Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Luultavasti viimeinen, joka selviytyy” – tutkijat selvittävät Eilatin korallin arvoitusta

Punaisellamerellä Israelissa tutkitaan parhaillaan koralliriuttaa, joka sietää äärimmäisen hyvin kuumuutta ja lämpötilan vaihteluita.

Ympäri maailmaa värikkäät koralliriutat ovat muuttuneet ilmaston lämpenemisen vuoksi valkoisiksi tai jopa kuolleet, mutta jostain syystä Punaisellamerellä Israelin Eilatissa näin ei ole tapahtunut.

Tutkijat haluavat selvittää, mikä on näiden noin kahdeksan metrin syvyydessä välkehtivien riuttojen salaisuus.

– Tämä koralliriutta on luultavasti viimeinen maailmassa, joka selviytyy ilmastonmuutoksen aiheuttamasta merivesien lämpenemisestä ja happamoitumisesta, sanoo tutkijatiimin johtaja Maoz Fine.

Eri yliopistojen välisessä yhteistyössä Eilatin lahdelta otetut korallit altistetaan korkeille lämpötiloille pitkäksi aikaa. Koralleja testataan nykyisissä kesälämpötiloissa ja lämpötiloissa, joita ennustetaan olevan vuosisadan lopussa.

– Ne eivät ole muuttuneet valkoisiksi, Fine kertoo tuloksista.

Korallit ja levät elävät symbioosissa.

Finen mukaan Eilatin korallit menestyvät hyvin lämpimässä, sillä ne ovat kulkeutuneet Eilatiin Intian valtamerestä. Niiden matka on kulkenut Yemenin ja Djiboutin välistä, jossa lämpötilat ovat korkeat.

– Viimeisen 6 000 vuoden aikana korallit ovat menneet todella, todella kuuman veden läpi. Vain tästä selviytyneet ovat päässeet Punaisenmeren pohjoisosaan Eilatiin asti, Fine sanoo.

Tohtoriopiskelija Jessica Bellworthy haluaa lisäksi tähdentää, että vaikka koralleja luullaan usein kasvillisuudeksi, ne eivät sitä ole. Hän kertoo, että korallit ovat eläimiä, jotka elävät symbioosissa levien kanssa.

– Kun meren lämpötila nousee liian korkeaksi, tämä symbioosi hajoaa. Kun levät ovat irrallaan koralleista, korallit näyttävät valkoisilta, Bellworthy kertoo.

Koralliriutat eivät ole ainoastaan kaunista katseltavaa, vaan ne ovat äärimmäisen tärkeitä ekosysteemin tasapainolle. Koralliriutat tarjoavat ruokaa ja suojaa monille muille mereneläville. Koralleista on saatu myös aineksia erilaisiin lääkkeisiin.

Vaikka korallit Eilatissa ovat pärjänneet varsin hyvin, myös siellä ne kohtaavat uhkia. Lannoitteet, torjunta-aineet ja öljysaasteet vahingoittavat myös Eilatin koralleja ja niiden korkeiden lämpötilojen sietokykyä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE