Politiikka

Maahanmuuttovirasto ei pidä palautuskeskuksia tarpeellisina

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Turun puukkoiskun jälkeen on väläytelty palautuskeskusten perustamista kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden kokoamista varten.

Maahanmuuttovirasto eli Migri ei näe tarvetta palautuskeskuksille, eivätkä ne Migrin mielestä ratkaise puheena olevia ongelmia.

– Ajatellaan, että kun meillä on palautuskeskus, niin ihmiset ovat siellä ikään kuin aidan takana, eivätkä pääse pois ja ongelma ratkeaa sillä. Mutta lainsäädäntö ei tällä hetkellä salli tällaisia yksiköitä, sanoo Migrin vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen.

– Jos pelätään sitä, että ihmiset katoavat, niin tämä ei ratkaise näitä kysymyksiä.

Palautuskeskusten perustaminen nousi keskusteluun vuonna 2015, kun turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi voimakkaasti. Vuoden 2015 joulukuussa hallitus linjasi, että palautuskeskuksia perustetaan. Viime vuoden aikana keskusten perustamista suunniteltiin, mutta asia ei edennyt käytäntöön asti.

– Asia hautaantui silloin aikaa myöten ja ihan samoista syistä. En tiedä, mitä hyötyä palautuskeskuksilla saavutettaisiin nykytilanteeseen verrattuna, Nuutinen sanoo.

– Keskustelu palautuskeskuksista liikkuu nyt tällaisella mielikuvatasolla.
Viime viikolla Poliisihallitus totesi, että palautuskeskukset eivät poliisin näkökulmasta ole tarpeellisia. Suojelupoliisi sen sijaan sanoi, että niistä todennäköisesti olisi hyötyä.

Nuutisen mukaan Migrin viidessäkymmenessä aikuis- ja perheyksikössä on tällä hetkellä sellainen asiakasprofiili, että ne ovat kaikki vähän kuin ”palautuskeskuksia”.

– Siellä on nyt niin paljon kielteisen päätöksen saaneita ja valitusvaiheessa olevia hakijoita. Kaikki eivät vielä ole palautusvaiheessa, mutta profiili on muuttunut, kun vuoden 2015 suuri turvapaikanhakijoiden suma on liikkunut prosessissa eteenpäin.

Puolueista on annettu tukea ajatukselle, että palautuskeskuksia mietittäisiin uudelleen.
Nuutinen muistuttaa myös, että voi syntyä lisäongelmia, jos tiettyihin keskuksiin keskitetään paljon kielteisen päätöksen saaneita henkilöitä.

– Voi olla, että silloin luodaan sellaisia riskikeskittymiä, että en tiedä, onko siinäkään järkeä.
Nykyisin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voidaan pitää vastaanottoyksikössä, josta he pääsevät liikkumaan, tai suljetussa säilöönottoyksikössä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat