Politiikka

LM: Eero Heinäluoma jättämässä lakialoitteen – haluaa ministerit pois kunnanvaltuustoista

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) on jättämässä torstaina lakialoitteen, joka kieltäisi ministereitä istumasta pestinsä aikana kunnanvaltuustoissa. Asiasta uutisoi Lännen Media.

Uutisessa kerrotaan, että Heinäluoman kaavailemassa aloitteessa ministerit eivät saisi asettua ehdolle kuntavaaleissa. Tällä hetkellä kyseinen kielto on jo olemassa esimerkiksi kuntien johtotehtävissä työskenteleville.

Lisäksi aloitteessa esitetään, että poliitikon täytyy erota kunnanvaltuustosta, mikäli hänet valitaan kesken valtuustokauden ministeriksi.

Lakimuutos tehtäisiin kuntalakiin, jossa säädetään vaalikelpoisuudesta kuntavaaleissa. Aloite ei koske maakuntavaltuustoja, sillä niiden lainsäädäntöä ei ole vielä hyväksytty.

Lännen Media kertoo, ettei se tavoittanut Heinäluomaa kommentoimaan asiaa. Aloitteen jättämisen vahvisti medialle kuitenkin Heinäluoman avustaja Matti Sadeniemi.

Keväällä Heinäluoma perusteli aloitetta Suomen Kuvalehdelle ministerien kiireellä ja lainvalmistelun laadun parantamisella. Hän uskoo muun muassa, että hallituksen esitykset olisivat laadukkaampia mikäli ministereiden aikaa ei kuluisi valtuustoissa. Kansanedustaja kaavailee aloitteeseen allekirjoittajia kaikista puolueista.

Hallituksen kaavailema maakuntauudistus on nostanut keskusteluun myös, onko soveliasta, että samat ihmiset voisivat istua jopa kolmella hallintoportaalla yhtäaikaisesti. Esimerkiksi kaikki poliittiset nuorisojärjestöt vaativat helmikuussa, että samat poliitikot eivät saa istua kaikilla päätöksenteon tasoilla.

– On tehtävä muutoksia, ettei valta keskity ja päätöksenteon laatu heikkene kiireen takia, nuorisojärjestöjen puheenjohtajat vaativat.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat