Politiikka

Luottamus EU:hun suurimmillaan viiteen vuoteen – kysely paljastaa myös eurooppalaisten huolen ilmastonmuutoksesta kasvaneen

Getty Images
Getty Images
Getty Images

Kansalaisten myönteinen käsitys Euroopan unionista on vahvistunut, käy ilmi tänään julkaistusta Eurobarometri-kyselystä. Tyytyväisyys on kasvanut kaikilla osa-alueilla aina taloudesta demokratian tilaan. Tulos on positiivisin sitten kesäkuun 2014.

Tuorein Eurobarometri-kysely tehtiin EU-vaalien jälkeen kaikissa 28 EU-maassa ja EU:n viidessä jäsenehdokasmaassa. Kyselyssä havaittiin muun muassa, että euron kannatus on ennätyksellisen suuri ja että kansalaiset pitävät ilmastonmuutosta toiseksi tärkeimpänä EU-tason ongelmana heti maahanmuuton jälkeen.

Luottamus EU:hun on suurimmillaan sitten vuoden 2014 eurobarometrin, joka tehtiin ennen kuin Junckerin komissio aloitti toimikautensa. Kyselyyn vastanneet luottavat unioniin edelleen enemmän kuin kansallisiin hallituksiin tai parlamentteihin. Suurinta luottamus on Liettuassa (72 prosenttia), Tanskassa (68 %) ja Virossa (60%). Yli puolet vastaajista luottaa EU:hun Luxemburgissa (59 %), Suomessa (58 %), Portugalissa (57 %), Maltassa ja Ruotsissa (56 %).

Vastaajista 37 prosentilla on neutraali kuva EU:sta ja kielteinen kuva on vain 17 prosentilla, mikä on alhaisin luku kymmeneen vuoteen. Eurooppalaisista 61 prosenttia suhtautuu optimistisesti EU:n tulevaisuuteen ja yli puolet (55 %) on tyytyväisiä siihen, miten demokratia toimii EU:ssa.

Talous- ja rahaliiton ja euron kannatus on ennätyksellisen suuri. Euroalueella EU:n yhteistä rahaa kannattaa jo 76 prosenttia vastaajista. Kansallista taloustilannetta pitää hyvänä 49 prosenttia ja huonona 47 prosenttia. Kansalliseen taloustilanteeseen oltiin tyytyväisimpiä Luxemburgissa (94 %), kun taas Kreikassa oltiin tyytymättömimpiä (7 %).

EU:n kansalaisiksi itsensä tuntee jokaisessa EU-maassa yli puolet vastaajista. Valtaosa unionin kansalaisista (81%) kannattaa EU:n kansalaisten vapaata liikkuvuutta eli oikeutta asua, tehdä työtä, opiskella ja harjoittaa liiketoimintaa kaikkialla EU:ssa.

Maahanmuuttoa pidetään kyselyn mukaan yhä pahimpana EU:n ongelmana. Sen mainitsi 34 prosenttia vastaajista, mutta maahanmuuton suurimpana ongelmana näkevien osuus on pienentynyt voimakkaasti – kuusi prosenttia syksystä 2018.

Ilmastonmuutos huolestuttaa ihmisiä yhä enemmän. Se on noussut EU:n suurimpien ongelmien listalla viidenneltä sijalta toiselle sijalle, huoli on kasvanut viime syksystä kuuden prosenttiyksikön verran. Kolmannen sijan jakavat taloustilanne, EU-maiden julkisen talouden tilanne ja terrorismi, joista huolissaan oli 18 prosenttia vastaajista. Huoli terrorismista on laskenut viime vuodesta kaksi prosenttiyksikköä. Ympäristön tilaa huolestuttavimpana ongelmana pitää 13 prosenttia vastaajista, mikä on neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vuonna.

Kevään 2019 eurobarometri perustuu henkilökohtaisiin haastatteluihin, jotka tehtiin 7.6.-1.7.2019 EU:n 28 jäsenmaassa ja ehdokasmaissa. EU-maissa tehtiin 27 464 haastattelua 7.-25.6.2019.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 19/19
KANSAN KUKKAROLLA - Verotusta siirtyy kulutukseen
TÄMÄN SORTIN FEMINISMIÄ - Katse rakenteisiin
KIVUN HISTORIA - Elina Hirvonen kirjoitti kohuromaanin
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Käynnissä on kulttuurisota, rienaamiseen, provosointiin ja tunteisiin liittyvä taistelu identiteeteistä – Tutkija: ”Vastapuoli täytyy demonisoida ja näyttää huonossa valossa”
2.10.2019

Luetuimmat


Uusimmat