Maahanmuuttajat ovat lopulta Suomelle lottovoitto? Näin moni yhtyy väitteen kanssa EVAn kyselyssä

Kuva: Lehtikuva

Suomalaiset haluavat pakolaiset töihin, kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn kysely.

Vain 27 prosenttia EVAn kyselyyn vastanneista on samaa mieltä väittämän ”Suomeen tuleville pakolaisille ei pidä tarjota töitä niin kauan kun kotimaassa on työttömyyttä” kanssa. Väitteen torjuu 60 prosenttia vastaajista. Työttömistäkin yli puolet hyväksyy töiden tarjoamisen pakolaisille.

Lähes puolet vastaajista, 46 prosenttia, vastaajista ei leikkaisi oleskeluluvan saaneiden sosiaaliturvaa, kun hieman yli kolmannes, 38 prosenttia, olisi siihen valmis.

Noin neljännes on samaa mieltä väitteen ”Maahanmuuttajat ovat lopulta Suomelle lottovoitto, sillä he luovat maahamme uutta työtä ja toimeliaisuutta” kanssa. Väitteen torjuu 52 prosenttia vastaajista.

Hieman yli puolet vastaajista ei helpottaisi maahanmuuttoa Suomen ikärakenteen ja heikkenevän huoltosuhteen vuoksi. 31 prosenttia vastaajista taas yhtyy väitteeseen ”Maamme väestön ikääntyminen ja uhkaava väheneminen edellyttävät ulkomaalaisten Suomeen muuton helpottamista”.

Asennoituminen maahanmuuttoon näyttää hieman tiukentuneen. Väitteen ”Ulkomaalaisten lisääntyvä muutto Suomeen tuo maahamme hyödyllisiä kansainvälisiä vaikutteita” torjuu 47 prosenttia suomalaisista, kun luki oli toissa vuonna 36 prosenttia.

Kansasta 64 prosenttia arvioi edelleen, että keskustelu maahanmuutosta ei ole ollut riittävän suorapuheista ja ongelmia avoimesti esiin tuovaa. 22 prosenttia oli toista mieltä. Kuitenkin viisi vuotta sitten tehdyssä EVAn tutkimuksessa suorapuheisempaa keskustelua maahanmuutosta vaati jopa 73 prosenttia vastanneista, joten keskustelu koetaan ainakin osin aiempaa avoimemmaksi.

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Smith istui tummat lasit päässä ja vaikeni — ”Kaikki syytekohdat koskevat seksuaalisuutta eli yksityisyyttä mitä suurimmassa määrin”

Kuva: Lehtikuva

Juontaja Axl Smithin salakatselujuttu on määrätty salaiseksi Helsingin käräjäoikeudessa. Salaista käsittelyä vaativat sekä syyttäjä että asianomistajat. Myös asiakirjat on määrätty salaisiksi, mutta tuomion on tarkoitus olla julkinen asianomistajien nimiä lukuun ottamatta.

Smithin epäillään kuvanneen kameralla salaa seksikumppaneitaan.

– Kaikki syytekohdat koskevat seksuaalisuutta eli yksityisyyttä mitä suurimmassa määrin. Kaikki syytekohdat määrätään peitettäviksi ja salattaviksi, ellei joku asianomistaja nimenomaisesti halua tuoda tietoja julkisuuteen, puheenjohtaja sanoi salissa.

Syytekohtia on lähes 40. Smithiä syytetään salakatselusta, kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Rikosylikomisario Jari Illukka kertoi aiemmin, että yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen on ollut aineiston jakamista Whatsapp-ryhmään.

Syyttäjä on aiemmin kertonut aikovansa vaatia Smithille ehdollista vankeutta ja oheissakkoa. Vaatimustaan kihlakunnansyyttäjä tarkentaa oikeudessa.

Smith vetäytyi viime vuonna The Voice of Finland -ohjelman juontajan paikalta rikosepäilyjen vuoksi. Tänään hän ei suostunut lausumaan salakatseluepäilyistä mitään median pyynnöistä huolimatta, vaan istui hiljaa tummat lasit päässä odottamassa istuntoa.

Juttua istutaan helmikuun 20. päivään saakka. Istuntopäiviä on yhteensä 11.

STT–MIKKO GUSTAFSSON

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Riita alkoholista: ”Keskustelu on saamassa jo koomisia piirteitä”

Raittiuden Ystävien mukaan hallituksen esitys uudeksi alkoholilaiksi vaarantaa kansanterveyden.

”Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa suurempiin alkoholihaittoihin. Siksi alkoholilain uudistusta koskevassa päätöksessä tulee kantaa huolta ja vastuuta kansamme kokonaishyvinvoinnista ja tulevaisuudesta, eikä vapauttaa entisestään alkoholin myyntiä.”

Yhdistys on jättänyt lausuntonsa esitykseen uudeksi alkoholilaiksi.

Raittiuden Ystävien mukaan politiikassa on aina kyse tasapainottelusta erilaisten arvovalintojen välillä.

”Erityisesti alkoholipolitiikassa arvoasetelma on jyrkkä, kun vastakkain ovat elinkeinopoliittiset ja kansanterveydelliset arvot.”

Sen mielestä alkoholiteollisuus yrittää kumota terveystieteellistä tutkimusta taloustieteellisillä perusteilla ennen kaikkea taloudellisen voiton saavuttamiseksi. Yhdistys katsoo, että tämän vuoksi alkoholipoliittinen keskustelu on saamassa jo koomisia piirteitä.

”Sosiaali- ja terveysministeriö on vastaanottanut paksun nipun lausuntoja, joissa on epäilemättä toinen toistaan vakuuttavampia argumentteja lakimuutosten puolesta ja vastaan. Tietoa ja tutkimusta lainvalmistelun tueksi on tarjolla paljon ja tutkimusnäyttö kokonaiskulutusta hillitsevien toimien puolesta on vahvaa. Kyse onkin enää siitä, mitä arvoja päätöksessä painotetaan.”

AVAINSANAT

Vihreiden ex-puheenjohtaja nostatti myrskyn, kommentoi MTV:llä: ”Olen harvoin mokannut noin pahasti kuin siinä”

Kuva: Kari Hulkko

Osmo Soininvaaran twiitistä syntynyt myrsky huipentui twiitin poistamiseen ja sen myöntämiseen, että tuli mokattua.

”Jos hieno nainen sanoo ei, tarkoittaa ehkä. Ehkä tarkoittaa kyllä. Jos kyllä, ei hieno nainen. Jan Vapaavuori on sanonut ehkä”, Soininvaara twiittasi.

Soininvaara halusi kommentoida twiitillään Helsingin pormestarivaalia, mutta hänen viestissään huomio kiinnittyi toisaalle. Esimerkiksi vasemmistoliiton Veronika Honkasalo kysyi, olisiko arpomista pormestariehdokkaista tehdä ilman naissukupuolen halventamista.

Soininvaara vastasi jo eilen Twitterissä, että twiitissä ollut ajatus oli alunperin äidin neuvo kosiomatkalle lähtevälle pojalleen.

”Muuttui lyhennettäessä ihan muuksi. Mokasin”, hän sanoi.

Soininvaara täydensi vielä MTV:lle mokaamisestaan.

— Olen harvoin mokannut noin pahasti kuin siinä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Poliisi: ”Kuumia vihjeitä kaivataan” – sarjahukutusjutussa tuomittu yhä kateissa

Kuva: Lehtikuva / Minna Raitavuo
Pohjois-Karjalan poliisipartiot suorittivat eilen tuloksettoman etsinnän etsintäkuulutetun miehen kotiosoitteeseen Jaamakankaantiellä Kontiolahdella.

Sarjahukutusjutussa vankeuteen tuomittu mies on yhä tavoittamatta, kertoo poliisi varhain aamulla julkaisemassaan tiedotteessa.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi viisikymppisen Pekka Seppäsen eilen 14,5 vuoden vankeuteen.

Pekka Seppänen

Poliisi kertoo saaneensa miehen liikkeistä paljon vihjeitä, mutta havainnot ovat olleet jo muutamia päiviä vanhoja.

– Vihjeet ovat olleet jopa viikon, puolitoista vanhoja, ja ne ovat olleet epämääräisiä. Tuoreille jäljille pitäisi päästä, ja kuumia vihjeitä kaivataan, sanoo ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista.

Pohjolaisen mukaan vihjeitä on tähän mennessä tullut pääosin Itä-Suomesta ja Pohjois-Karjalasta. Hän kehottaa vinkkaamaan mahdollisista havainnoista jatkossakin matalalla kynnyksellä.

– Ei kannata miettiä vihjeen painoarvoa ja merkitystä. Me seulomme ja katsomme ne sitten.

Miehen tämänhetkisestä sijainnista ei ole tietoa. Koska tuoreet vihjeet puuttuvat, poliisi ei ole voinut tehdä miehen löytämiseksi esimerkiksi kotietsintöjä muualle kuin miehen omaan osoitteeseen.

”Tuoreille jäljille pitäisi päästä.”

Poliisi julkaisi miehen kuvan eilen. Etsintöjä jatketaan muun poliisitoiminnan ohella. Seuraavan kerran poliisi aikoo tiedottaa asiasta, kun Seppänen löydetään.

Seppänen tuomittiin käräjillä muun muassa kahdesta taposta, kolmesta tapon yrityksestä sekä törkeästä kuolemantuottamuksesta. Lisäksi hän sai tuomion heitteillepanosta, pahoinpitelystä, parituksesta ja alkoholirikoksesta.

Mies hukutti oikeuden mukaan toisen tapetuista kesämökkinsä matalaan rantaveteen Polvijärvellä. Toisessa tapauksessa uhri kuoli nopeasti veneen kaatumisen jälkeen Polvijärvellä.

Sipilän Yle-gate jatkuu — JSN antaa lausuman tapauksesta

Kuva: Lehtikuva

Julkisen sanan neuvosto aikoo antaa lausuman siitä, onko pääministeri Juha Sipilä (kesk.) rajoittanut Yleisradion tai sen toimittajien sananvapautta. Lisäksi JSN käsittelee neljä kantelua niin sanotussa Terrafame-vyyhdessä. Niistä kolme kohdistuu Yleen ja yksi Suomen Kuvalehteen.

Kantelut liittyvät SK:n juttuun ”Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen: Uutisten johto hyllytti Sipilä-jutut – Ruben Stiller sai varoituksen” sekä Ylen ”Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta” -juttuun.

JSN selvittää muun muassa, onko Journalistin ohjeiden kohtia 21 ja 22 rikottu, kun Ylen juttu julkaistiin ilman Sipilän ja SK:n juttu ilman Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Atte Jääskeläisen kommentteja.

Lausuma ja päätökset kanteluista annetaan aikaisintaan helmikuussa.

Keskustelua aiheesta