Turva – Hymy

Lyly illan MOT-ohjelmassa: ”Jos talouden tilasta olisi ollut oikea tieto, ei tällaista kikyä olisi syntynyt”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lauri Lyly toimi suurimman palkansaajakeskusjärjestön SAK:n puheenjohtajana vuosina 2009-2016.

SAK:n edellinen puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo tämän illan MOT-ohjelmassa (Yle, TV1), että kilpailukykysopimusta ei olisi nykymuodossa syntynyt, jos talouden oikea tila olisi tuolloin tiedetty.

Kiky-sopimus jäi Lylyn viimeiseksi isoksi työtehtäväksi SAK:n puheenjohtajana. Hänet valittiin Tampereen pormestariksi viime kesänä.

Kesäkuussa 2016 allekirjoitettu sopimus ei ollut helppo rasti palkansaajille. Se merkitsi työntekijöille muun muassa palkkojen jäädytystä ja lisää työaikaa.

Erityisesti se puri julkisen sektorin aloihin lomarahojen leikkauksella. Aloilla on paljon naisia työtehtävän vaatimuksiin ja vastuullisuuteen nähden matalilla palkoilla.

Sopimus ei innostanut työntekijäliittoja, mutta kun toinen vaihtoehto hallituksen mallissa olisi ollut pakkolait, se oli nieltävä kokonaisuuden osana. Monissa liitoissa sopimus hyväksyttiin vasta äänestyksen jälkeen.

Lyly sanoo TV1:n MOT-ohjelmassa, että kikyyn olisi tullut muutoksia, jos talouden tila olisi tiedetty sopimusta neuvoteltaessa.

– Luulen, että nämä työaikakysymykset olisivat sieltä pois. Luulen, että ne ovat ne kaikkein vaikeimmat asiat kuitenkin olleet tässä ratkaisussa, hän sanoo Ylelle.

Sopimus puri erityisesti julkisen sektorin työntekijöihin lomarahojen leikkauksella. Monet aloista ovat matalapalkkaisia ja naisvaltaisia.

Vuosi sitten valtiovarainministeriö ennusti kasvuksi viime vuodelle 0,9 ja tälle vuodelle 1,2 prosenttia. Tilastokeskus arvioi nyt, että talous kasvoi viime vuonna 1,9 prosenttia. VM puolestaan ennustaa tälle vuodelle jo 2,9 prosentin kasvua.

Lyly arvioikin MOT-haastattelussa, että tämän tyyppistä heikennyspakettia ei ole lähivuosina näköpiirissä, koska talous on lähteny toiseen suuntaan.

Päättäjät ja ennustelaitokset antoivat Suomen taloudesta synkän kuvan vielä viime vuonna ennen kiky-sopimuksen allekirjoitusta. Talous on kuitenkin kasvanut pirteää tahtia viime vuoden loppupuolelta lähtien.

Yle Uutisten mukaan Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies on kertonut, että ”lomarahaleikkaus kohdistettiin julkiseen sektoriin maan hallituksen toiveesta”.

MOT: Ennustajat mokasivat – kätilöt kyykkyyn nähdään tänä iltana kello 20 Ylen TV1-kanavalla.

”Nyt on selityksen paikka” – Rinne vaatii Sipilältä selitystä Lindströmin puheille yleissitovuudesta: Onko tämä hallituksen virallinen kanta?

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kuvattuna eduskunnassa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii pääministeri Juha Sipilää kertomaan hallituksen kannan yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Työministeri Jari Lindström (sin.) antoi MustReadin haastattelussa ymmärtää, että edessä on keskustelu työehtosopimusten yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta.

– Kuinka paljon työministeri haluaa leikata suomalaisten palkkoja? Onko tämä hallituksen virallinen kanta? Pääministeri Sipilä piileksi työttömiä rankaisevan aktiivimallin kohdalla liian pitkään. Sama peli ei vetele enää. Sipilän on kerrottava suoraan, aikooko hallitus kajota yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Nyt on turha leikkiä kuurupiiloa. Nyt on selityksen paikka, Rinne vaatii tiedotteessa.

Rinne sanoo, että Sipilän hallituksen aikana palkansaajia ja työttömiä on kuritettu kohtuuttomasti.

– Pakkolaeista tunnettu Sipilän hallitus on heikentänyt ihmisten toimeentuloa. Lomarahoja on leikattu. Taloustilanteen aiheuttama lasku on maksatettu pieni- ja keskituloisilla palkansaajilla ja työttömillä ihmisillä. Työttömien rankaisumalli ei olekaan viimeinen asia, vaan lisää on tulossa. Nyt työministeri puhuu yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan koskemisesta. Sipilän on vihellettävä peli poikki, Rinne vaatii.

Rinne huomauttaa, että SDP on useaan otteeseen esittänyt vaihtoehtoja hallituksen talouspolitiikalle ja tarjonnut keinoja parantaa työllisyyttä.

– SDP:n yksi tärkeimmistä tehtävistä on palauttaa suomalainen luottamusyhteiskunta takaisin. Yksi konkreettinen esimerkki on se, että työllisyyttä voidaan parantaa ilman, että työttömiä rangaistaan. Siksi SDP on luvannut, että perumme työttömiä rankaisevan aktiivimallin ja uudistamme työllisyyspolitiikkaa niin, että työttömiä tuetaan ja autetaan. Se on pohjoismainen tapa hoitaa työllisyyttä.

Keskustelua aiheesta

Kommentti: Pitäisikö olla huolissaan? – Mihin katosi Petteri Orpo?

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Mihin katosi Petteri Orpo?

Mieltäni on kaihertanut jo pidempään kysymys, mihin on kadonnut kokoomuksen johtotähti, varapääministeri ja puheenjohtaja Petteri Orpo? Hän on ollut jo pitempää hiljaa kuin…niin no hienommin ilmaistuna…kuin pissi housuissa.

Ensin ajattelin syyksi vuodenaikaa, olihan joulu ja mielelläni sallin poliitikoillekin joululoman. Mutta nyt on kohta jo helmikuu ja hiljaisuus jatkuu. Tähän huopatossutehtaan haalausporukkaan ovat yhtyneet muutkin kokoomuslaiset valtuutetusta kansanedustajiin ja ministereihin.

Ihmetykseni vain lisääntyi, kun huomasin presidentinvaalien olevan ihan ovella. Kokoomukselta ei ole tullut viime aikoina yhtään kannanottoa, jossa olisi pohdittu näihin vaaleihin liittyviä teemoja. Ei ulkopolitiikkaa, ei nato-kannanottoja. Ei siis mitään.

Orpolle riittää, että kansanliikkeen sitoutumaton ehdokas vetelee omia linjojansa.

Toisaalta luulisi, että gallupeissa maan suurimmalla puolueella olisi ollut edes jotain sanottavaa vaikkapa presidentin tehtävistä. Vaalithan ovat kuitenkin vain joka kuudes vuosi.

Vai haluaako kokoomus, että presidentin tehtävistä keskustellaan vasta sitten, kun sen entinen puheenjohtaja ei ole ehdolla?

Kysymykseen ei vastaa kukaan. Kokoomus näyttelee kuollutta.

 

Heinäluoma – Maailma minuutissa: Nämä neljä tekijää ovat Suomen Nato-kannan takana

Kuva: Pekko Korvuo

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) tarttuu tällä viikolla Ruotsin Sälenissä pidetyn turvallisuuskonferenssin käynnistämään Nato-keskusteluun. Tviitin murtajassa puolestaan pohditaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin terveyttä.

Videon kuvaajana sekä editoijana toimii Pekko Korvuo.

Tarja Halonen: Äänestäminen on erinomainen tapa kunnioittaa sadan vuoden itsenäisyyttä

Kuva: Kari Hulkko
Viime eduskuntavaaleissa Tarja Halonen äänesti ennakkoon Helsingin kaupungintalolla.

Presidentti Tarja Halonen kehottaa Twitterissä kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan.

Äänestäminen on tietysti aina tärkeää, ja nyt se on samalla erinomainen tapa kunnioittaa käytännössä Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys jatkuu 23.1. saakka.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Ministeri äimän käkenä: ”Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) painottaa, että perhevapaaneuvottelut ovat vielä kesken. HS uutisoi tänään, että ”sinisten leirissä hanketta pidetään jo lähes kuopattuna”.

– Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut. Neuvotteluthan ovat vielä kesken ja toteuttamiskelpoista mallia etsitään.

Mattilan mukaan siniset haluaa saada perhevapaauudistuksen maaliin siinä missä muutkin hallituspuolueet.

– Joitain uudistuksia on tarpeen tehdä. Sovitut reunaehdot ovat toki tiukat.

Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä.

Hän pitää työnantajien roolia merkittävänä, kun keskustellaan miesten jäämisestä perhevapaille.

– Meillähän on jo joustoja perhevapaiden käytössä. Kotihoidontuella lasta voi hoitaa kumpi tahansa vanhemmista kolmevuotiaaksi asti.

Mattila toivoo työelämään enemmän joustoa ja myönteisempää suhtautumista osa-aikatyöhön ja lyhyempään työviikkoon.

– Ja tietenkin myönteisempää ja kannustavampaa otetta isien mahdollisuuteen perhevapaiden käyttöön. Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä. Meille ensisijaista on, että perheiden vapaus päättää vapaiden käytöstä säilyy.

Siniset tekee ministerin mukaan parhaansa, että hallitus pääsee perhevapaauudistuksesta soputulokseen.