Uutiset

Lintuinfluenssaa todettu Ahvenanmaalla – siipikarja ja harrastelinnut pidettävä sisätiloissa

Ihmisten on viisainta olla koskettamatta lintuja.
Ihmisten on viisainta olla koskettamatta lintuja.
Ihmisten on viisainta olla koskettamatta lintuja.

Ahvenanmaalla kuolleina löytyneistä tukkasotkista on tutkimuksissa todettu H5-tyypin lintuinfluenssaa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira jatkaa viruksen tarkempaa tyypittämistä. Jatkotutkimuksissa selviää, onko kyseessä Euroopassa levinnyt korkeapatogeeninen H5N8-tyypin lintuinfluenssavirus. Evira suosittelee siipikarjan ja harrastelintujen ottamista sisälle koko Suomen alueella lintuinfluenssatilanteen vuoksi. Myös kuolleiden ja sairaiden lintujen koskettelua tulee välttää.

Maa- ja metsätalousministeriö on antamassa  asetuksen, jolla siipikarja määrätään pidettäväksi sisällä. Määräyksellä pyritään estämään siipikarjan ja luonnonvaraisten vesilintujen kontaktit, koska vesilinnut saattavat kantaa lintuinfluenssaa. Virus voi tarttua luonnonvaraisesta linnusta siipikarjaan, jos linnut ovat joko suoraan tai välillisesti kontaktissa keskenään.

Ahvenanmaalta Lemlandin ja Vårdön alueelta toimitettiin tällä viikolla useita kuolleita tukkasotkia Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan tutkittaviksi. Kahdesta linnusta otetuista sivelynäytteistä todettiin lintuinfluenssaa, mutta viruksen tarkempi tyypitys varmistuu myöhemmin.

Ei tartu hevin ihmisiin

Jos virus varmistuu korkeapatogeeniseksi lintuinfluenssaksi, kuolleiden lintujen löytöpaikan ympärille muodostetaan rajoitusvyöhyke. Sillä rajoitetaan siipikarjan siirtoja ja tehostetaan lintuinfluenssan valvontaa.

Korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on todettu viime viikkoina useissa Euroopan maissa sekä luonnonvaraisissa linnuissa että siipikarjatiloilla. Suomea lähimmät tautitapaukset varmistuivat alkuviikolla Tanskassa ja viimeksi  keskiviikkona 23. marraskuuta Skoonessa, Etelä-Ruotsissa. Lisäksi epäillään, että virusta olisi Helsinborgin ulkopuolella munintakanalassa.

Lintuinfluenssaviruksilla tarkoitetaan influenssa A-viruksia, joita pääasiassa esiintyy villilinnuissa, ja ne voivat aiheuttaa tartuntoja myös siipikarjassa. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Influenssa A(H5N8) -virustartuntoja ei ole todettu ihmisillä. Ihminen voi saada lintuinfluenssatartunnan sairastuneesta linnusta, linnun ulosteella saastuneesta materiaalista tai ympäristöstä.

Älä kosketa

Kuolleiden tai sairaiden lintujen koskettelemista tulee välttää. Tartuntojen ehkäisyssä hyvä käsihygienia on ensiarvoisen tärkeää. Kädet on pestävä riittävän usein vedellä ja saippualla sekä tarvittaessa voi käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta.

Lintuinfluenssaan viittaavista oireista siipikarjassa tai luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Virkaeläinlääkäri huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Eviraan.

Tampereen ympäristöterveydenhuollon alueella (Tampere, Orivesi, Juupajoki, Kangasala, Pälkäne, Valkeakoski, Akaa ja Urjala) ensisijaisesti yhteydenotot valvontaeläinlääkäreille:

Heljä Laukkanen 040 133 6266, helja.laukkanen@tampere.fi
Sanna Jyrävänkoski 040 133 6384, sanna.jyravankoski@tampere.fi

Muiden kunnaneläinlääkärien yhteystiedot löytyy oheisen linkin kautta: http://www.tampere.fi/asuminen-ja-ymparisto/elintarvikevalvonta-ja-ymparistoterveys/elainlaakintahuolto.html 
Virka-ajan ulkopuolella (arkisin klo 15 – 08, viikonloppuisin ja arkipyhisin) yhteydenotot suur-/hyötyeläinpäivystykseen: 03 565 44700.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat