Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Luotan siihen, mitä Petteri Orpo minulle sanoo” – Sipilä valoi Ylellä yhä uskoa soten syntyyn “vaikka pala kerrallaan”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) myönsi sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että soten loppuunsaattamiseksi tällä hallituskaudella aikaa on kovin vähän. Siitä huolimatta hän on optimistinen.

Demokraatti

Demokraatti

– Mitään syytä minulla ei ole siihen uskoa, ettei perustuslakivaliokunta saa asiaa käsiteltyä ja asia etene sosiaali-ja terveysvaliokuntaan. Tärkeintä on, että paketti saadaan sillä tavalla läpi, että se tulee suureen saliin äänestettäväksi, hän painotti Ylellä.

Kokoomukseen Sipilä sanoi luottavansa.

– Luotan siihen, mitä Petteri Orpo minulle sanoo. Nyt kannattaisi laajemminkin miettiä, mitä soten kaatuminen maksaa yhteiskunnallamme ja mitä se merkitsee esimerkiksi vanhustenhuollossa, jos emme saa sinne leveämpiä hartioita.

Maakunnissa on tehty Sipilän mukaan erittäin hyvää työtä palveluketjujen luomisen eteen.

Sipilä korosti, että laissa on sovittava se, minkä pohjalle terveys- ja sosiaalipalvelujärjestelmä tehdään.

– Mielestäni maakuntien ja valinnanvapauden välillä ei ole kysymys lehmänkaupoista, joista oppositio mielellään puhuu. Sen myönnän, että ensimmäinen porrastus valinnanvapaudessa oli liian tiukka ja sitä on nyt väljennetty, hän sanoi Ylellä.

Lisää aiheesta

– Kansalaiset saattavat ihmetellä, miksei lakeja tehdä suoraan perustuslain mukaiseksi. Perustuslaki on aina tulkintaa, Sipilä muistutti.

Sipilän mukaan sotea on jauhettu nyt suurin piirtein 14 vuotta.

– Jos poliitikoilta ei onnistu näin suuren asian maaliin vieminen yhtenä kokonaisuutena, sitten on siirryttävä siihen, että sitä tehdään pala kerrallaan, hän arvioi.

Sipilä: Oma käsitykseni hoitajamitoituksen tarpeellisuudesta on muuttunut.

Sipilä otti esille myös vanhustenhoidon laiminlyönnit, jotka ovat hänen mukaansa ehdottomasti hoivayritysten johdolla.

Hän arvioi haastattelutunnilla, että joitakin tapauksia nousee poliisitutkintaan.

Peiliin katsomisen paikka on Sipilän mukaan kansainvälisissä terveydenhoito- ja hoiva-alan yrityksissä. Veronkiertojärjestely saatiin hänen mukaansa tilkittyä, mutta jos leikitään palvelun tasolla tuloksen teon kustannuksella, silloin ollaan väärillä jäljillä.

Sipilä myönsi, että hänen oma käsityksensä hoitajamitoituksen tarpeellisuudesta on muuttunut hallituskauden aikana.

– On selvää, että hoitajia tarvitaan lisää, parempaa tapaa kuin mitoituksen kautta ei ole esitetty sen lakiin kirjaamiseksi. Kun mitoitus on 0.65 sijasta 0,7 niin silloin todennäköisesti niissä yrityksissä, joissa on menty alarajoilla, tulee nyt selkeä muutos, hän uskoi.

Sipilän mukaan käytännön tapaukset ovat osoittaneet, että osa kunnista, jotka kuitenkin ovat vastuussa vanhuspalveluista, ovat liian pieniä hoitamaan vanhustenhoidon järjestämisen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE