Politiikka

”Lisää asuntoja, erityisesti kaupunkiseudulle” – nuorisojohtajat: Asumistuki sidottava alueen keskivuokraan

Hannu Mällinen
Sosialidemokraattisten nuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.
Hannu Mällinen
Sosialidemokraattisten nuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.
Hannu Mällinen
Sosialidemokraattisten nuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi, keskustanuorten puheenjohtaja Hilkka Kemppi ja kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov vaativat muutoksia nykyiseen asumistukijärjestelmään.

Puheenjohtajien mukaan asumistuki tulisi sitoa alueen keskivuokriin asuntokohtaisen mallin sijaan. Asumistukijärjestelmän viilauksen lisäksi tarvitaan toimivat asuntomarkkinat ja lisää asuntotuotantoa.

– Nykyinen asumistukijärjestelmä nostaa vuokrien hintoja ja luo kynnyksen muuttaa asunnosta toiseen omia tarpeitaan vastaavasti. Tavoitteena olisi helpottaa liikkuvuutta, kannustaa edullisen ja elämäntilanteeseen sopivan asunnon löytämiseen sekä hillitä asumistukimenoja, puheenjohtajat toteavat.

Asumistukeen käytetään tällä hetkellä vuosittain 1,7 miljardia euroa. Menot ovat puheenjohtajien mielestä karanneet käsistä.

– 60 prosenttia vuokralla asuvista nostaa asuntotukea. Asumistuen käyttäjien määrä on kasvanut vuosituhannen alusta 20 prosentilla.

Asumistuen käyttäjien määrä on kasvanut vuosituhannen alusta viidenneksellä.

Asumistukijärjestelmän muutos pienentäisi puheenjohtajien mukaan vuokran ja asumistukimenojen nousupaineita lyhyellä aikavälillä, mutta ei ratkaisisi asuntomarkkinoiden rakenteellista ongelmaa.

Kestävä ratkaisu asumisen hintaan löytyy heidän mukaansa tarjonnan kasvattamisesta eli rakentamisen voimakkaasta lisäämisestä.

– Asuntotuotannon voimakas lisääminen erityisesti kaupunkiseudulla tulee olla asuntopolitiikan kärkitavoite. Tämä vaatii, että kaupungit kaavoittavat nykyistä enemmän tonttimaata ja ottavat aiemmin käyttämättömiä alueita käyttöön. Myös rakentamisen normitusta ja kaavojen asettamia vaatimuksia tulee keventää voimakkaasti, he paaluttavat asuntopolitiikan kärkitavoitteita.

YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi vietetään vuosittain 17. lokakuuta.

Suomessa päivää on vietetty vuodesta 2002 lähtien Asunnottomien yön teemalla, jolloin kansalaisliike järjestää tapahtumia monilla paikkakunnilla. Niin myös tänä maanantaina. Tulet syttyivät kello 19.00.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat