Politiikka

Luulitko saavasi maksutonta hammashoitoa ensi vuonna? – Harhaluulo: joudut odottamaan vielä pitkään ja sittenkin se maksaa

Suomen Hammasläkäriliitto on huolestunut sote-uudistuksesta ja suomalaisten hammasterveydestä. Liitto ilmaisi huolensa keskiviikkona.

– Suomalaisten suun terveydenhoidon järjestäminen on osa sote-uudistusta. Terveyspalvelujen valinnanvapautta koskevan lakiesityksen mukaan asiakas voi valita suunhoidon yksikön vuoden 2022 alusta eli vuosi muuta terveydenhoitoa myöhemmin. Esityksen mukaan nykyisten terveyskeskusten rinnalle tulee yksityisiä hammaslääkärin vastaanottoja tuottamaan julkisia palveluja.

– Moni palveluiden järjestämiseen liittyvä asia on vielä auki. Yksi asia on kuitenkin varma: hampaat eivät odota neljää vuotta, vaan suunterveydestä kannattaa pitää huolta joka päivä. Sen varmistamiseksi tarvitaan kolme yksinkertaista asiaa:

– Terveelliset ravintotottumukset, hampaiden harjaus kahdesti vuorokaudessa fluoritahnalla ja säännölliset hammaslääkärintutkimukset.

Koska sote-uudistuksen sisällöstä ei ole vielä varmuutta, epätietoisuus on näkynyt myös hammaslääkärien vastaanotoilla, liitto kertoo.

– Osa potilaista on lykännyt tarpeellisia hoitoja eteenpäin, koska on luullut muutoksen tapahtuvan aivan kohta ja että hoito olisi tulossa jopa maksuttomaksi. Maksutonta aikuisten hoito ei tule jatkossakaan olemaan, vaan potilas maksaa todennäköisesti vähintään saman verran kuin nykyisestä suun terveydenhoidosta terveyskeskuksissa, sanoo Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry.

Hammaslääkäriliitto on painottanut, että uuden järjestelmän tulee tukea hyvää suun sairauksien ennaltaehkäisyyn panostavaa hoitoa. Hoidon tulee myös olla kaikkien kansalaisten saavutettavissa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat