Huvudnyheter

Löfven: Det blir ett val mellan att utveckla och avveckla den svenska modellen

Stefan Löfven samtalar med Nasra Ali, som leder socialdemokratiska studenter i Sverige, på SAMAK:s kongress.

Svenska statsministern avslutade SAMAK:s kongress med att upprepa sitt grundläggande budskap: samhället går att förändra. Och riktningen är redan klar för socialdemokraterna.

 

Stefan Löfvens närvaro på Arlanda under SAMAK:s 25:e arbetarkongress var lärorik att följa med av en speciell anledning. Han tog sig nämligen tid på ett sätt som man sällan ser statsledare, eller toppolitiker överlag, göra i dessa tider.

Han var i viss mening värd, men Norge skötte ordförandeskapet och lämnade över den klubban till Finland och Antti Rinne (som endast delvis kunde delta på grund av att riksdagen valde talmän på måndagen och riksmötets öppnande på tisdagen, samma dagar som kongressen ägde rum).

 

Löfvens närvaro hade en aura av värdighet. Han var den tyngsta rösten i huset, men var på plats mer för att lyssna än för att tala. Och det finns flera träffande ordspråk om detta, att den som lyssnar får bekräftat vad hen redan vet medan den som lyssnar kan lära sig nytt och liknande. Och Stefan Löfven satt på första raden och lyssnade, från början till slut. Givetvis diskuterade han i olika sammanhang, men scenprogrammet följde han med som fokuserad åskådare. Han signalerade att han tar sig tid och bryr sig om vad nordiska fackliga ledare och socialdemokrater, yngre som äldre, har att säga.

 

I Antti Rinnes frånvaro höll han sedan det avslutande talet på kongressen. Och då lyssnaren talar är det skäl att lyssna. Efter de obligatoriska inledningsfraserna och betoningen av nordiska samarbetets betydelse kom han till tanken han skulle vinkla på olika sätt, tanken att samhället går att förändra.

 

– Det behövs så mycket nu, självförtroendet och insikten att det inte är ödet som styr utan faktiskt vi som styr.


Här tog Löfven till ett historiskt perspektiv och talade om hur Europa var delat under hans uppväxt och att man såg detta som en självklarhet. Men saker förändrades, solidariteten växte och muren kom att falla.

 

– Sedan gick en chockvåg över hela världen, en positiv chockvåg i varje frihetstörstande människas hjärta. Samhället går att förändra.

 

En enorm förändring

En av de stora frågorna som gjorde Löfven, svetsaren från norr, politiskt aktiv var apartheid. Kampen från apartheid till att Mandela gick ut ur fängelset och steg till makten är ett yttersta exempel där världssamfundet har fått veta att samhället går att förändra.

 

Vidare tog Löfven upp att det bara är 100 år sedan fattigauktioner hölls i Sverige. Det fenomenet i Finland togs här nyligen upp av riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta som fått veta att hennes farfars far såldes på sådan auktion då han var 7 år.

 

– I dag, 100 år efter att den sista fattigauktionen hölls i Sverige, kan vi säga att samhället går att förändra.

 

Och i dag kretsar de svenska socialdemokraternas tankar givetvis kring höstens riksdagsval. Löfven påminde om hur det var vid senaste val. Då var kärnan i kampanjen att det efter ett borgerligt styre i 8 år behövs solidaritet, att det går att satsa på ett bättre samhälle.

 

– Vi har fått möta bistra realiteter. Vi har lett Sverige genom ett svårt parlamentariskt läge, svår migrationskris, som är en världskris. Vi har tyvärr haft ett avskyvärt terrordåd mitt i Stockholm city, men ändå har vi visat att samhället går att förändra.

 

– Under den borgerliga regeringen fick Sverige EU-stöd för att vi hade så hög ungdomsarbetslöshet. Det händer inte ofta att Sverige får EU-stöd, men det händer då vi har borgerlig regering, sade Löfven och lyfte fram hur mycket bättre det går nu, vad gäller sysselsättning, ekonomi och statsskuld.

 

– Den dåvarande regeringen satsade 13 gånger mer på skattesänkningar än på svenska skolan. Nu har vi 20 000 fler i arbete i skolorna… Samhället går att förändra.

 

Löfven lyfte fram att det inte är första gången som borgarna lämnat efter sig ett stort budgetunderskott. Det har skett varje gång de suttit vid makten.

 

– De säger alltid att de haft otur. Jag brukar säga, att har man haft otur i 17 år ska man nog börja fundera.

 

Till val med klar riktning

Eftersom underskottet är vänt till överskott, statsskulden lägre, diverse satsningar i välfärden som speciellt i år börjar märkas konkret också i folks plånböcker, kunde Löfven stoltsera med sin regerings resultat. Men, man vinner inget val på gamla meriter. Han sade att det är viktigt att visa vad socialdemokraterna vill göra, men att det också är bra att riktningen är påbörjad.

 

Bland de nya utmaningarna nämnde han vården, som trots att den är världsledande i vissa avseenden också har stora brister, och integrationen.

 

– De som får ja på sin asylansökan ska in i arbetslivet så fort som möjligt. Vi måste göra mer så att de kan ta hand om sig och också bidra till samhället.

 

En annan utmaning gäller gängkriminaliteten som socialdemokraterna tänker stoppa.

 

– Gängkriminaliteten har ingen plats i Sverige. Några kan inte ta sig rätten att bestämma med vapen och våld. Vi ska ha ett solidariskt samhälle. Situationen ska förändras. Därför går vi nu till val med trygghet, satsningar på mer personal i välfärd, barn, pensionärer och en kompromisslös kamp mot brotten och den organiserade kriminaliteten. Vi är redo att göra vad som krävs för att Sverige ska hålla ihop.

 

Han beklagade sina politiska motståndares uppgivenhet.

 

– Moderaternas ledare sade nyligen att grov brottslighet och våldtäktsproblematiken är här för att stanna. Vad är det för budskap? Är det en statsministerkandidat? Jag har aldrig här något så uppgivet i svensk politik. Samtidigt har ledaren för Sverigedemokraterna sagt att vi har ett krig vi redan förlorat.

 

– Nog har man hört politiker som misslyckats i regering. Men fasen, de har inte ens börjat och har redan gett upp.

 

Det enda positiva med högerns linje i Sverige är enligt Löfven att skillnaderna mellan alternativen är väldigt tydliga. På den punkten har de svenska socialdemokraterna det lättare än Støres gäng hade i Norge i senaste val, enligt Löfven.

 

I Sverige ger sig högern på arbetsrätten och lönerna.

 

– Då blir det ett val mellan att utveckla och avveckla den svenska modellen, sade Löfven innan han avslutade med att uttrycka tacksamhet över SAMAK som forum.

 

SAMAK har satsat stort på analyser och rapporter om den nordiska modellen och det attackerade organiserade arbetslivet. Utmaningar möts med konkreta förslag och analyser om hur det nordiska sättet att organisera arbetslivet på är en grundpelare i den nordiska modellen.

 

Andra frågor i rampljuset

Allt ovan är alltså sådant som lyssnaren Löfven lyfter fram då han själv tar till orda. Desvärre fick han inte utrymme för detta då han på måndag kväll ställde sig framför tv-kamerorna.

 

Då handlade så gott som samtliga frågor om vad han anser om de danska socialdemokraternas nya program för asyl- och flyktingfrågor. Han höll fast vid Sveriges linje om att respektera internationella överenskommelser och uttryckte sig diplomatiskt och bestämt mot de danska idéerna. Samtidigt försökte han få fram att många andra frågor är angelägna under kongressen.

 

Men asyldebatten stal de stora rubrikerna. Då Löfven tog sig en stund med mindre medier blev det mer tal om liknande frågor som i hans tal. Han är ledaren som talar om hopp, solidaritet och vikten av en bestämdhet, att det är motsatsen till uppgivenhet som nu behövs. På en kort stund använder han olika former av ordet solidaritet fler gånger än jag någonsin hört dem av statsminister Sipilä.

 

Arbetarbladet var på plats under hela kongressen och fler rapporter följer.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE