Turva – Hymy

Lucinda Williamsin karheaa tarinointia

Kuva: Kari Hulkko
Huvilateltassa esiintyneen Lucinda Williamsin laulussa kaikui läsnäolon lämpö.

Yksinkertaisuus on tyylikästä. Rosoisuus on kaunista. Vaatimattomuus on arvostettavaa. Ujous on hellyttävää.

Jokainen noista kiteytyksistä istuu amerikkalaiseen laulaja-lauluntekijä Lucinda Williamsiin. Kaikista mainituista ominaisuuksista pääsi myös täysi Huvilateltallinen suomalaisyleisöä osalliseksi, kun Williams esiintyi juhlaviikkojen konsertissa maanantai-iltana.

Musiikillisesti countryn ja rockin välissä  pidäkkeettömästi liikkuva Williams ei Suomessa ole superstara, mutta Yhdysvalloissa hän on isojen lavojen tähti.  Hän on kolminkertainen Grammy-palkittu, hänen laulujaan ovat levyttäneet monet eturivin artistit kuten Mary Chapin Carpenter ja Emmylou Harris, hän on duetoinut ja tehnyt yhteisiä kiertueita kovien nimien kanssa (mm. Steve Earle, David Crosby, Elvis Costello, Tom Petty, Bob Dylan). Hän on 64-vuotiaana countryrockin vanhempana valtionaisena jo siinä asemassa, että voi vaikka levyttää  uusiksi kappale kappaleelta neljännesvuosisata sitten ilmestyneen, ei edes järin menestyneen albuminsa. Näin hän Huvilassa kertoi  tehneensä vuoden -92 albumilleen ”Sweet Old World” sen 25-vuotisjubileen kunniaksi, ja vetäisi  vakuudeksi levyn nimikappaleen uuden version.

Helsingin juhlaviikot, Huvilateltta

Lucinda Williams

Lucinda Williams, laulu ja kitara, Stuart Mathis, kitarat, Dave Sutton, basso, Butch Norton, rummut

Samalta albumilta oli peräisin oli mielestäni Huvila-konsertin yksi sykäyttävimmistä vedoista. Maagista, jopa mystistä tunnelmaa luonut ”Hot Blood” pisti veren kiertämään isolla paineella, vaikka yli 1200-päinen katsomo oli alkanut lämmetä jo kolmantena kappaleena kuullusta ”Drunken Angelista” lähtien – kyllähän suomalainen yleisö osaa myötäelää juopuneen enkelin kohtaloissa.

Williamsin lauluissa ei ylipäätäänkään patseerata välttämättä siellä kadun aurinkoisemmalla puolella. Kuolemaa, väkivaltaisia ja muuten huonoja ihmissuhteita, juurettomuutta, yksinäisyyttä – niistä on monet Williamsin laulut tehty. Huvilassakin kuultu ”West Memphis” esimerkiksi kertoi tositarinaa selvittämättä jäänestä murhasta. Williams yritti johdantospiikissään briiffata, mistä tapauksessa oli kyse, mutta sellainen ilmaisutapa ei näyttänyt  olevan hänen vahvin lajinsa. Mutta laulun ensisäkeet, jotka vapaasti sumennettuna menevät, että ”kolme pientä poikaa löytyi joesta / eräänä läkähdyttävänä kesäyönä / eikä kukaan pystynyt tajuamaan / kuka oli tämän hirveän näyn takana”, tekivät homman luonteen kyllä selväksi.

Välispiikit eivät tosiaankaan putoilleet Williamsilta kuin luonnostaan. Pikemminkin hän tuntui vähintään ujolta tai kiusaantuneelta yrittäessään  aukoa biisiensä taustoja ja sisältöjä Helsinkiä kehuvasta small talkista puhumattakaan. Mutta ei Huvilaan ollut tultu puheita kuulemaan, vaan Lucindan laulua.  Sen läsnäolevasta karheudesta aisti vastaansanomattomasti laulajan vahvatahtoisuudenja elämänkokemuksen. Kaikki se kiteytyi konsertin  loppupuolen huipennuksessa ”Foolishness”, jossa Williams listaili, mitä hän ei halua elämältä ja mitä toivoo. Ei valehtelijoita, ei pelonlietsojia, ei katteettomia lupauksia. Mieluummin rakkautta ja rauhaa ja muita seesteisiä juttuja.

Lucinda Williams konsertoi edellisen kerran Suomessa 2014, silloin Finlandia-talossa. En oikein osaa kuvitella, miten tämä perfektionistiksi tiedetty, mutta silti sliippaamattomia lauluja  esittävä artisti resonoi marmoriseinien ja plyyshipenkkien syleilyssä. Syyskalsa Huvilateltta tuntui hänen lauluilleen paljon passelimmalta ympäristöltä. Eikä kukaan muistanut palella, kun esiintyjän voimakas presenssi otti vei  huomion.

Keskustelua aiheesta

Muusikkolegenda kuoli vahingossa

Kuva: Lehtikuva

Amerikkalainen rockmuusikko Tom Petty kuoli vahingossa lääkkeiden yliannostukseen, kertovat Pettyn kuolinsyyntutkija ja muusikon perhe. Petty oli ottanut lääkkeitä, myös opioideja, sairauksiinsa.

Ruumiinavauspöytäkirjan mukaan Pettyllä oli kuolinhetkellä elimistössään fentanyylia, oksikodonia ja tematsepaamia. Petty kuoli sydänkohtaukseen lokakuussa ollessaan 66-vuotias.

Pettyn vaimo ja tytär kertoivat Facebookissa, että Petty kärsi monista vakavista sairauksista kuten keuhkoahtaumataudista, polviongelmista ja murtuneesta lonkasta.

Petty teki Heartbreakers-yhtyeensä kanssa läpimurron albumilla Damn The Torpedoes 1980-luvun taitteessa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Perheenjäsenet ovat murtuneita” – The Cranberriesin laulaja Dolores O’Riordan on kuollut

Kuva: Lehtikuva

Irlantilaisyhtye The Cranberriesin laulaja Dolores O’Riordan on kuollut, kertoo tähden tiedottaja. O’Riordan oli kuollessaan 46-vuotias. Tiedottaja Lindsey Holmesin mukaan O’Riordan kuoli äkillisesti Lontoossa. Kuolinsyytä ei ole vielä kerrottu julkisuuteen.

– Perheenjäsenet ovat murtuneita, Holmes sanoi tiedotteessa.

1990-luvulla läpimurtonsa tehnyt The Cranberries -yhtye tunnetaan muun muassa hittikappaleista Zombie ja Ode to My Family. Yhtye on myynyt maailmanlaajuisesti yli 40 miljoonaa levyä, kertoo muun muassa brittilehti Guardian.

The Cranberries joutui viime vuonna keskeyttämään Euroopan-kiertueensa O’Riordanin selkävaivojen vuoksi. Yhtye myös perui tuolloin suunnitellut keikkansa Yhdysvalloissa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ringo Starrista tulee Sir Ringo vuoden vaihtuessa

Legendaarinen Beatles-yhtye, Ringo Starr kuvassa oikealla.

Legendaarisen Beatles-yhtyeen Ringo Starrista tulee ritari vuoden vaihtuessa. Toinen musiikkimaailmasta tuttu tuleva ritari on Bee Gees -yhtyeen Barry Gibb.

Lista uusien arvonimien saajista julkistettiin myöhään perjantaina.

77-vuotias Ringo Starr, alkuperäiseltä nimeltään Richard Starkey, sai ritarin arvon ansioistaan musiikin saralla.

Brittiläisen imperiumin ritarikunnan jäsen Starrista tuli jo vuonna 1965, ja nyt 52 vuotta myöhemmin napsahti ritarin arvo.

– On kunnia ja ilo tulla huomioiduksi ja saada tunnustusta musiikistani ja hyväntekeväisyystyöstäni, joita molempia rakastan, hän sanoi lausunnossaan.

Barry Gibb, 71, on laulaja, lauluntekijä ja tuottaja. Hän sai ritarinarvon ansioistaan musiikin ja hyväntekeväisyyden aloilla. Hänellä oli ennestään brittiläisen imperiumin komentajan arvonimi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Brittimedia on varma: Ringo Starr lyödään ritariksi – Paul McCartney: ”Look, love, Sir Richard Starkey. On jo sen aika”

Kuva: Lehtikuva-AFP
Vihdoin Ringo Starrin (vasemmalla) vuoro? Paul McCartney löytiin ritariksi jo vuonna 1997.

Brittimediassa on viime päivinä uutisoitu laajasti, että The Beatles-yhtyeen rumpalina maailmanmaineeseen noussut Ringo Starr voi hyvin pian käyttää virallisissa yhteyksissä nimeä Sir Richard Starkey.

Usampikin lehti on lähteisiinsä vedoten kertonut lukijoilleen, että kuningattaren arvonimilistalta löytyy nyt 77-vuotiaan Ringon nimi. Tunnustus annetaan saavutuksista musiikin ja hyväntekeväisyyden alueilla.

Viralliset nimilistat julkaistaan vuodenvaihteessa.

Köyhiin oloihin sota-ajan Liverpoolissa 7.7.1940 syntyneen muusikon oikea nimi on Richard Starkey. Jo nuorena näyttäviin sormuksiin viehtyneenä rumpalina hän alkoi käyttää taiteilijanimeä Ringo Starr.

Ritariksi lyönti tuo Ringon takaisin Buckinghamin palatsiin yli 50 vuotta sen jälkeeen, kun kuningatar Elisabet jakoi The Beatlesille kunniamerkit samassa paikassa Lontoossa.

Yhtyeen neljä jäsentä vastaanottivat MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) -arvonimen ja kunniamerkin vuonna 1965. Se oli ennenkuulumatonta, koska kyse oli ”vain” popmuusikoista. Osa saman MBE-kunniamerkin kantajista äityi tuolloin protestoimaan Liverpoolin nelikon huomioimista.

Vuonna 1969 John Lennon palautti oman MBE:nsa poliittisena protestina. Syyksi hän mainitsi Englannin sotkeutumisen verisiin sotiin Vietnamissa ja Biafrassa.

Vuonna 1997 aateloitu Paul McCartney, 75, on tyytyväinen Ringo-uutisesta. Macca on todennut useammin kuin kerran, että Ringo on ”Sirinsä” ansainnut ja asiassa olisi toimittava niin kauan kuin aikaa on.

Kuusi vuotta sitten McCartney antoi New Musical Express -lehdelle haastattelun, jossa hän suoraan vinkkasi kuningattaren suuntaan:

– Look, love, Sir Richard Starkey. Mielestäni on jo sen aika, hän totesi.

Brittilehtien mukaan Ringo on otettu ja ilahtunut osakseen tulevasta kunniasta.

Ringo Starr on tulossa All Star Bandinsä kanssa Helsinkiin keikalle ensi kesänä.

Keskiajan ritarilaitoksesta alkunsa saanut ritarinarvo ei ole Britanniassa perinnöllinen, ja sen kantajasta käytetään puhuttelua Sir. Naispuolinen vastaava puhuttelu on Dame, mutta sitä käytetään vain tiettyjen ritarikuntien jäsenistä.

Ritarinarvon saavat tyypillisesti muun muassa ylimmät juristit ja tärkeät virkamiehet – sekä eri elämänaloilla, nykyisin myös populaarikulttuurissa menestyneet kansalaiset. Esimerkiksi muusikot Elton John ja Mick Jagger, laulaja Vera Lynn, jalkapallovalmentaja Alex Ferguson ja näyttelijä Sean Connery on aateloitu.

Ritarin arvon saaneita puhutellaan koko nimellä tai etunimellä, mutta ei koskaan pelkällä sukunimellä, esimerkiksi Sir Paul McCartney tai Sir Paul, mutta ei Sir McCartney.

Ringo Starr esiintyy All Starr Bandinsä kanssa ensi kesänä Helsingissä. Konsertti pidetään Kaisaniemen puistossa 13. kesäkuuta.

Beatlesin jäsenistä John Lennon kuoli väkivaltaisesti 1980, ja yhtyeen kitaristi George Harrison menehtyi syöpään loppuvuodesta 2001.

Eläessään he olisivat epäilemättä saaneet saman tunnustuksen, joka Paulilla on ollut jo parikymmentä vuotta ja joka Ringon kohdalla on nyt enää viimeistä sinettiä vailla.

Top–20 – tässä ovat radioiden soitetuimmat joululaulut

Wham!-yhtyeen Last Christmas oli viime joulun soitetuin ja Katri Helenan Joulumaa soitetuin kotimainen joululaulu.

Tekijänoikeusjärjestö Gramex selvitti perinteiseen tapaan, mitkä joululaulut soivat viime jouluna eniten yksityisissä radioissa.

Joulun 2016 soitetuin joululaulu oli Wham!-yhtyeen kappale Last Christmas (880 soittokertaa). Joulun toiseksi soitetuin oli John Lennon & Yoko Ono kappaleella Happy Xmas (War Is Over) (681 soittokertaa). Kolmannella sijalla oli 669 soittokerralla Chris Rean kappale Driving Home For Christmas.

Neljäntenä oli Mariah Careyn All I Want For Christmas (632 soittokertaa) ja viidentenä oli Mel & Kim kappaleella Rockin’ Around The Christmas Tree (614 soittokertaa).

Kahdenkymmenen kärkeen mahtui kuusi kotimaista kappaletta. Soitetuin kotimainen oli tänäkin vuonna Katri Helenan Joulumaa (561 soittokertaa). Kotimaisen listan toisena oli Samuli Edelmanin Avaruus (Walkin In The Air), kolmantena Leevi & The Leavings’in Jossain on kai vielä joulu, neljäntenä Suvi Teräsniskan Hei Mummo, viidentenä Paula Koivuniemen Toive ja kuudentena Antti Tuiskun Lämmin lumi peittää maan.

Tilaston on tehnyt tekijänoikeusjärjestö Gramex radioilta saamiensa soittotietojen perusteella. Tekijänoikeusjärjestö Gramex edustaa esittäviä taiteilijoita sekä äänitteiden tuottajia.

____

Tilasto: Yksityisten radioiden soitetuimmat joululaulut 2016

Sijoitus – esittäjä – kappale – soittokertojen yhteismäärä

1. Wham! Last Christmas 880

2. John Lennon & Yoko Ono Happy Xmas (War Is Over) 681

3. Chris Rea Driving Home For Christmas 669

4. Mariah Carey All I Want For Christmas Is You 632

5. Mel & Kim Rockin’ Around The Christmas Tree 614

6. Katri Helena Joulumaa 561

7. Band Aid Do They Know It’s Christmas 526

8. Jose Feliciano Feliz Navidad 525

9. Bing Crosby White Christmas 456

10. Samuli Edelmann Avaruus (Walking In The Air) 410

11. Leevi & The Leavings Jossain on kai vielä joulu 387

12. Suvi Teräsniska Hei mummo 386

13. Shakin’ Stevens Merry Christmas Everyone 316

14. Cliff Richard Mistletoe And Wine 293

15. Paula Koivuniemi Toive 292

16. Elvis Presley Blue Christmas 279

17. Queen Thank God It’s Christmas 272

18. Bryan Adams Christmas Time 257

19. Antti Tuisku Lämmin lumi peittää maan 255

20. Triad Tänd Ett Ljus 249

Keskustelua aiheesta