Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

”Lukukausimaksut eivät tee Suomesta kansainvälistä ja avointa” – opiskelijajärjestöiltä tiukka viesti hallitusneuvottelijoille

Kaisa Läärä

Hallitusneuvotteluissa on tänään julkaistu työryhmien linjauksia EU-politiikasta, maahanmuutosta sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Maahanmuuttoa käsittelevässä dokumentissa työryhmä esittää lukukausimaksuja EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.

Demokraatti.fi

Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ovat pettyneitä esitettyihin lukukausimaksuihin.

– Maksuton koulutus on suomalaisen koulutuspolitiikan ja hyvinvointivaltion kivijalka ja sen murtaminen olisi vakava virhe Suomen hallitukselta, järjestöt sanovat yhteisessä kannanotossaan.

On raukkamaista tuoda maksut neuvottelupöytään ohi muiden koulutuspoliittisten linjojen.

Opiskelijajärjestöissä herättää kummastusta myös se, että maksuja tuodaan koulutusjärjestelmäämme maahanmuuttopoliittisin perustein.

– On raukkamaista tuoda maksut neuvottelupöytään ohi muiden koulutuspoliittisten linjojen. Vaikka hallitusohjelmatyö onkin ollut ilmeisen jouhevaa, ei tällaisia asiantuntijakysymyksiä tule ohittaa näin räikeästi, eikä varsinkaan näin suurissa kysymyksissä, SAMOKin puheenjohtaja Joonas Peltonen sanoo.

Lukukausimaksut aiheuttaisivat järjestöjen mukaan Suomelle selvän tappion kansainvälistymiskehityksessä, eikä niillä tuoda lisärahoitusta korkeakoulutukseen, millä maksuja onkin usein perusteltu.

– Onko meillä todella varaa jättää mahdollisia veronmaksajia ulos? Maksuton koulutus on järkevä sijoitus kansainväliseen, avoimeen ja turvalliseen Suomeen, SYL:n varapuheenjohtaja Iiris Niinikoski muistuttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE