Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Lomautukset vailla järkeä” – ammattijärjestö tyrmistyi Seinäjoen suunnitelmista

Seinäjoen kaupunki on ilmoittanut lomauttavansa sosiaalipalvelujen ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia paheksuu lomautuksia ja muistuttaa kunnan velvoitteesta tuottaa lakisääteiset palvelut ajallaan.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Lain mukaan muun muassa lastensuojeluilmoitukset ja lastensuojelutarpeen selvitykset sekä toimeentulotukipäätökset pitää käsitellä lain edellyttämässä määräajassa.

– Esimerkiksi lastensuojelussa päätös vaarantaa lastensuojelun tarpeessa olevien lasten hyvinvoinnin ja kuormittaa jo entisestään kuormittunutta lastensuojelun henkilöstöä. Toimeentulotuessa apua tarvitsevien asioiden käsittely viivästyy. Ja ikäihmisten palveluissa tarvitaan koko henkilöstön työpanos, Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki (kuvassa) korostaa tiedotteessa.

Seinäjoen lomautuspäätöksen vaihtoehdoksi on tarjottu paikallista sopimusta, jossa työntekijä välttyy lomaukselta, mikäli hän ei ota vastaan kunta-alan työehtosopimuksen mukaista yleisen linjan palkankorotusta ennen tammikuuta 2021, vaikka hänellä on siihen oikeus jo 1.8.2020 alkaen. Kaupan päälle tulisi kaksi vapaapäivää, mutta sijaista ei saa palkata.

Talentia pitää tätä vaihtoehtoa järjettömänä.

– Tämän sopimuksen vaikutus esimerkiksi lastensuojeluun tai toimeentulotukeen on sama kuin lomautuksella. Työtä jää tekemättä, asiakkaat kärsivät ja kuormittunut henkilöstö kuormittuu yhä enemmän. Osa liitoista on tämän hyväksynyt, Talentia ei, Ristimäki toteaa.

Kaupunki teki vastaavia lomautuksia vuonna 2013.

Kunta-alalla päästiin koronan keskellä toukokuun lopulla sopimukseen palkankorotuksista. Sopimus toi oikeudenmukaisesti kunta-alalle ns. yleisen linja mukaisen 1,22 prosentin yleiskorotuksen 1.8.2020 alkaen.

– Vähintään sen ovat sosiaalialan ammattilaiset ansainneet nyt, ei vasta tammikuussa, Ristimäki sanoo.

Seinäjoen paikallinen sopimus sekä lomautus loukkaavat sosiaalialan korkeakoulutettujen käsitystä oikeudenmukaisuudesta ja ammattietiikasta.

Seinäjoen kaupunki teki vastaavia sosiaalitoimen lomautuksia vuonna 2013. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ja sen alueyhdistys Talentia Pohjanmaan valittivat tuolloin kaupungin päätöksestä.

Hallinto-oikeus totesi kesällä 2015, että Seinäjoen kaupunginhallitus teki lainvastaisen päätöksen, kun se lomautti toimeentulotukiyksikön ja lastensuojeluyksikön sosiaaliohjaajat ja sosiaalityöntekijät.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE