Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Teatteri ja Tanssi

Loistava The Artist on täysosuma

sanna breilin
Thom Monckton kuvaa taiteilijan luomistuskaa lukemattomien elein ja ilmein.

Thom Monckton ja Circo Aereon Sanna Silvennoinen tekivät sen taas. Hykerryttävän hauskan, taitavan ja täynnä pieniä, teräviä oivalluksia olevan esityksen The Artist.

Demokraatti.fi

Muutamia vuosia sitten heidän yhteistyönään valmistunut sooloteos The Pianist on ensiesityksensä jälkeen saanut huikean suosion ympäri maailmaa. Siinä leikitellään kaikilla niillä mahdollisilla, ja mahdottomilla, kommelluksilla, joita konserttipianistille voi sattua.

Nyt kohteeksi on otettu kuvataiteilija ja hänen luomisprosessinsa ateljeessa. Uusseelantilaissyntyinen Monckton on armoitettu klovnerian ja fyysisen teatterin taitaja. Hänen kehon käytöllään ei tunnu olevan mitään rajoja. Ele- ja ilmekieli pursuavat hiuksenhienoja vivahteita. Ajoitus on millintarkkaa ja kuitenkin kaikessa tekemisessä on rennon positiivinen ote.

Helsingin Juhlaviikot
Ateneum-sali
Circo Aereo
The Artist
Ohjaus Sanna Silvennoinen – Valot Juho Rahijärvi – Musiikki Tuomas Norvio, Atte Kantonen, Mikko Perkoila – Ääni Tuomas Norvio, Atte Kantonen – Puvut Kati Mantere – Lavastus Kati Mantere, Eveliina Hämäläinen, Juho Rahijärvi – Esiintyjä Thom Monckton

Taiteilijalla on omat luomistuskansa tyhjän kankaan edessä ja välillä pensselitkin katoavat. Hedelmäasetelman tarvikkeet houkuttelevat aivan uusiin assosiaatioihin ja tarinan syövereihin. Lopulta tarvitaan myös hieman apua yleisöltä, jotta teokset saadaan näyttelyä varten valmiiksi.

Esitys pilailee kaikilla mahdollisilla taidekliseillä, mutta hyväntahtoisesti. Ironia kohdistuu niin taiteilijamyyttiin kuin taiteen tekemisen prosessiinkin. Esitys on yhtä aikaa älykäs ja lapsellisen innostunut.

Juho Rahijärven valot sekä Tuomas Norvion, Atte Kantosen ja Mikko Perkoilan musiikki- ja äänimaailma luovat toimivat kehykset kokonaisuudelle, mutta kohdistavat päähuomion Moncktoniin.

The Artist on ilman muuta uusi täysosuma, jonka maailmanvalloitusta en epäile. Sen komiikka puree ja Moncktonin taidokkuus ihastuttaa ympäri maailman.

Jos sitä jotenkin haluaa verrata The Pianistiin, niin The Artist on tietyssä mielessä piirun verran pienimuotoisempi. Se ei ole yhtä ylitsepursuava ja vaatii katsojalta ehkä hiukan enemmän tarkkaavaisuutta, jotta kaikki mainiot gagit tulevat huomatuiksi.

Annikki Alku

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE