Kotimaa

”Lopulta saatiin joku langan ääreen” – Zimbabwen lentoturma on tuottanut päänvaivaa Otkesille

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Neljä metsästysmatkalla ollutta suomalaismiestä Zimbabwessa surmannut lento-onnettomuus viime vuoden marraskuussa on ollut poikkeuksellisen hankala tapaus Onnettomuustutkintakeskukselle (Otkes), joka ei pitkään saanut kaipaamiaan tietoja Afrikan maan viranomaisilta.

Torstaina Otkes kuitenkin tiedotti saaneensa lopultakin onnettomuuden perustiedot Zimbabwesta.

– Zimbabwe tutkii onnettomuuden ja Otkesin rooli on seurata tutkintaa. Meillä on oikeus saada tiettyä informaatiota, kertoo Otkesin johtava tutkija Kalle Brusi STT:lle.

Hän kertoo Otkesin odottavan lisätietoja zimbabwelaistutkinnan edistyessä.

– Onnettomuuden syystä ei ole vielä mitään selvyyttä. On ihan turha spekuloida ennen kuin saadaan faktoja pöytään, Brusi jatkaa.

Zimbabwen viranomaisten mukaan Cessna U206C -tyyppinen yksimoottorinen lentokone putosi maahan Chemajenjera Hill -alueella Masvingon maakunnassa noin puoli kahdeksalta perjantaiaamuna 23. marraskuuta 2018. Suomalaismiesten lisäksi onnettomuudessa kuoli koneen lentäjä.

Otkes harkitsi keskeyttävänsä asian selvittämisen.

Koska onnettomuuden neljä kuolonuhria ovat Suomen kansalaisia, on Onnettomuustutkintakeskuksella Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) yleissopimuksen eli Chicagon sopimuksen mukaan oikeus saada tietoa tutkinnan etenemisestä.

Vielä helmikuun alussa Otkes harkitsi keskeyttävänsä asian selvittämisen, koska Zimbabwen viranomaisilta ei onnistuttu saamaan tietoja useista yrityksistä huolimatta.

– Lopulta saatiin joku langan ääreen, näinkin voisi sanoa. Siinä onnistuttiin kovalla työllä ja pitkillä istunnoilla, Brusi kertoo

Brusin mukaan Otkesilla on nyt aktiivinen keskusteluyhteys Zimbabween. Chicagon sopimuksen suositus on, että tutkinnan tulisi kestää korkeintaan vuosi. Kommunikaatiovaikeuksista huolimatta Brusi kertoo uskovansa siihen, että totuus vielä selviää.

– Totta kai uskon siihen, että siellä hoidetaan asiat, Brusi sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat