Politiikka

”Lupaan harkita vakavasti” – SDP:n kärkipoliitikkoa on kosittu laajasti presidenttikisaan

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen lupaa harkita vakavasti asettumista ehdolle SDP:n presidenttiehdokkaaksi, jos tukea tulee tarpeeksi.

– Se riippuu siitä, millä tavalla puolueessa asia nähdään. Näitä kyselyjä on tullut pitkin matkaa niin yhdistyksiltä kuin niiden jäseniltä, Haatainen toteaa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vahvisti aamulla, että puolue asettaa oman ehdokkaansa presidentinvaaleihin. Ehdokasasettelu alkaa ensi maanantaina ja päättyy 26. kesäkuuta. Ehdokkaita saavat esittää puolueosastot eli -yhdistykset.

Haatainen ei avaa sitä, kuinka laajaa kannatusta hänen pitää saada, että vastaus ehdokkuudelle on ”kyllä”. Ehdolle asettaminen edellyttää 10 puolueyhdistyksen tai 250 puolueen jäsenen esitystä.

– Eiran yhdistys asetti minut ehdokkaakseen jo muutama viikko sitten, Haatainen kertoo.

Presidentti on myös arvojohtaja, joka näyttää suuntaa keskustelulle.

Hän lupaa antaa varman vastauksensa siinä vaiheessa, kun ehdokasasettelu on päättynyt.

– Minä arvioin tilanteen sitten.

Antti Rinne uskoo, että SDP:n presidenttiehdokkuudesta saadaan kunnon kisa aikaiseksi eli siis useita halukkaita, jolloin edessä olisi jäsenvaali.

– En osaa sanoa, kuinka käy. Useita nimiä on kyllä pyörinyt keskusteluissa, Haatainen toteaa.

SDP:n johto on perustellut oman ehdokkaan asettamista jo senkin takia, että kampanjoinnissa nousisivat esille SDP:lle tärkeät teemat. Haatainen pitää ehdottoman tärkeänä, että suurella kansanliikkeellä on oma ehdokas.

– Presidentti on myös arvojohtaja, joka näyttää suuntaa yhteiskunnalliselle keskustelulle. Eriarvoistumisen lisääntyminen, ilmastonmuutos, ihmisoikeudet ja työhön liittyvät kysymykset ovat isoja asioita, joiden toivon nousevan vaalikampanjoinnissa esille, Haatainen luettelee – on sitten SDP:n virallisena ehdokkaana kuka tahansa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat