Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Luottamus EU:hun suurimmillaan viiteen vuoteen – kysely paljastaa myös eurooppalaisten huolen ilmastonmuutoksesta kasvaneen

Getty Images

Kansalaisten myönteinen käsitys Euroopan unionista on vahvistunut, käy ilmi tänään julkaistusta Eurobarometri-kyselystä. Tyytyväisyys on kasvanut kaikilla osa-alueilla aina taloudesta demokratian tilaan. Tulos on positiivisin sitten kesäkuun 2014.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Tuorein Eurobarometri-kysely tehtiin EU-vaalien jälkeen kaikissa 28 EU-maassa ja EU:n viidessä jäsenehdokasmaassa. Kyselyssä havaittiin muun muassa, että euron kannatus on ennätyksellisen suuri ja että kansalaiset pitävät ilmastonmuutosta toiseksi tärkeimpänä EU-tason ongelmana heti maahanmuuton jälkeen.

Luottamus EU:hun on suurimmillaan sitten vuoden 2014 eurobarometrin, joka tehtiin ennen kuin Junckerin komissio aloitti toimikautensa. Kyselyyn vastanneet luottavat unioniin edelleen enemmän kuin kansallisiin hallituksiin tai parlamentteihin. Suurinta luottamus on Liettuassa (72 prosenttia), Tanskassa (68 %) ja Virossa (60%). Yli puolet vastaajista luottaa EU:hun Luxemburgissa (59 %), Suomessa (58 %), Portugalissa (57 %), Maltassa ja Ruotsissa (56 %).

Vastaajista 37 prosentilla on neutraali kuva EU:sta ja kielteinen kuva on vain 17 prosentilla, mikä on alhaisin luku kymmeneen vuoteen. Eurooppalaisista 61 prosenttia suhtautuu optimistisesti EU:n tulevaisuuteen ja yli puolet (55 %) on tyytyväisiä siihen, miten demokratia toimii EU:ssa.

Talous- ja rahaliiton ja euron kannatus on ennätyksellisen suuri. Euroalueella EU:n yhteistä rahaa kannattaa jo 76 prosenttia vastaajista. Kansallista taloustilannetta pitää hyvänä 49 prosenttia ja huonona 47 prosenttia. Kansalliseen taloustilanteeseen oltiin tyytyväisimpiä Luxemburgissa (94 %), kun taas Kreikassa oltiin tyytymättömimpiä (7 %).

EU:n kansalaisiksi itsensä tuntee jokaisessa EU-maassa yli puolet vastaajista. Valtaosa unionin kansalaisista (81%) kannattaa EU:n kansalaisten vapaata liikkuvuutta eli oikeutta asua, tehdä työtä, opiskella ja harjoittaa liiketoimintaa kaikkialla EU:ssa.

Maahanmuuttoa pidetään kyselyn mukaan yhä pahimpana EU:n ongelmana. Sen mainitsi 34 prosenttia vastaajista, mutta maahanmuuton suurimpana ongelmana näkevien osuus on pienentynyt voimakkaasti – kuusi prosenttia syksystä 2018.

Ilmastonmuutos huolestuttaa ihmisiä yhä enemmän. Se on noussut EU:n suurimpien ongelmien listalla viidenneltä sijalta toiselle sijalle, huoli on kasvanut viime syksystä kuuden prosenttiyksikön verran. Kolmannen sijan jakavat taloustilanne, EU-maiden julkisen talouden tilanne ja terrorismi, joista huolissaan oli 18 prosenttia vastaajista. Huoli terrorismista on laskenut viime vuodesta kaksi prosenttiyksikköä. Ympäristön tilaa huolestuttavimpana ongelmana pitää 13 prosenttia vastaajista, mikä on neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vuonna.

Kevään 2019 eurobarometri perustuu henkilökohtaisiin haastatteluihin, jotka tehtiin 7.6.-1.7.2019 EU:n 28 jäsenmaassa ja ehdokasmaissa. EU-maissa tehtiin 27 464 haastattelua 7.-25.6.2019.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Politiikka
1.4.2020
”Loimaan kassalta” hätähuuto – Nyt tulee suora vastaus: ”Saattaa olla, että tässä yhteydessä puhkeaa vähän suurempikin kupla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE