Internationellt

Lokala initiativ leder kampen mot könsstympning i Senegal

Läs- och skrivkunnigheten är hög bland befolkningen i Zigunchor i södra Senegal, men problemen med kvinnlig könsstympning lever kvar. Samtidigt har lokala satsningar för att bekämpa sedvänjan gett stora resultat.

Kampen mot kvinnlig könsstympning i Senegal förs i dag med hjälp av lokala grupper och organisationer som använder sig av allt ifrån mobilappar till rådgivning. Och det har gett resultat.

IPS

Arbetarbladet

 

 

Fatou Ndiaye växte upp i konfliktområdet Casamence i södra Senegal. Hon kunde ofta höra skottlossningar och såg hur människor tvingades fly från sina byar. Men det hon oroade sig allra mest för var att bli utsatt för kvinnlig omskärelse.

 

 

Inom hennes folkgrupp är sedvänjan mycket vanlig. Ofta genomförs ingreppet med en vass kniv, mot flickor som är så små som sju år gamla. Fatou Ndiaye berättar att hon länge ville protestera mot könsstympningarna, men inte vågade. Men det var fram till att hon träffade Aissatou Sall, som informerade om farorna med könsstympning genom sitt berättande.

 

 

– Kontakten med henne och hennes berättelser lärde mig så mycket. Jag fick kunskap om hur kvinnors rättigheter ofta kränks med hänvisning till religiösa normer och traditioner. Det gav mig modet att säga till min familj att jag tänkte bekämpa könsstympningen och andra skadliga sedvänjor, oavsett vad de tyckte om det, berättar Fatou Ndiaye för IPS.

 

 

I dag använder hon sig själv av samma metod – att genom berättelser få lokalbefolkningarna att förstå varför könsstympning är fel. Hon har även gjort dokumentärfilmer på samma tema.

 

 

Tusentals kvinnor i Senegal har på samma sätt som Fatou Ndiaye blivit engagerade i kampen mot könsbaserade orättvisor som omskärelse, barnäktenskap och de tabun som omgärdar menstruation. Det sker genom att de söker upp befolkningar och berättar om problemen, men också med hjälp av mobilappar, filmer och genom konst och poesi.

 

 

Könsstympning är inte lika utbrett i Senegal som i flera av grannländerna. Den allmänna utbildningsnivån är dessutom högre i landet. Enligt siffror från FN:s barnfond Unicef har en knapp fjärdedel av flickorna och kvinnorna i Senegal, i åldern mellan 15 och 49 år, blivit omskurna. Det kan jämföras med siffror på mellan 67 och 89 procent i länder som Mali, Gambia och Mauretanien.

 

 

Men bland vissa folkgrupper i Senegal är siffrorna fortsatt mycket höga, säger Molly Melching, som grundat organisationen Tostan. Det är en av de viktigaste organisationerna i landet som kämpar mot könsstympning, med hjälp av folkliga initiativ. Molly Melching säger att allt fler kvinnor i Senegal med tiden har börjat motarbeta sedvänjan tack vare de många lokala rörelser som engagerat sig i frågan.

 

 

Tostans arbete är inriktat även mot befolkningar som bor på avlägsna platser och organisationen använder sig av olika kommunikationsformer, däribland broschyrer på lokala språk och mobilbaserade utbildningar.

 

 

Molly Melching har varit engagerad i frågan under flera decennier. Hon säger till IPS att arbetet måste vara inriktat mot alla inom de befolkningsgrupper som praktiserar sedvänjan.

 

 

– Det går inte att uppnå några sociala förändringar om inte alla engageras. Och ingen tycker om ifall någon kommer och säger att ”detta är fel med er kultur och era traditioner”. Arbetet måste erbjuda en öppen miljö där lokalbefolkningen ges möjlighet att engagera sig, säger Molly Melching till IPS.

 

 

Tostan driver ett program som erbjuder lokalbefolkningar utbildning om mänskliga rättigheter – och om människors rätt till god hälsa och att få leva ett liv befriat från våld. Inom programmet diskuteras också allas ansvar för att upprätthålla dessa rättigheter.

 

 

Organisationen uppmanar även befolkningarna att diskutera de negativa konsekvenserna av könsstympningarna. Vilket leder till att de ofta kommer fram till att sedvänjan måste upphöra.

 

 

Molly Melching säger att arbetet gett stora resultat. Detta eftersom mängder av lokalsamhällen offentligt har gått ut med budskapet att könsstympningar och barnäktenskap måste upphöra.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE