Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Löytyykö vammaisille oikeutta? – järjestöt odottavat toiveikkaina eduskunnan linjauksia

Eduskunta aloittaa tänään lähetekeskustelulla vammaisjärjestöjen yhteisen Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen käsittelyn. Kansalaisaloite tavoittelee sitä, että vammaisten tarvitsema välttämätön apu ja tuki jää kilpailutuksen ulkopuolelle.

Demokraatti

Demokraatti

Aloitteen panivat vireille Vammaisfoorumi ry ja Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta viime kesänä. Se vaatii julkisia hankintoja koskevaan lakiin tarkennusta: palveluita ei pidä kilpailuttaa, kun kyse on koko elämän mittaisesta asumisesta, henkilökohtaisesta avusta ja puhevammaisten tulkkauksesta.

Kansalaisaloitteen alullepanijat perustelevat vaatimustaan sillä, että palveluiden kilpailuttaminen rikkoo Suomen ratifioimaa YK:n yleissopimusta vammaisten ihmisten oikeuksista kuten myös EU:n perusoikeuskirjan syrjintäkieltoa.

Suomalaiset palveluiden käyttäjät ja heidän läheisensä ovat tehneet kilpailutuksista jo kaksi kirjelmää Euroopan parlamentin vetoomusvaliokunnalle.

– Muutaman vuoden välein toistuvat kilpailutukset kaventavat vammaisten itsemääräämisoikeutta ja heikentävät heidän elämänlaatuaan. Jatkuvat muutokset rapauttavat luottamusta ja vuorovaikutusta, ja luovat elämään jatkuvaa epävarmuutta.

Huoli ihmisoikeuksista sai liikkeelle myös muut kansalaiset.

Järjestöt eivät hyväksy sitä, että useimmiten kilpailutukset ratkaisee hinta; palvelujen laatu, inhimillisyys ja ihmisarvo ovat toissijaisia.

Lisää aiheesta

Kansalaisaloitteen takana on 32 valtakunnallista vammaisjärjestöä, jotka ovat tehneet jo vuosia tiivistä vaikuttamistyötä hankintalain tarkennuksen puolesta. Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen nimienkeruukampanja kokosi kokonaisen kansanliikkeen, kun vammaiset ihmiset ja heidän läheisensä rohkaistuivat kertomaan karuista kokemuksistaan julkisuudessa.

Huoli ihmisoikeuksista sai liikkeelle myös muut kansalaiset. Kansalaisaloite saavutti eduskunnan käsittelyyn vaaditut 50 000 kannatusilmoitusta neljässä kuukaudessa. Kaikkiaan se sai tuekseen 72 059 kannattajaa.

Järjestöt ja niiden jäsenistö odottavat toiveikkaina alkavaa eduskuntakäsittelyä. Ylen MOT-ohjelma teki vuosi sitten vammaispalveluiden kilpailuttamisesta kyselyn puolueiden eduskuntaryhmille.

Sekä oppositio- että hallituspuolueet ymmärsivät hankintalain vammaisille ihmisille aiheuttamat ongelmat. Puolueet pitivät henkilökohtaista budjetointia hyvänä tapana varmistaa valinnanvapaus palveluiden hankinnassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE