Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Lintilä: Irtisanomissuojan heikentäminen on kaikille hallituspuolueille aivan yhtä luontevaa – Mykkäsen ja Lintilän mukaan hallitus menee päätyyn asti

Sisäministeri Kai Mykkänen (vas), elinkeinoministeri Mika Lintilä ja työministeri Jari Lindström tapasivat mediaa irtisanomislain taustatilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.

Hallitus ei aio perääntyä irtisanomislakia koskevasta esityksestään. Näin sanovat Demokraatin haastattelemat elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok.). Kyse on irtisanomisten helpottamisesta alle 10 hengen yrityksissä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Työntekijäjärjestöissä hämmästellään, miksi hallitus ajaa läpi uudistusta, jonka työllistämisvaikutuksetkin ovat täysin hämärän peitossa. Ne vaativat hallitusta vetämään esityksen pois ja aloittamaan neuvottelut puhtaalta pöydältä.

Talousneuvosto, jossa istuvat niin työmarkkinajärjestöjen edustajat kuin hallituksen ministereitä, kokoontui eilen. Pattitilanteeseen ei tullut ratkaisua eikä sitä ole näköpiirissäkään.

Kai Mykkänen puolustaa hallituksen toimia työllisyyden parantamisella.

– Minusta meillä on velvollisuus koko työvoimasta perustuslainkin edellyttämällä tavalla huolehtia. Kyllä meidän täytyy katsoa itseämme peiliin, että teemmekö me kaikkemme, jotta poikkeuksellisen korkea rakennetyöttömyys Suomessa tippuisi. Eli erityisesti niitä vaikeasti työllistettäviä, joiden kohdalla moni pienyritys joihin työpaikkoja voisi syntyä, ei uskalla palkata. Siellä pelätään, että jos työntekijä ei ole kovin varma tapaus niin, mitä sitten jos hän rupeaa laiminlyömään työtehtäviään. Kyllä meidän tämä työllistämiskynnyksen alentaminen täytyy uskaltaa Suomessa tehdä, Kai Mykkänen sanoo.

– Tämän takia hallituksella ei ole aikomusta perääntyä eikä peräännytä. Kyllä tämä täytyy viedä läpi. Toivotaan tietysti työmarkkinaedustajilta malttia, että siellä nähdään esityksen kokoluokka suhteessa toimiin, joita on lakkojen vaikutuksesta liikkeellä, hän jatkaa.

Päätyyn asti.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä, kuinka suuriin tappioihin olette yhteiskunnan kannalta valmiita, että ajatte tätä päätyyn asti?

– Ei meillä mitään tällaisia euromääriä ole, Lintilä vastaa.

Onko varmaa, että tästä ei tule hallitus perääntymään, tapahtui mitä tapahtui?

– Hallitus tulee tuomaan oman esityksensä ja toivon mukaan mahdollisimman nopeasti.

Seuraukset kannetaan?

– Niin, ei hallitus ole tekemässä niitä vaan eri osapuolet sitten omilla tahoillaan. Totta kai meidän toive on se, että mahdollisimman vähän on niitä (seurauksia).

Suomen Yrittäjistä, joka ajaa voimalla irtisanomisen helpottamista, on vaadittu jopa poliittisten lakkojen rajoittamista. Mykkäsen ja Lintilän mukaan tämä keino ei ole hallituksen pöydällä.

– En usko, että se on oikea tapa reagoida tällaiseen akuuttiin tilanteeseen, Kai Mykkänen sanoo.

Kannattaisitteko sitä pidemmällä aikavälillä?

– En lähde sellaista tässä nyt arvelemaan. Ei meillä ole siihen mitään pohdittu, hän sanoo ja vakuuttaa, ettei asia ole hallituksen pöydällä.

Sopimisen kulttuuria murtamassa?

Oppositiosta on kannettu huolta siitä, että hallitus on murtamassa suomalaisessa yhteiskunnassa ollutta sopimisen kulttuuria, konsensusyhteiskuntaa.

– Ei meillä tässä mitään itseisarvoista tavoitetta hallituksella ole, vaan tavoite on nostaa Suomen työllisyysaste jo tämän kauden päätöksillä kohti 75 prosenttia. Takoa nyt, kun rauta on kuumaa tilausten puolella. Niitä esteitä nyt, jotka estävät erityisesti pienyrittäjiä työllistämästä auomme. Konsensus ei voi olla tässä esteenä silloin jos on selvää, että keinoja joita teemme pitäisi tehdä työttömien työllistämiseksi, Kai Mykkänen sanoo.

– Silloin kun on valmisteltu kolmikantaisesti mutta ei ole yhteisymmärrystä asiasta niin hallituksen ja eduskunnan pitäisi uskaltaa toimia, hän jatkaa.

Mika Lintilä kiistää Mykkäsen tavoin konsensuksesta luopumisen.

– Minä luulen, että tuleva hallitus, ketä siellä onkaan, omalta osaltaan kyllä siunaa nämä ratkaisut, koska kyllä nämä tulevat ratkaisut tulevat olemaan vielä vaikeampia.

Irtisanomissuojan heikentämisen pienissä yrityksissä on katsottu olevan hallituksessa nimenomaan kokoomukselle tärkeä asia.

Mika Lintilä vastaa kuitenkin myöntävästi kysymykseen, jonka mukaan asian läpivieminen on aivan yhtä luontevaa kaikille hallituspuolueille.

– On.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE