Lukiossa puhunut Ihalainen puolusti kimppa-asujia – ikävä muutos voisi koskea lakiesityksen perustelujen mukaan yli 18 000 opiskelijaa

Kuva: Jari Soini
SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen ei hyväksy kimppa-asunnoissa asuvien opiskelijoiden asumistuen heikentämistä.

Kansanedustaja Lauri Ihalainen muistuttaa, että Suomen menestyksen keskeinen vahvuus on investoinnit sivistykseen, osaamiseen ja siitä huolehtiminen, että koulutuksellinen tasa-arvo toteutuu.

– Koko toisen asteen koulutus on isojen uudistusten kohteena. Lukiokoulutuksen säilymisen turvaamiseen myös pienemmillä paikkakunnilla on monia perusteita. Se kertoo paikkakunnan elinvoimaisuudesta. Se pitää perheet paikkakunnalla ja lisää kunnan elinvoimaisuutta. Lukioiden keskinäinen verkottuminen ja yhteistyö yli kuntarajojen on tarpeen, Ihalainen sanoi puhuessaan tänään Pihtiputaan lukion 50-vuotisjuhlassa.

Ihalainen painotti, miten lukiokoulutuksen sisältöä uudistettaessa sirpaletiedon keskellä tarvitaan enemmän kokonaisuuksien hallintaa ja oppiainerajat ylittävää oppimista.

– Hyvä, että ilmiöpohjaista oppimista on lisätty niin, että se leikkaa läpi monia lukio-oppiaineita ja asioiden syy- ja seurausyhteyksiä voidaan arvioida. Lukiokoulutus kaipaa lisää mahdollisuuksia tutustua käytännön tekemiseen ja eri ammatteihin. Lukoissa voisi olla myös työelämään tutustumisjaksot – tet-jaksot. Lukiolaisilla voisi olla kummiyrityksiä.

Lukioiden ja korkeakoulujen välille saatava vahvempi vuorovaikutus.

Ammatillisessa koulutuksessa tarvitaan Ihalaisen mukaan vahvaa yleissivistävää osuutta muun muassa jatko-opintokelpoisuuden varmistamiseksi. Lukio- ja ammatillisen koulutuksen yhteistyötä voidaan lisätä esimerkiksi digitaalisten taitojen, sosiaali- ja vuorovaikutustaitojen ja ongelmaratkaisutaitojen alueella.

– Oikeus erityisopetukseen tulee sisällyttää uudistettavan lukiolakiin. Selvitysten mukaan lukiolaisten
kohdalla tarve erityisopetukseen koskee noin 16% opiskelijoista. Lukioiden ja korkeakoulujen välille tulee rakentaa vahvempi vuorovaikutus. Lukioiden ja korkeakoulujen yhteistyötä voisi kehittää lisäämällä mahdollisuuksia suorittaa tutkintojen osia ja opintokokonaisuuksia lukioissa.

– Nuorten syrjäytymisen estämiseksi ja koulutakuun onnistumisen kannalta oppivelvollisuuden- ja oikeuden
ulottaminen maksuttomana koko toiselle asteelle on tärkeää.

”Hallituksen ei tule kimppa-asunnoissa asuvien opiskelijoiden asumistukea heikentää.”

Ihalainen totesi Pihtiputaalla, että nykyinen hallitus on heikentänyt monin tavoin opiskelijoiden taloudellista asemaa.

– Opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiriin oli myönteinen asia. Muutos kuitenkin johtaa joidenkin opiskelijaryhmien kohdalla kohtuuttoman toimeentulon heikkenemiseen.

– Menettäjiä ovat yhteisasunnoissa asuvat, puolison kanssa asuvat opiskelijat ja lapsiperheet. Ensi vuonna käyttöön otettava huoltajakorvaus ei riitä kompensoimaan hallituksen tekemiä leikkauksia. Esitys leikkaa
erityisesti kimppa- ja soluasujien asumistukea. Muutos koskee lakiesityksen perustelujen mukaan yli 18 000 opiskelijaa. Opiskelijabarometrin mukaan noin 40 000 opiskelijaa asuu asunnon osissa.

– Hallituksen esitys johtaa myös Pihtiputaalla opiskelija-asunnoissa asuville lukiolaisille huomattavaan asumiskustannusten kasvuun. Hallituksen ei tule kimppa-asunnoissa asuvien opiskelijoiden asumistukea heikentää. Opiskelijoiden taloudellista asemaa on heikennetty jo liikaa muutoinkin.

Keskustelua aiheesta

Nyt puhuu näköalapaikalle valittu SDP:n Krista Kiuru: ”Uskon, että perustuslakivaliokunta haluaa tämän kokonaisuuden vielä katsoa”

Kuva: Lehtikuva

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan tuore puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) pitää sote-lakien käsittelyaikataulua erittäin kireänä.

– Aikataulusta on sanottavissa vain, että aikataulu on erittäin kireä ja monelta osin myös kriittinen, Kiuru sanoo STT:lle.

Eduskunnan käsittelyyn on tulossa näillä näkymin ensi kuussa sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskeva lakiesitys. Edellinen esitys kaatui perustuslakivaliokunnan kritiikkiin.

Kiireellisyyttä lainsäädäntötyöhön tuo, että sote-uudistuksessa syntyviin uusiin maakuntiin on määrä valita päättäjät jo lokakuun maakuntavaaleissa.

Yksi mahdollinen jarruttava tekijä jo ennen eduskuntakäsittelyä on lainsäädännön arviointineuvoston perjantainen palaute valinnanvapauslainsäädännöstä. Neuvosto esimerkiksi katsoi, että lakiesityksestä ei löydy vastausta muun muassa siihen, saavutetaanko uudistuksella sen keskeisiä tavoitteita.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi STT:lle perjantaina, että neuvoston huomiot voidaan ottaa huomioon ja eivätkä aikataulut pauku.

Kiuru katsoo, että hallituksen tulee toden teolla ottaa palaute vastaan ja toimia.

– On tärkeää, että eduskunta ei joudu tilanteeseen, jossa eduskunnan tehtäväksi ja vastuulle jää tämän lakiesityksen puutteiden korjaaminen. Se kuuluu hallitukselle.

Avataanko koko paketti vielä?

Eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi nousseen Tuula Haataisen (sd.) tilalle valiokunnan johtoon noussut Kiuru katsoo, että valiokuntien pitää käsitellä asia huolellisesti ja perusteellisesti. Kaksi keskeistä sote-paketin osaa eli maakuntalaki ja sote-laki odottavat eduskunnassa valinnanvapauslain hyväksyntää.

– Uusi valinnanvapauslainsäädäntö pitää sovittaa kokonaisuuden muiden osien kanssa yhteen, joka tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että koko kokonaisuus pitäisi käydä huolellisesti läpi.

Sosiaali- ja terveysvaliokuntaakin tärkeämpi on perustuslakivaliokunnan kanta. Sitä luotaa vasemmistoliiton Annika Lapintie.

Kiuru uskoo, että perustuslakivaliokunta käsittelee vielä kaikkien kolmen lain kokonaisuuden erikseen.

– Uskon, että perustuslakivaliokunta haluaa tämän kokonaisuuden vielä katsoa, Kiuru sanoo.

STT–OLLI VESALA

Li Andersson murskaa Timo Soinin: ”Kuinka pihalla voi olla?”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) jatkaa kotihoidontuen puolustamista vetoamalla perinteisiin arvoihin kirjoituksessaan verkkosivuillaan.

Soinin mielestä ”kotiäitiviha” kumpuaa samasta ajatusmaailmasta, jonka mukaan perinteiset moraali- ja perhearvot ovat vanhanaikaisia ja vääriä. Soinin mukaan ne eivät ole.

Soini kyseli kirjoituksessaan, mikä yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta.

”Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus. Janan ääripäät muodostavat ympyrän. Ideologisia esteitä tuskin on, sillä jytkyn jälkeisessä hallituksessa Suomen asioita sotkemassa olivat sekä vasenmistoliitto että kokoomus.”

Andersson arvostelee Soinin töräytystä siekailematta omalla Twitter-tilillään. Hän sanoo kritisoineensa kokoomuksen kaatunutta perhevapaamallia paljon, koska uudistuksesta ei tule mitään ilman rahaa.

”Nyt Timo Soini kirjoittaa perhevapaista: ”mikä siis yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta? Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus”. Kuinka pihalla voi olla?”

Timo Soini sanoo sen nyt lähes siekailematta: Mikä yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta?

Kuva: Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) jatkaa kotihoidontuen puolustamista vetoamalla perinteisiin arvoihin.

Soinin mielestä ”kotiäitiviha” kumpuaa samasta ajatusmaailmasta, jonka mukaan perinteiset moraali- ja perhearvot ovat vanhanaikaisia ja vääriä. Soinin mukaan ne eivät ole.

”Sama yhteiskunnallinen ajatustapa yhdistää punavihervasemmistoa ja liberaalia kokoomuslaisia. Homoliitot piti saada, translaki pitäisi saada, kirkon pitäisi vihkiä homopareja, vaikka kirkossa ei käydä tai siihen ei edes kuuluta, naispappeuden vastustajat pitää erottaa pappisvirasta, prostituutio ja eutanasia pitää laillistaa sekä lestadiolaisia pilkata ikivanhoilla pesukonevitseillä.”

 

Mikä siis yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta, Soini kysyy tuoreessa verkkokirjoituksessaan.

”Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus. Janan ääripäät muodostavat ympyrän. Ideologisia esteitä tuskin on , sillä Jytkyn jälkeisessä hallituksessa Suomen asioita sotkemassa olivat sekä vasenmistoliitto että kokoomus.”

Soini ennustaa, että perhevapaista tulee eduskuntavaalien suuri kysymys.

”Jos minä vielä vaaleihin lähden, kampanjoin rajusti kotiäitivihaa vastaan ja kotihoidontuen puolesta tavalla jonka jokainen ymmärtää. Ja tulen valituksi.”

Keskustelua aiheesta

HS: Rasistista törkyä levittäneen vihamedian perustaja avautuu: ”Olihan tämä melkoista sotaa”

Kuva: Lehtikuva

Ilja Janitskin perustama MV-julkaisu tunnetaan verkossa levittämästään vihapuheesta. Helsingin Sanomien haastattelema Janitskin on nyt kotiarestissa Andorrassa ja sanoo jättäneensä MV:n.

”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä. Asioita ei osata hoitaa, on hirveitä ristiriitoja, mä joudun kuuntelemaan 24/7 hirveitä löpinöitä. Kaikki valittaa sitä ja tätä toisistaan. En halua enää kuulua tähän rinkiin”, Janitskin sanoo.

Kesäkuussa 2017 Helsingin käräjäoikeus vangitsi Janitskinin toistamiseen poissa olevana. Elokuussa 2017 Janitskin pidätettiin Andorrassa, mutta joulukuussa andorralainen alioikeus päätti, ettei Janitskinia luovuteta Suomeen. HS:n mukaan Janitskinia epäillään raskaista rikoksista, joihin kuuluu esimerkiksi törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan, törkeä kunnianloukkaus, salassa­pitorikos, rahankeräysrikos ja tekijänoikeusrikoksia.

Janitskin antaa ymmärtää HS:lle, että hänen kampanjansa perinteistä mediaa vastaan on loppumassa.

”Olihan tämä melkoista sotaa.”

MV:n niin sanottua perintöä jatkaa Juha Korhonen. Hän lupailee uudesta versiosta vähemmän törkeää.

”Mikä on sitten kesy? Sekö jos jätetään ne neekeri-sanat pois, jotka eivät hyödytä ketään. Ne tärkeät asiat saadaan sanottua ilman sitä sanaa”, Korhonen sanoo.

Kokoomukselle täyslaidallinen kohun keskellä: ”Irvokasta”

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ilmoitti olevansa halukas neuvottelemaan perhevapaauudistuksesta syksyllä.

Hallituskumppani sinisiltä tulee nyt vastaus tiedotteessa.

”Neuvotellaan vain perhevapaauudistuksesta, ministeri Mykkänen. Laitetaan arvot puntariin. Sinisten ehdot neuvottelupöytään istumiselle ovat selvät”, Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo.

Siniset katsovat, että pallo on nyt kokoomuksella, joka suureen ääneen sanoo haluavansa perhevapaauudistuksen, mutta on halukas leikkaamaan kotihoidontukea.

”Punavihreät ovat aina halunneet kurittaa kotiäitejä, sillä sosialismissa perheen päätökset kuuluvat valtiolle. Irvokasta, että entinen kypäräpappipuolue kokoomus on taantunut perhesosialismiin”, ihmettelee Elo.

Sininen tulevaisuus puolustaa kotihoidontukea ja perheiden valinnanvapautta hallituksessa ja tulevissa eduskuntavaaleissa, Elo ilmoittaa.

Eilen Demokraatti uutisoi, että myös keskustassa on vielä haluja neuvotella perhevapaauudistuksesta tietyin osin.

– Pöydässä oli paljon sellaisia yhteisiä pieniä nimittäjiä, jotka ovat verrattain pieniä muutoksia tai euromääräisestikin pieniä satsauksia ja olen niitä valmis edistämään, jos näistä saadaan keskustelua käytyä. Palaillaan asiaan ja pöytään pikku hiljaa, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi.