Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Lobbarit pois vallan näyttämöltä… sen kulisseihin?

Kolumnit

Antton Rönnholm

SDP:n puoluesihteeri

Hallitusneuvotteluiden yhteydessä on käyty keskustelua keitä saa siellä olla mukana. Lobbarit ovat nousseet pinnalle erään puolueen neuvottelijan vetäydyttyä taustansa vuoksi. Ensi sunnuntai on eurovaalien vaalipäivä ja Brysselhän on tunnetusti lobbareiden keskus. Siellä alueet, firmat, ammattiliitot, uskonnot ja järjestöt edustautuvat vaikuttamaan päätöksentekoon. Mitä mieltä olla näistä pahamaineisista vaikuttajista?

Antton Rönnholm

Olen itse työskennellyt kuusi vuotta Brysselissä komissioharjoittelusta parlamentin kautta tutkijaksi – ja pisimpään juuri ”lobbarina”. Suomalaisen elinkeinoelämän edunvalvojana ehdin tehdä ison läjän muistioita ja tavata virkamiehiä tai raportoivia meppejä kelmeissä toimistoissa. Papereissa kerrottiin mitä vaikutuksia toimialaan suunnitellulla lainsäädännöllä olisi ja ehdotettiin toista lähestymistapaa jos päämäärä oli yhteinen.

Lobbauksessa pitää olla pelisäännöt ja tämä hallitus ne vihdoin tekee.

Olen seurannut Lontoossa kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n neuvotteluja erityisrikkialueen säätämisestä. Sieltä syntyi EU:lle velvoite rikkidirektivin säätämiseen, jonka pelättiin kaatavan koko Suomen vientiteollisuuden rahtikustannusten nousun takia. Niin ei onneksi käynyt. Kokemuksesta oli myöhemmin hyötyä hoitaessani Turun ja Varsinais-Suomen edunvalvontatoimistoa, joka keskittyi meripolitiikkaan.

Yhden Pohjois-Suomeen suunnitellun biopolttoainehankkeen tiimoilta olen jahnannut tuntikausia komission ympäristöpääosastossa metsäteollisuuden tuotantoketjuista. Tuottanut ensiharvennushakkuista kertovia kalvosettejä ihmisille, joille se mitä me kutsumme puistoksi, on jo metsä. Tarkoitus ei ole paha, mutta todellisuus on eri.

Kemikaalivalmistaja BASFin energia-asiantuntijaa tapasi aina Saksan edustustossa. Tukeva herra oli päättänyt, että der Finne puhuu sujuvaa saksaa ja pauhasi paksulla baijerilla. Monesti ymmärsin, aina en.

Vaikuttajat ja vaikutettavat ovat ihmisiä.

Lisää aiheesta

En ole kokenut tekeväni väärin. Olen kertonut maailmasta sellaisena kuin minä ja edustamani taho sen näkevät. Jotta voitaisiin tehdä parempia päätöksiä, tai ainakin tiedettäisiin mitä ne meille tarkoittavat. Samalla vapaa-ajallani osallistuin jo silloin SDP:n työryhmätyöhön ja ajattelin tekeväni työtä paremman maailman puolesta.

Hallitusohjelmaa tekee omien ohjelmiensa pohjalta viisi puoluetta. Prosessissa on tiedossa pettymyksiä ja voittoja eri tahoille ja jokaisen lauseen lukevat läpi niin monet silmät, ettei ohjelmaan ole mahdollista piilottaa lobbausvoittoja.

Lobbauksessa pitää olla pelisäännöt ja tämä hallitus ne vihdoin tekee. Esimerkkinä voi käyttää vaikka EU:n avoimuusrekisteriä. Mutta ihmisten kieltäminen pois julkisuuden näyttämöiltä pelkän taustansa perusteella siirtää vain keskustelut kulisseihin.

Tekemistäni töistä on jäänyt minulle muistoja ja ajatuksia. Ne eivät ole myynnissä tai enkä ole vaihtanut niitä työnantajani mukaan. Ne ovat omiani.

Jos koette ne fiksuiksi ja minun hoitaneen työni hyvin, kiitän luottamuksesta. Jos mielessä on joku muu, se on yhtä hyvä, mutta menkää uurnille ensi sunnuntaina. Kolmas paikka SDP:lle on kolmas paikka myös avoimuudelle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE