on Suomessa maailman mittakaavassa varsin hyvä, sitä pitää silti vaalia, Pettersson sanoo.

– Meidän pitää tehdä entistä enemmän töitä sananvapauden eteen ja olla sananvapaudesta entistä ylpeämpiä, jotta Suomessa sananvapaus pysyisi niin hyvänä kuin mahdollista.

Linnan juhliin kutsuttu Pettersson sanoo, että yhteiskunnallisen keskustelun ja demokratian peruskivi on vapaa, hyvin toimiva, moniääninen ja monipuolinen media.

– Se tarkoittaa myös sitä, että meillä on tarpeeksi toimittajia ja tarpeeksi erilaisista näkökulmista kirjoittavia ja ohjelmia tekeviä tiedotusvälineitä. Tähän liittyy tietenkin vielä se, että toimittajat saavat työrauhan eli he voivat työskennellä riippumattomina ja rauhassa, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE