Lintilä sai tiedon Fortumin kiistellystä Uniper-kaupasta, kun uutisvuoto oli tulossa ulos: ”Ihan ok”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Fortum ostaa saksalaiselta E.ON:ilta 47 prosentin omistusosuuden ja saa näin puolet Uniperista, joka tuottaa sähköään runsaasti kivihiilellä ja maakaasulla eli fossiilisilla polttoaineilla.

Eduskunnan kyselytunnilla oppositio hiillosti omistajaohjauksesta vastaavaa elinkeinoministeri Mika Lintilää (kesk.) kaupasta. Suomen energia- ja ilmastostrategiassa pyritään nimenomaan eroon fossiilisista polttoaineista.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman hämmästeli kauppaa todeten, ettei tällaisia kauppoja tehdä konsultoimatta valtiota eli pääomistajaa. Lindtman muistutti Suomen olevan sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen.

Lintilä kertoo Fortumin informoineen häntä kaupasta.

– Minulle informoitiin, mitä he ovat tekemässä tai suunnittelemassa. Se tapahtui siinä vaiheessa, kun oli oikeastaan se tietovuoto viikonloppuna tapahtunut, oikeastaan minä sain tiedon vasta vähän ennen kuin julkistettiin, Lintilä kertoo Demokraatille kyselytunnin jälkeen.

Amerikkalainen talousuutistoimisto Bloomberg kertoi reilu viikko sitten Fortumin kaupanteko-suunnitelmista.

Mitä sanoitte, kun se on ristiriidassa Suomen ilmastotavoitteiden kanssa?

– Se oli oikeastaan ensimmäinen kysymys, jota kysyin, kun kuulin, että siinä on näitä hiilivoimaloita, Lintilä vastaa.

Olisiko voinut olla parempikin vaihtoehto (kaupalle)?

– Pitkään on haettu kumppania tai kohdetta. Koko ajan pitää muistaa, että siellä on verrattain ylilikvidi kassa Fortumilla, jota tässä nyt laitettiin liikkeelle. Kyllä kuitenkin se kokonaispaketti, joka tukevoittaa Fortumia, on tärkein.

”Kyllä he tietävät Fortumin johdossa.”

Lintilän mukaan oli ”ihan ok”, ettei hän saanut asiasta Fortumilta aiemmin tietoa. Hän ei anna tiedonkulusta pienintäkään kritiikkiä.

– Pörssiyhtiön operatiivinen johto tekee nämä päätökset.

– Kyllä he tietävät Fortumin johdossa, että se hiilipuoli on tietysti se kriittinen kohta ja varmasti he tulevat sitä tarkkailemaan, mitä sen kanssa tehdään.

Sinänsä Uniper-kaupasta oli huhuttu jo pitkään.

Lintilä kertaa, miten Saksassa on päätetty luopua ydinvoimasta ja sen vuoksi tarvitaan siirtymäkauden energiaa, kun kuljetaan kohti uusiutuvien energiamuotojen käyttöä.

Hän sanoo uskovansa, että Fortum voi edesauttaa Uniperissa vihreätä strategiaa eteenpäin.

– He (Uniper) ovat itse ilmoittaneet myös, että heidänkin strategiana tulee olemaan uusiutuvaan kääntyminen entistä vahvemmin.

Saksassa ei ole kuitenkaan tehtynä ohjelmaa hiilestä hankittavan energian ajamiselle alas.

Lintilä tukee Fingridiä, joka pitää Ruotsin ja Norjan toimia lainvastaisina.

Ruotsin ja Norjan kantaverkkoyhtiöt tekivät kesäkuussa ehdotuksen uudesta sähköjärjestelmän tuotannon ja kulutuksen tasapainottamisen eli tasehallinnan mallista.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid ei voi hyväksyä Suomen ja EU:n energiapoliittisten tavoitteiden kanssa ristiriitaista ehdotusta. Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo olevansa asiassa Fingridin linjoilla.

– Me tuemme meidän kansallista linjaa. Ihan Fingridin linjalla mennään.

Fingrid pitää Ruotsin ja Norjan ehdotukseen sisältyvää päätöksentekomallia lainvastaisena.

Kysymykseen lainvastaisuudesta Lintilä sanoo, ettei tunne tilannetta niin syvällisesti, että uskaltaisi kommentoida.

– Mutta kyllä meillä on Fingridille vahva tuki.

Ruotsin ja Norjan kantaverkkoyhtiöt eivät ole perääntyneet tekemästään ehdotuksesta. Ne saisivat vallan päättää sähköjärjestelmän hallinnasta ja siihen liittyvistä säätösähkö- ja reservimarkkinoiden pelisäännöistä Suomessa ja Tanskassa.

Ruotsin ja Norjan kantaverkkoyhtiöt hoitaisivat tämän jälkeen keskeisen osan Suomen ja Tanskan sähköjärjestelmän toiminnasta.

Valtio omistaa Fingridistä vajaan kolmanneksen.

Syytösryöpyn saanut Lauri Törhönen avautui Ylellä: ”Itse olen machoillut vähemmän”

Kuva: Lehtikuva

Seksuaalisesta häirinnästä syytöksiä saanut ohjaaja Lauri Törhönen myöntää, että hän on varmaan häirinnyt ihmisiä. Törhönen kommentoi sunnuntaina Yle TV1:n Arto Nyberg -ohjelmassa kohua, jonka keskiöön hän joutui tammikuun lopulla parinkymmenen naisen tultua asiassa julkisuuteen.

Törhösen mukaan väitteet väkisin annetuista kielisuudelmista tai seksiehdotuksista ovat kuitenkin perättömiä. Hän ei kiistä, että ihmiset muistavat subjektiivisesti niin tapahtuneen, mutta tekijänä on Törhösen mukaan ollut joku muu kuin hän.

Taideteollisen korkeakoulun professorina vuosina 1995–2006 ollut Törhönen korostaa, että asiassa kyse on harmaan sävyistä mustan ja valkoisen välillä.

– Jos vastaan kysymykseen häirinnästä kyllä, se ei ole koko totuus. Jos vastaan ei, sekään ei ole oikea termi. Olen varmaan temperamenttini vuoksi käyttäytynyt tyhmästi ja harkitsemattomasti. Siitä on voinut häiriintyä.

Törhönen katsoo, että syytöskohun vuoksi hänen maineensa on mennyt lopullisesti.

Konkariohjaajan mukaan miljoonat miehet ovat joutuneet me too -kampanjan jälkeen miettimään, mitä on tullut tehtyä.

– Aika on muuttunut kuin katkaisijasta vääntämällä.

Törhönen painottaa, että elokuvakoulu ja teatterikoulu eivät ole pappisseminaareja. Machokulttuuri on ollut hänen mukaansa pesiytyneenä näille aloille.

– Itse olen machoillut vähemmän. Mutta olen varmaan tehnyt virheitä tämän nykyisen koodin mukaan.

Törhönen kertoo toivovansa, että hänen anteeksipyyntönsä otetaan vastaan.

STT–PERTTI MATTILA

Nyt lyödään Mikko Kärnälle luuta kurkkuun: ”Ei käsitä minkälaista kärsimystä nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa kanoille”

Oikeutta eläimille -yhdistys julkaisi lauantaina salaa kuvattua materiaalia eläintiloilta. Videolla näkyy, miten lypsylehmät ovat sidottuina parsiin, emakot pidetään sullottuna kääntymiseen estäviin porsitushäkkeihin ja miten kuolleet kanat on jätetty häkkeihin häkkikanaloissa.

Kuvat eläintiloilta on otettu Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Satakunnassa vuoden 2016 huhtikuun ja vuoden 2018 tammikuun välisenä aikana. Kuvamateriaalia on julkaistu seitsemältä eri tuotantotilalta – kanaloista, sikaloista ja navetasta.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) on Twitterissä pohtinut videomateriaalin aitoutta.

”Miten mediat ovat varmistuneet, että materiaali todella on kuvattu Suomessa vuosien 16-18 aikana? Kuvissa näyttäisi olevan häkkikanala. Ne on kielletty 2012.”

Oikeutta eläimille järjestön kampanjapäällikkö Linda Nyholm vastaa järjestön tiedotteessa.

”EU-direktiivi on kieltänyt varustelemattomien häkkikanaloiden käytön alkaen vuodesta 2012. Salaa kuvatuissa materiaaleissa näytetään varusteltuja häkkikanaloita. Myös näiden varusteltujen häkkikanaloiden käyttö tulisi kieltää Suomessa.”

Videoiden sisältö osoittaa järjestön mukaan, etteivät eläinsuojelulain löyhät säädökset kykene suojelemaan eläimiä teollisuuden välinpitämättömyydestä niiden terveyttä ja hyvinvointia kohtaan.

”On huolestuttavaa, että istuva kansanedustaja tekee virheellisiä väitteitä. Huolestuttavaa on myös se, että kansanedustaja Kärnä ei tunnista laillisia häkkikanaloita, jotka ovat lain sallimia. Tämä kertoo siitä, että Kärnä ei käsitä minkälaista kärsimystä nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa kanoille”, Nyholm sanoo.

Keskustelua aiheesta

Nyt puhuu näköalapaikalle valittu SDP:n Krista Kiuru: ”Uskon, että perustuslakivaliokunta haluaa tämän kokonaisuuden vielä katsoa”

Kuva: Lehtikuva

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan tuore puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) pitää sote-lakien käsittelyaikataulua erittäin kireänä.

– Aikataulusta on sanottavissa vain, että aikataulu on erittäin kireä ja monelta osin myös kriittinen, Kiuru sanoo STT:lle.

Eduskunnan käsittelyyn on tulossa näillä näkymin ensi kuussa sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskeva lakiesitys. Edellinen esitys kaatui perustuslakivaliokunnan kritiikkiin.

Kiireellisyyttä lainsäädäntötyöhön tuo, että sote-uudistuksessa syntyviin uusiin maakuntiin on määrä valita päättäjät jo lokakuun maakuntavaaleissa.

Yksi mahdollinen jarruttava tekijä jo ennen eduskuntakäsittelyä on lainsäädännön arviointineuvoston perjantainen palaute valinnanvapauslainsäädännöstä. Neuvosto esimerkiksi katsoi, että lakiesityksestä ei löydy vastausta muun muassa siihen, saavutetaanko uudistuksella sen keskeisiä tavoitteita.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi STT:lle perjantaina, että neuvoston huomiot voidaan ottaa huomioon ja eivätkä aikataulut pauku.

Kiuru katsoo, että hallituksen tulee toden teolla ottaa palaute vastaan ja toimia.

– On tärkeää, että eduskunta ei joudu tilanteeseen, jossa eduskunnan tehtäväksi ja vastuulle jää tämän lakiesityksen puutteiden korjaaminen. Se kuuluu hallitukselle.

Avataanko koko paketti vielä?

Eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi nousseen Tuula Haataisen (sd.) tilalle valiokunnan johtoon noussut Kiuru katsoo, että valiokuntien pitää käsitellä asia huolellisesti ja perusteellisesti. Kaksi keskeistä sote-paketin osaa eli maakuntalaki ja sote-laki odottavat eduskunnassa valinnanvapauslain hyväksyntää.

– Uusi valinnanvapauslainsäädäntö pitää sovittaa kokonaisuuden muiden osien kanssa yhteen, joka tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että koko kokonaisuus pitäisi käydä huolellisesti läpi.

Sosiaali- ja terveysvaliokuntaakin tärkeämpi on perustuslakivaliokunnan kanta. Sitä luotaa vasemmistoliiton Annika Lapintie.

Kiuru uskoo, että perustuslakivaliokunta käsittelee vielä kaikkien kolmen lain kokonaisuuden erikseen.

– Uskon, että perustuslakivaliokunta haluaa tämän kokonaisuuden vielä katsoa, Kiuru sanoo.

STT–OLLI VESALA

Li Andersson murskaa Timo Soinin: ”Kuinka pihalla voi olla?”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) jatkaa kotihoidontuen puolustamista vetoamalla perinteisiin arvoihin kirjoituksessaan verkkosivuillaan.

Soinin mielestä ”kotiäitiviha” kumpuaa samasta ajatusmaailmasta, jonka mukaan perinteiset moraali- ja perhearvot ovat vanhanaikaisia ja vääriä. Soinin mukaan ne eivät ole.

Soini kyseli kirjoituksessaan, mikä yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta.

”Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus. Janan ääripäät muodostavat ympyrän. Ideologisia esteitä tuskin on, sillä jytkyn jälkeisessä hallituksessa Suomen asioita sotkemassa olivat sekä vasenmistoliitto että kokoomus.”

Andersson arvostelee Soinin töräytystä siekailematta omalla Twitter-tilillään. Hän sanoo kritisoineensa kokoomuksen kaatunutta perhevapaamallia paljon, koska uudistuksesta ei tule mitään ilman rahaa.

”Nyt Timo Soini kirjoittaa perhevapaista: ”mikä siis yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta? Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus”. Kuinka pihalla voi olla?”

Timo Soini sanoo sen nyt lähes siekailematta: Mikä yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta?

Kuva: Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) jatkaa kotihoidontuen puolustamista vetoamalla perinteisiin arvoihin.

Soinin mielestä ”kotiäitiviha” kumpuaa samasta ajatusmaailmasta, jonka mukaan perinteiset moraali- ja perhearvot ovat vanhanaikaisia ja vääriä. Soinin mukaan ne eivät ole.

”Sama yhteiskunnallinen ajatustapa yhdistää punavihervasemmistoa ja liberaalia kokoomuslaisia. Homoliitot piti saada, translaki pitäisi saada, kirkon pitäisi vihkiä homopareja, vaikka kirkossa ei käydä tai siihen ei edes kuuluta, naispappeuden vastustajat pitää erottaa pappisvirasta, prostituutio ja eutanasia pitää laillistaa sekä lestadiolaisia pilkata ikivanhoilla pesukonevitseillä.”

 

Mikä siis yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta, Soini kysyy tuoreessa verkkokirjoituksessaan.

”Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus. Janan ääripäät muodostavat ympyrän. Ideologisia esteitä tuskin on , sillä Jytkyn jälkeisessä hallituksessa Suomen asioita sotkemassa olivat sekä vasenmistoliitto että kokoomus.”

Soini ennustaa, että perhevapaista tulee eduskuntavaalien suuri kysymys.

”Jos minä vielä vaaleihin lähden, kampanjoin rajusti kotiäitivihaa vastaan ja kotihoidontuen puolesta tavalla jonka jokainen ymmärtää. Ja tulen valituksi.”

Keskustelua aiheesta