Ulkomaat

Luulitko, että sää tästä helpottaa? – YK ennustaa äärisäiden vain lisääntyvän

Vaaralliset sään ääri-ilmiöt yleistyvät.
Vaaralliset sään ääri-ilmiöt yleistyvät.
Vaaralliset sään ääri-ilmiöt yleistyvät.

YK ennustaa sään ääri-ilmiöiden jatkuvan tänä vuonna ja olevan yhä vaikeammin ennustettavia. Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n julkistaman arvion mukaan maailmanlaajuisesti tapahtuu muutoksia, jotka kyseenalaistavat käsityksemme globaalin ilmastojärjestelmän toiminnasta.

– Olemme nyt todellakin kartoittamalla alueella, sanoo ilmastotutkimuksen johtaja David Carlson WMO:sta.

Vuosi 2016 rikkoi jälleen useita ennätyksiä. Viime vuosi oli mittaushistorian lämpimin, kesimääräinen lämpötila nousi 1,1 celsiusastetta korkeammaksi esiteolliseen aikaan verrattuna.
Myös merien pinnat nousivat, osaltaan sääilmiö El Ninon vauhdittamana. Arktisella alueella todistettiin poikkeuksellisia ”lämpöaaltoja” keskellä talvea ja merijään pinta-ala oli maailmanlaajuisesti selvästi alle keskimääräisen.

WMO:n mukaan pääsyyllinen muutokseen on hiilidioksidi, jonka määrä ilmakehässä on noussut ennätystasolle. Sieltä se ei laske alas moneen sukupolveen, koska hiilidioksidi on pitkäikäinen kasvihuonekaasu.

– Ihmisen toiminnan vaikutus ilmastojärjestelmään on tullut yhä ilmeisemmäksi ilmakehän hiilidioksidin määrän rikkoessa jatkuvasti uusia ennätyksiä, sanoo WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas WMO:n arviossa.

Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump on budjettiehdotuksessaan aikonut leikata erityisesti ilmastotutkimukseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaa suunnattua rahoitusta.

Niilo Simojoki

Lähde: WMO

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat