Politiikka

Lyly illan MOT-ohjelmassa: ”Jos talouden tilasta olisi ollut oikea tieto, ei tällaista kikyä olisi syntynyt”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lauri Lyly toimi suurimman palkansaajakeskusjärjestön SAK:n puheenjohtajana vuosina 2009-2016.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lauri Lyly toimi suurimman palkansaajakeskusjärjestön SAK:n puheenjohtajana vuosina 2009-2016.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lauri Lyly toimi suurimman palkansaajakeskusjärjestön SAK:n puheenjohtajana vuosina 2009-2016.

SAK:n edellinen puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo tämän illan MOT-ohjelmassa (Yle, TV1), että kilpailukykysopimusta ei olisi nykymuodossa syntynyt, jos talouden oikea tila olisi tuolloin tiedetty.

Kiky-sopimus jäi Lylyn viimeiseksi isoksi työtehtäväksi SAK:n puheenjohtajana. Hänet valittiin Tampereen pormestariksi viime kesänä.

Kesäkuussa 2016 allekirjoitettu sopimus ei ollut helppo rasti palkansaajille. Se merkitsi työntekijöille muun muassa palkkojen jäädytystä ja lisää työaikaa.

Erityisesti se puri julkisen sektorin aloihin lomarahojen leikkauksella. Aloilla on paljon naisia työtehtävän vaatimuksiin ja vastuullisuuteen nähden matalilla palkoilla.

Sopimus ei innostanut työntekijäliittoja, mutta kun toinen vaihtoehto hallituksen mallissa olisi ollut pakkolait, se oli nieltävä kokonaisuuden osana. Monissa liitoissa sopimus hyväksyttiin vasta äänestyksen jälkeen.

Lyly sanoo TV1:n MOT-ohjelmassa, että kikyyn olisi tullut muutoksia, jos talouden tila olisi tiedetty sopimusta neuvoteltaessa.

– Luulen, että nämä työaikakysymykset olisivat sieltä pois. Luulen, että ne ovat ne kaikkein vaikeimmat asiat kuitenkin olleet tässä ratkaisussa, hän sanoo Ylelle.

Sopimus puri erityisesti julkisen sektorin työntekijöihin lomarahojen leikkauksella. Monet aloista ovat matalapalkkaisia ja naisvaltaisia.

Vuosi sitten valtiovarainministeriö ennusti kasvuksi viime vuodelle 0,9 ja tälle vuodelle 1,2 prosenttia. Tilastokeskus arvioi nyt, että talous kasvoi viime vuonna 1,9 prosenttia. VM puolestaan ennustaa tälle vuodelle jo 2,9 prosentin kasvua.

Lyly arvioikin MOT-haastattelussa, että tämän tyyppistä heikennyspakettia ei ole lähivuosina näköpiirissä, koska talous on lähteny toiseen suuntaan.

Päättäjät ja ennustelaitokset antoivat Suomen taloudesta synkän kuvan vielä viime vuonna ennen kiky-sopimuksen allekirjoitusta. Talous on kuitenkin kasvanut pirteää tahtia viime vuoden loppupuolelta lähtien.

Yle Uutisten mukaan Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies on kertonut, että ”lomarahaleikkaus kohdistettiin julkiseen sektoriin maan hallituksen toiveesta”.

MOT: Ennustajat mokasivat – kätilöt kyykkyyn nähdään tänä iltana kello 20 Ylen TV1-kanavalla.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat