tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Luultavasti viimeinen, joka selviytyy” – tutkijat selvittävät Eilatin korallin arvoitusta

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Menahem Kahana

Punaisellamerellä Israelissa tutkitaan parhaillaan koralliriuttaa, joka sietää äärimmäisen hyvin kuumuutta ja lämpötilan vaihteluita.

Ympäri maailmaa värikkäät koralliriutat ovat muuttuneet ilmaston lämpenemisen vuoksi valkoisiksi tai jopa kuolleet, mutta jostain syystä Punaisellamerellä Israelin Eilatissa näin ei ole tapahtunut.

Tutkijat haluavat selvittää, mikä on näiden noin kahdeksan metrin syvyydessä välkehtivien riuttojen salaisuus.

– Tämä koralliriutta on luultavasti viimeinen maailmassa, joka selviytyy ilmastonmuutoksen aiheuttamasta merivesien lämpenemisestä ja happamoitumisesta, sanoo tutkijatiimin johtaja Maoz Fine.

Eri yliopistojen välisessä yhteistyössä Eilatin lahdelta otetut korallit altistetaan korkeille lämpötiloille pitkäksi aikaa. Koralleja testataan nykyisissä kesälämpötiloissa ja lämpötiloissa, joita ennustetaan olevan vuosisadan lopussa.

– Ne eivät ole muuttuneet valkoisiksi, Fine kertoo tuloksista.

Korallit ja levät elävät symbioosissa.

Finen mukaan Eilatin korallit menestyvät hyvin lämpimässä, sillä ne ovat kulkeutuneet Eilatiin Intian valtamerestä. Niiden matka on kulkenut Yemenin ja Djiboutin välistä, jossa lämpötilat ovat korkeat.

– Viimeisen 6 000 vuoden aikana korallit ovat menneet todella, todella kuuman veden läpi. Vain tästä selviytyneet ovat päässeet Punaisenmeren pohjoisosaan Eilatiin asti, Fine sanoo.

Tohtoriopiskelija Jessica Bellworthy haluaa lisäksi tähdentää, että vaikka koralleja luullaan usein kasvillisuudeksi, ne eivät sitä ole. Hän kertoo, että korallit ovat eläimiä, jotka elävät symbioosissa levien kanssa.

– Kun meren lämpötila nousee liian korkeaksi, tämä symbioosi hajoaa. Kun levät ovat irrallaan koralleista, korallit näyttävät valkoisilta, Bellworthy kertoo.

Koralliriutat eivät ole ainoastaan kaunista katseltavaa, vaan ne ovat äärimmäisen tärkeitä ekosysteemin tasapainolle. Koralliriutat tarjoavat ruokaa ja suojaa monille muille mereneläville. Koralleista on saatu myös aineksia erilaisiin lääkkeisiin.

Vaikka korallit Eilatissa ovat pärjänneet varsin hyvin, myös siellä ne kohtaavat uhkia. Lannoitteet, torjunta-aineet ja öljysaasteet vahingoittavat myös Eilatin koralleja ja niiden korkeiden lämpötilojen sietokykyä.

Keskustelua aiheesta

Etelä-Ranskan Nimesin rautatieasemalla välikohtaus – tieto ammuskelusta väärä

Eteläisen Ranskan Nimesin rautatieasemalla on sattunut välikohtaus.

Rautatieasema evakuoitiin, mutta nyt tilanne on palautumassa normaaliksi, kertovat muun muassa brittilehdet The Independent ja The Telegraph.

Muun muassa sosiaalisessa mediassa levisi tietoja, että asemalla olisi ollut kolme aseistautunutta miestä. Sittemmin puhuttiin yhdestä aseistautuneesta ja siitä, ettei hänenkään mahdolinen aseensa ollut oikea.

Myös ammuskelua on väitetty kuuluneen asemalta.

Poliisi on kuitenkin vahvistanut, että asemalla on pidätetty yksi henkilö eikä ammuskelua ole tapahtunut.

Toista henkilöä mahdollisesti etsitään.

Tapahtumista on raportoinut myös muun muassa SVT.

Keskustelua aiheesta

Euroopan parlamentin puhemies: ”Terrorismi ei voita. Taistelemme lujasti näitä pelkureita vastaan.”

Kuva: Lehtikuva

Myös Euroopan parlamentin italialainen puhemies Antonio Tajani on kommentoinut Turun tapahtumia Twitter-tilillään lauantaina.

Hän kirjoittaa englanninkielisessä viestissään, ettei terrorismi tule voittamaan.

”Taistelemme lujasti näitä pelkureita vastaan. Olen lähellä Suomea, suomalaisia ja Turun viattomia uhreja.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Venäjällä sarjapuukotus, kahdeksan haavoittui Siperiassa

Kahdeksan ihmistä on haavoittunut sarjapuukotuksessa Venäjällä, kertovat viranomaiset. Hyökkääjä ammuttiin.

Alustavien tietojen mukaan hyökkääjä puukotti umpimähkään ohikulkijoita Surgutissa Länsi-Siperiassa. Tekijän motiivista ei ole tietoa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

NYT: Trump on päättänyt erottaa päästrateginsa Bannonin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Donald Trump (kuvassa) jatkaa erottamisiaan. Nyt sai lähteä Steve Bannon.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on päättänyt antaa potkut Valkoisen talon päästrategille Steve Bannonille, kertoo muun muassa New York Times -lehti hallintolähteisiin vedoten.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders vahvisti Bannonin lähdön CNN:n mukaan. Hän ei kertonut, saiko Bannon potkut vai erosiko hän tehtävästään. CNN:n lähteiden mukaan Bannonille annettiin mahdollisuus erota, mutta hän ei tarttunut siihen.

New York Timesin lähteiden mukaan Trump oli keskustellut neuvonantajiensa kanssa siitä, mikä olisi sopiva ajankohta ja tapa Bannonin erottamiselle.

Bannon nimitettiin Trumpin menestyksekkään presidentinvaalikampanjan johtoon vuosi sitten. Sitä ennen hän toimi oikeistolaisen Breitbart-uutissivuston toimitusjohtajana. Breitbartia on syytetty muun muassa nais- ja muukalaisvihasta.

Bannon on ajanut kovaa linjaa muun muassa maahanmuutossa ja kauppapolitiikassa. Poliittisella kartalla hän onkin lähempänä Euroopan oikeistopopulisteja kuin perinteisiä amerikkalaiskonservatiiveja.

Trumpin presidenttikautensa alussa antaman matkustuskiellon uskottiin olevan pääasiassa Bannonin käsialaa. Tällä viikolla hän kertoi katsovansa, että Yhdysvallat on kauppasodassa Kiinan kanssa.

Valkoisen talon sisäisissä valtataisteluissa Bannon on hallintolähteiden mukaan ollut toistuvasti napit vastakkain muiden presidentin läheisten neuvonantajien kanssa.

Valkoisen talon viestintäjohtajana viime kuussa toiminut Anthony Scaramucci kritisoi Bannonia siitä, että tämä ajoi hallinnossa vain omaa etuaan. Bannonin aseman arveltiin heikentyneen sen jälkeen, kun John Kelly nousi Valkoisen talon kansliapäälliköksi.

Jotkut Bannonin kriitikot ovat syyttäneet häntä rasistiksi ja valkoisten ylivallan kannattajaksi. Bannon itse on kiistänyt tämän, mutta on kuvaillut Breitbart-sivustoa alt-rightin eli vaihtoehtoisen oikeiston alustaksi.

Trump on puolustanut usein Bannonia ja kuvaillut tätä hyväksi mieheksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Perättömät pilaviestit pelottelevat espanjalaisia uusista iskuista

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Barcelonan iskun jälkeen sosiaalisesta mediasta on ollut paljon hyötyä: viranomaiset ovat käyttäneet sitä tiedotukseen ja ihmiset ovat etsineet sen kautta läheisiään sekä tarjonneet apua iskuista kärsineille.

Varjopuolena ovat somessa leviävät perättömät, ilmeisesti tarkoituksella tehdyt pilaviestit. Niissä on muun muassa satuiltu uusista iskuista Barcelonassa ja lietsottu turhaan lisäpelkoa ihmisissä.

Sanomalehti El Paisin mukaan tällaisia ääniviestejä on levitetty erityisesti pikaviestipalvelu Whatsappissa. Viestien tekijät väittävät olevansa silminnäkijöitä tai viittaavat ”viranomaislähteisiin”.

Lehden kuulemista viesteistä eräässä nainen sanoo, että Ciutadellan puiston lähellä olevan riemukaaren luona on ajettu ihmisten päälle. Toisessa mies kertoo ”luotettavien viranomaislähteiden” kertoneen, että ympäri Barcelonaa on asetettu useita pommeja.

Espanjan viranomaiset ovat vedonneet ihmisiin, jotta he eivät levittäisi tai jakaisi eteenpäin vahvistamattomia tietoja tai somehuhuja.

Keskustelua aiheesta