Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Luotettava kumppani ja Euroopan ystävä” – Tuomioja sai korkean saksalaisen kunniamerkin

Kari Hulkko
Silloiset ulkoministerit Erkki Tuomioja ja Frank-Walter Steinmeier kohtasivat Helsingissä vuonna 2015. Kuvassa myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Suomen entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) on saanut korkean saksalaisen kunniamerkin. Saksan liittopresidentti Joachim Gauck myönsi Tuomiojalle Saksan liittotasavallan ansioritarikunnan suuren ansioristin tähden ja olkanauhan kera.

Marja Luumi

Ansioristin luovutti suurlähettiläs Dorothee Janetzke-Wenzel suurlähetystössä tänään pidetyssä tilaisuudessa.

Korkea kunniamerkki on tunnustus entisen ulkoministerin suurista ansioista Suomen ja Saksan välisten tiiviiden ja luottamuksellisten suhteiden edistämisessä. Samalla kunniamerkki korostaa Tuomiojan suuria ansioita rauhanpolitiikassa ja hänen aktiivista toimintaansa Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksessä.

Tuomioja sai henkilökohtaisen kirjeen myös Frank-Walter Steinmeierilta, joka oli vielä viime viikolle asti Saksan ulkoministeri. Hän kiittää Tuomiojaa luotettavaksi kumppaniksi ja pahoittelee, ettei itse päässyt luovuttamaan kunnianmerkkiä.

Kunniamerkki korostaa Tuomiojan suuria ansioita rauhanpolitiikassa.

Steinmeier toteaa kirjeessään näin:

– Rauhanpolitiikka on Sinulle erittäin tärkeää. Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen perustajana ja puheenjohtajana edistät menneisyyden käsittelyä ja konfliktien ehkäisyä.

Hän myös muistuttaa, että Suomi otti natsihallinnon aikana vastaan Saksassa vainotuksi joutuneita ihmisiä – muun muassa sosialidemokraatteja ja sodan vastustajia –kunnes he joutuivat pakenemaan uudelleen. Yksi heistä oli kirjailija Bertolt Brecht, joka asettui joksikin aikaa Suomeen ja piti tiiviisti yhteyttä Tuomiojan isoäitiin, ennen kuin muutti Yhdysvaltoihin.

Steinmeier kiittää Tuomiojaa myös ”Euroopan ystäväksi”, joka varhain kannatti Suomen liittymistä Euroopan unioniin, ja joka ulkoministerinä edisti EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE