Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Lintilän mukaan Suomen talous kasvaa 2 % tänä vuonna – ”Olen edelleen VM:n kanssa eri mieltä”

Lehtikuva / Martti Kainulainen

Tullessaan viime vuoden lopulla elinkeinoministeriksi, kansanedustaja Mika Lintilä (kesk.) herätti huomiota uskoessaan talouskasvun olevan voimakkaampaa kuin valtiovarainministeriö ennusti.

Johannes Ijäs

Muun muassa sittemmin  oikeusministeriksi nimitetty kansanedustaja Antti Häkkänen (kok.) varoitti Lintilää liiasta optimismista ja asiantuntijoiden luvuista irtautumisesta.

Nyt alkuvuoden hyvät vientiluvut herättävät jälleen toiveita, että Suomen talouskasvu voisi olla oletettua parempaa.

Onko Lintilä – VM nyt tilanteessa 1–0 ja katsooko hän päihittäneensä ”ekonomistina” valtiovarainministeriön virkamiehet?

– Ei, se katsantokanta on vähän erilainen siinä. He perustavat sen kylmiin lukuihin sen ennusteen. Minä perustin ja perustan sen enemmän lukuihin ja luottamusindikaattoreihin ja siihen ilmapiiriin. Pakko myöntää, että minä olen edelleen VM:n kanssa eri mieltä, että kun he ilmoittivat nyt, että tämän vuoden kasvu olisi 1,2 % ja ensi vuosi 1 %, Lintilä sanoo Demokraatille.

On arveltu, että alkuvuonna talousluvut näyttävät vähän paremmilta ja ja sitten ne saattaisivat pudota. Lintilä kuitenkin ilmoittaa kantanaan, että tänä vuonna Suomen talouskasvu on 2 % ja samaa kokoluokkaa oleva luku saadaan myös ensi vuonna 2018. Hän siis katsoo talouden kasvavan prosenttiyksikön paremmin kuin valtiovarainministeriö vasta pari viikkoa sitten taloudellisessa katsauksessaan ennusti.

Lintilä perustelee kantaansa eri sektoreiden vientilukujen parantumisena ja muun muassa Finanssialan Keskusliiton tuoreella Pankkibarometrilla, jonka mukaan pankkien luottamusta yritysluottojen kysyntää kohtaan kuvaava saldoluku on nyt 67. Saldoluku oli edellisen kerran näin korkea 20 vuotta sitten.

– Meillä on nyt alkuvuosi mennyt yli 3 %:n kasvulla. Pyysin Finnveralta ensimmäisen kvartaalin luvut, niin yritysten luottomyönnöt ovat kasvaneet 11 prosenttia ensimmäisellä kvartaalilla, mikä viittaa siihen, että investoinnit tulevat kasvamaan myös keväällä ja kesällä, Lintilä myös perustelee näkemystään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE