Politiikka

Lomarahaleikkausten kompensaatio nyt selkeäsanaisesti vihreiden agendalla – vaihtoehtobudjetissa asiaa ei mainittu

Lehtikuva
Lehtikuva

Vihreät vaati puheenjohtajansa Touko Aallon suulla pari päivää sitten Aamulehdessä hallitusta palauttamaan kevään kehysriihessä kunnille valtionosuuksia sen verran, että kunnat voivat kompensoida työntekijöilleen kiky-sopimuksen sisältämiä lomarahaleikkauksia.

– Rahat pitää palauttaa kehysriihessä valtionosuuksina kunnille, jotta ne voivat maksaa lomarahat työntekijöilleen, vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoi.

Aalto tuli tässä entistä selväsanaisemmin SDP:n ja Vasemmistoliitonkin linjalle. Aalto ei ole lomarahaleikkausten perumisesta kovin paljon ääntä pitänyt, mutta astui nyt julkisuuteen konkreettisella vaateella, kun kunta-alan neuvottelut olivat loppusuoralla. Aalto ei kuitenkaan itse allekirjoita sitä, että veto olisi populistinen ja vihreät ei olisi aiemmin asiaa pitänyt selvästi esillä.

– Ei. Me olemme puhuneet jo ihan kiky-sopimuksesta lähtien, että aikaisemminkin tuotiin esiin, että ei ole oikein se, että talouden menosopeutusta tehdään niin, että kaikkein suurimmaksi koko taloudellisen tasapainotuksen taakan kantajaksi joutuvat julkisen sektorin pienipalkkaiset naisvaltaiset alat.

– Minä olen sanonut sen, että minun mielestäni ei ole oikein, että ihmisten lomarahoja lähdetään leikkaamaan.

Aallon mielestä asia tuntuukin saivartelulta.

– Tätä yhtä keinoa en ole varmaan sillä tapaa sanonut, näin konkreettista yhtä keinoa, mutta saman asian eri tilanteissa, eri muodoissa, erilaisia tapoja olen monta kertaa tarjonnut, hän kuitenkin sanoo.

Entäs vaihtoehtobudjetti?

Aalto on viime elokuussa moittinyt hallitusta siitä etteivät sen puheet ole toteutuneet esimerkiksi pienituloisten etuuksien sitomisena indeksiin ja julkisen sektorin lomarahaleikkausten lyhentämisenä. ”Keneltä on otettu eniten, sille pitäisi antaa ensimmäisenä takaisin”, hän totesi tuolloin.

SDP on esittänyt vaihtoehtobudjetissaan, että julkisen sektorin lomarahat on maksettava normaalisti vuosina 2018–2019. Vihreiden vaihtoehtobudjetissa lomarahojen maksua takaisin ei kuitenkaan esitetä. Aalto tosin sanoo, ettei itse muista tätä asiaa tarkkaan.

– Meillä on haettu erityyppisiä kohtia. Minun pitäisi katsoa se, miten vaihtoehtobudjetti kokonaisuudessan menee.

– Kun minä yritän hakea, mitä tähän tilanteeseen pitäisi tehdä, niin muun muassa Aamulehden haastattelussa toin esiin koko sen historian, mitä tässä on tapahtunut. Olen tuonut koko ajan esiin ihan saman asian. Ihmisten perusturvasta ei pidä lähteä leikkaamaan. Koulutuksesta ei pidä lähteä leikkaamaan.

Jos lomarahojen kompensointi ei ole vaihtoehtobudjetissanne, mistä rahat otettaisiin vaihtoehtobudjetissa pois?

– Me olemme lähteneet eri kohtaan purkamaan sitä. Me emme hyväksyneet sitä, että lähdetään tekemään yleiset veronalennukset ennen kuin ihmiset saavat lomarahat ajallaan ja ennen kuin Kelan sitomat indeksijäädytykset on hoidettu. Nämä me olemme tuoneet koko ajan esiin meidän vaihtoehtobudjeteissa.

Aalto halua yhteisen näkemyksen summasta työntekijäosapuolen kanssa.

Aamupäivällä haastattelua tehdessä Aalto ei ollut vielä ehtinyt tutustua kunta-alan neuvottelutulokseen. Aallon mukaan selvää on, että valtion on kompensoitava lomarahojen leikkaus. Kunta-alan neuvotteluissa kompensaatiosta on puhuttu termillä kertaerä.

– Se on ihan selvä asia, että meidän vaatimus on ja pysyy ja hallituksen pitää pystyä antamaan oman osansa siihen. Kehysriihessä on mahdollisuus arvioida tilanne. Siinä vaiheessa valtion pitää edelleen kompensoida osaltaan. Mikä se summa on, se pitää katsoa edelleen, miten neuvottelutulos on mennyt. Minun pitää ensin lukea se huolellisesti, keskustella työntekijäosapuolen kanssa, jotta meillä on myös yhteinen käsitys siitä, mikä on kompensoitava summa.

Hallitus on valtiovarainministeri Petteri Orpon suulla sanonut, että valtiolta ei rahaa heru.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat