Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Luottamuksella läheinen kytkös kannatusmittauksiin – hallituskriisin julkilausutut syyt ovat vähäpätöisiä

LEHTIKUVA / TOMI HIRVINEN
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Kirjoittaja on Demokraatin politiikan toimittaja.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni.

Viime torstain eduskunnan kyselytunnista alkanut tarina, joka johti pääministeri Antti Rinteen (sd.) eroon on paraatiesimerkki poliittisesta pelistä. Juuri sellaisesta, jonka ylikorostamisesta politiikan toimittajia välillä syytetään. Alkuviikko on osoittanut, ettei peli ole politiikassa toimittajien keksintöä.

Simo Alastalo

Demokraatti

Rinne ja omistajaohjausministerin tehtävistä eronnut Sirpa Paatero (sd.) ovat myöntäneet, että Posti-jupakassa tehtiin virheitä. Epäselvät kertomukset ja yksityiskohdat ovat totta, mutta ne eivät aiheuttaneet hallituskriisiä ja molempien ministereiden lähtöä. Hallituksen kaatumisen taustalla on keskustan tuntema luottamuspula, jonka syyt ovat Postin tapausta syvemmällä.

Iltalehden julkaisemat viestit keskustalaisten luottamukselliselta viestikanavalta kertovat paljon. Vaikuttaa siltä, että Rinteestä oli haluttu eroon jo aikaisemmin.

Keskustan sisällä viime kaudella itäneet näkemyserot nousivat pintaan. Ehkä edellisen hallituksen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja hänen lähipiirinsä olivat kyllästyneet katselemaan politiikan suunnanmuutosta, joka henkilöityi pääministeri Rinteeseen.

”Hallituksen jatkon kannalta olisi suotavaa, että keskustan kannatus hieman nousisi.”

Keskustalle suunnanvaihdos ei ole tuonut lisää kannatusta. Gallupit ovat vaalituloksesta vain huonontuneet. Kaikilla on muistissa keskustan kevään 2015 vaalivoitto, joka tuli paljon nykyistä oikeistolaisemmalla linjalla.

Voi olla, että keskustalaiset pyrkivät myös kostamaan Anneli Jäätteenmäen 16 vuoden takaisen erottamisen. Todennäköisempää on, että 10 prosenttia hipova kannatus vaati rajuja otteita.

Posti tarjosi syyn, melko vähäpätöisen mutta riittävän, luottamuspulan julistamiseen.

Seuraavaksi SDP:n puoluevaltuusto valitsee puolueelle pääministeriehdokkaan, puheenjohtajana jatkaa Antti Rinne ja SDP opettelee luottamaan uudelleen keskustaan.

Tulevan hallitusyhteistyön kannalta olisi suotavaa, että keskustan kannatus hieman nousisi. Luottamuksella vaikuttaa olevan läheinen kytkös kannatusmittausten lukemiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE