Politiikka

Lounais-Suomelle erityistä tukea lisätalousarviosta

Getty Images
Getty Images
Getty Images

Hallitus tukee lisätalousarviollaan Lounais-Suomen positiivista rakennemuutosta. Ammatillista ja tekniikan alan korkeakoulutusta Lounais-Suomessa tuetaan ja Uudenkaupungin rata sähköistetään.

Hallitus neuvotteli perjantaina kuluvan vuoden ensimmäisestä lisätalousarvioesityksestä.

Lounais-Suomen koulutusta esitetään lisätalousarviossa tuettavaksi yhteensä noin 20 miljoonalla eurolla, koska alueella on hallituksen mukaan merkittävä osaamisen ja lisätyövoiman tarve. Rahalla muun muassa kehitetään Suomen tekniikan alan yliopistojen yhteistyötä Lounais-Suomessa.

Uudenkaupungin radan sähköistämiseen ehdotetaan 21 miljoonan euron valtuutta. Sähköistämisen tavoitteena on saada kustannussäästöjä liikennöinnissä sekä pienentää turvallisuus- ja ympäristöriskejä Turun ratapihalla.

Hallitus korottaa lisätalousarviossaan verotuloarviotaan yhteensä 490 miljoonalla eurolla kertymätietojen ja talousennusteen myönteisemmän päivittymisen seurauksena.

Lisätalousarvioesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi keskiviikkona.

Suomi on viennissä ja tuonnissa riippuvainen tärkeiden väylien liikennöitävyydestä.

Oulun meriväylän syventämiseen ehdotetaan 12,5 miljoonan euron määrärahaa sataman kuljetustehokkuuden nostamiseksi. Myös Rauman ja Vuosaaren meriväylien syventämistä rahoitetaan.

– Suomen kilpailukyvyn ja kestävän talouskasvun tukemiseksi on erityisesti varmistettava Suomen saavutettavuus sekä toimivat kansainväliset yhteydet. Suomi on viennissä ja tuonnissa riippuvainen merikuljetusten kannalta tärkeiden väylien liikennöitävyydestä ja kapasiteetista, hallitus perustelee tiedotteessaan.

Alueellisten ELY-keskuksien työvoima- ja yrityspalvelujen rahoitusta esitetään vahvistettavaksi vajaalla 17 miljoonalla eurolla. Määrärahoilla vastataan talouden rakennemuutokseen ja vahvistetaan osaavan työvoiman saatavuutta.

Maahanmuuttoon liittyvän vastaanottotoiminnan asiakkaille maksettavien tukien määrärahaa ehdotetaan nostettavaksi vajaalla 15 miljoonalla eurolla, koska vastaanoton piirissä on kuluvana vuonna ennakoitua suurempi henkilömäärä. Vapaaehtoisen paluun määrärahaa ehdotetaan lisättäväksi 3 miljoonalla eurolla.

Sotilaallisen kriisinhallinnan menoja ehdotetaan lisättäväksi vajaalla 9 miljoonalla eurolla lähinnä Irakin koulutusoperaation jatkamisen vuoksi.

Lisäksi hallitus muun muassa ehdottaa 3,5 miljoonan euron määrärahaa rakenteilla olevan KymiRing-moottoriurheilukeskuksen rakentamiskustannuksiin. Samoin ehdotetaan 14 miljoonan euron valtuutta KymiRingin moottoriradalle vievän eritasoliittymän rakentamiseksi Lahden ja Kouvolan välille.

STT–TUOMAS SAVONEN

Juttu päivitetty kokonaisuudessaan klo 13.47

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat