Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Lintilä kiinalaisrahan rynnistämisestä Suomen metsäteollisuuteen: “Totta kai olisin toivonut, että olisi suomalaista pääomaa enemmänkin”

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Kuopioon kaavaillaan maailman suurinta havusellutehdasta. Toissapäivänä kerrottiin, että sitä edistävä Finnpulp on saanut taakseen uuden rahoittajan Kiinasta.

Kyseessä on pehmopaperivalmistaja Hengan International, joka lähtee mukaan hankkeen esisuunnitteluun 11,7 miljoonan eurolla.

Finnpulpin osakkeista Henganilla on tällä hetkellä hallussaan reilu kolmannes ja se voisi lisätä osuuttaan 49 prosenttiin.

Aika näyttää, nähdäänkö Kuopion Sorsasalossa 2020-luvun alkupuolella jättimäinen havusellutehdas.

Kiinalaista rahaa on tullut Suomeen muutoinkin, esimerkiksi Kemijärvelle suunniteltu biojalostamo- eli sellutehdasinvestointi. Kiinalaisesta paperiteollisuusyhtiöstä Shanyingista tulee tehtaan pääomistaja.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) toteaa Demokraatille, että hänen näppituntumansa mukaan Kemijärven hankkeen edistyminen aiheutti sen, että myös Kuopion Finnpulpin hanke nitkahti eteenpäin.

“Totta kai minä tunnistan sen tilanteen, että ei sitä vain ole niin paljon sijoittaa.”

Mitä elinkeinoministeri ajattelee siitä, että Kiina tulee nyt rahoineen rytinällä Suomeen kuten jälleen Finnpulpin hankkeessa nähtiin. Lintilä toteaa, että Finnpulp on yksityinen yritys.

– Valtio ei ole sinällänsä toimijana tässä hankkeessa. Kiinassa varmaan tällä hetkellä kiinnostus tulee paljolti siitä, että tällä hetkellähän siellä jalostetaan paljon kierrätyspaperia. He ovat tehneet nyt päätöksen, että he lopettavat sen ja siirtyvät muuhun tuotantoon sellussa.

– Hengen International on merkittäviä maailman suurimpia pehmopaperin tuottajia. Sinällänsä on hyvä, että molemmat yhtiöt ovat hyvin vahvoja isoja toimijoita, Lintilä sanoo ja viittaa Kemijärven hankkeen ja Kuopion hankkeen taustalla oleviin kiinalaisyhtiöihin.

– Tietysti aina perustultu kysymys on, mihin asti tulee ulkomaista rahaa ja pääomaa. Totta kai olisin toivonut, että olisi suomalaista pääomaa enemmänkin. Totta kai minä tunnistan sen tilanteen, että ei sitä vain ole niin paljon sijoittaa. Sitten toisaalta pitää muistaa, että onhan meillä Äänekosken hanke (Metsä Groupin sellutehdas), jonka on täysin kotimaisella, Lintilä sanoo.

Hän kuitenkin painottaa, että työllisyyteemme Kemijärven ja Kuopion hankkeilla on positiiviset vaikutukset.

Finnpulpilla olisi kiinalaisessa pehmopaperijätissä valmiina iso asiakas, jos tehdas toteutuu.

– Se on suuri teollinen pörssiyritys, joka varmaan käyttää aikanaan itse suuren osan Kuopion sellusta. Uskoisin, että se on fakta, joka edistää myönteisen investointipäätöksen tekemistä tulevissa kuvioissa, Finnpulpin toimitusjohtaja Martti Fredrikson sanoi eilen Yle uutisille.

Finnpulpista on todettu, että kotimaista ratkaisua olisi toivottu, mutta siihen ei ollut kiinnostusta. Vallitsevissa olosuhteissa Hengan International nähdää hyvänä ratkaisuna.

Sapiskaa suomalaiselle metsänomistajalle.

Lintilä muistuttaa, että Kuopion hankkeessa on vielä lupamenettelyt edessä ja myös raaka-aineen osalta tulee kysymyksiä. Hän uskoo, että puun hankinta-alueeseen liittyvät asiat saadaan Kuopion tehtaan osalta kuntoon.

– He varmasti käyvät sitä läpi. Kyllä heillä on käsitys, että he tulevat sen saamaan. Mutta tuo Kemijärvi tuntuu tällä hetkellä ehkä olevan jonkin verran etupuolella eli sen suunnitelmat ovat pidemmällä ja se on sinällänsä hyvä hanke kaikkinensa.

Lintilän mukaan sitä pelkoa ei ole, että puusta tulisi Suomessa pulaa. Yksi huoli on myös se, miten käy Suomen ilmastotavoitteiden.

– Meidän (metsän) nettokasvu on ihan reilu tällä hetkellä, Lintilä kuittaa.

– Se pitää muistaa koko ajan, että Suomen metsäteollisuuden ja biopuolen tärkein tekijä on se, että suomalaiset pitävät metsistänsä huolta. Kyllä minä pikkaisen olen huolestunut siitä, että entistä enemmän metsät tulevat esimerkiksi perikunnille ja niiden hoitaminen jää vähän heikolle tolalle. Näissä tapauksissa kyllä yhteismetsät ovat aika hyviä vaihtoehtoja, Lintilä sanoo.

Hän sanoo olevansa vähän pahoillaankin siitä, että aika moni kaupunkilainen tai maalla-asuva perinnnön kautta metsää saanut, ei miellä sitä, millaista merkittävää omaisuutta metsä on.

– Se vaatii myöskin merkittäviä toimia. Kyllä se Suomen iso menestyksen avain eli metsäteollisuus pohjautuu vain hoidettuun metsään, Lintilä sanoo.

Akkuvalmistajat kiinnostuneita Suomesta.

Lintilän mukaan hänellä ei ole tiedossa Suomessa merkittäviä uusia hankkeita, joissa voitaisiin jatkossa uutisoida kiinalaissijoittajista.

Teollisuudenaloista Lintilä nostaa esiin akkuteollisuuden suuren kiinnostuksen Suomea kohtaan. Kyse ei ole vain autonvalmistaja Teslan kiinnostuksesta.

– Maailmalla ovat tällä hetkellä merkittävät akkuvalmistajat liikkellä… Kyllä tällä hetkellä Suomi koetaan erittäin mielenkiintoiseksi paikaksi. Se johtuu siitä, että meillä on olemassa keskeiset mineraalit eli nikkeli, koboltti ja litium. Meillä on olemassa jatkojalostus niille ja energiaosaamista sekä edullinen energia.

Konkretiaan akkuteollisuuden osalta Lintilä lupaa palata myöhemmin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE