reijo_frank

Maahantulokiellon uhri: ”Virkailija sanoi, että sinulla on kaksi vaihtoehtoa”

Kuva: Lehtikuva

Kun Sara Yarjani ojensi passinsa maahantulovirkailijalle Los Angelesin lentokentällä, hän oletti, että muodollisuudet hoituvat sujuvasti kuten aiemmin. Sen sijaan, 23 tuntia myöhemmin, Yarjani käännytettiin pois Yhdysvalloista.

Presidentti Donald Trump oli määrännyt maahantulokiellon seitsemän muslimimaan kansalaisille. 35-vuotiaasta iranilaisesta jatko-opiskelijasta tuli ensimmäisiä kieltoa seuranneen kaaoksen uhreja. Wienissä vakituisesti asuva Yarjani opiskelee terveysalaa San Diegon pohjoispuolella.

Yarjanin koettelemus alkoi perjantai-iltana pian lentokoneen laskeutumisen jälkeen. Yarjani oli ollut lomalla Kanadassa ja matkustanut sieltä Itävaltaan, josta hän oli palaamassa Yhdysvaltoihin. Hän ei ollut kuullut Trumpin määräyksestä.

– En odottanut, että minut pysäytettäisiin, Yarjani kertoi puhelimitse Wienistä.

– Aiemmin maahan tullessani minua oli kohdeltu todella hyvin ja olin päässyt tullin läpi muutamassa minuutissa.

Maahantulovirkailija otti hänen passinsa ja ohjasi odotusalueelle. Siellä käskyjä latelevat naisvirkailijat tekivät Yarjanille turvatarkastuksen tämän seistessä kädet ojennettuina seinää vasten.

Yarjanin mukaan noin neljän tunnin odottelun ja kuulustelun jälkeen virkailija käski hänen allekirjoittaa lomakkeen, jossa hän suostuu käännytykseen. Virkailija väitti, ettei Yarjanin opiskelijaviisumi olisi enää voimassa.

– Virkailija sanoi, että sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Joko tottelet ja suostut lähtemään vapaaehtoisesti tai sinut karkotetaan väkisin, jolloin saat yhdestä viiteen vuotta tai jopa kauemmin voimassaolevan maahantulokiellon Yhdysvaltoihin.

Kun kaksi aseistautunutta virkailijaa saattoi Yarjanin lennolle takaisin Europpaan, hän luki puhelimesta Yhdysvaltain liittovaltion tuomarin myöntämästä hätäluvasta maahan saapumiseen. Hän huomautti asiasta, mutta virkailija vain käski jatkaa kävelemistä.

Yarjanin mukaan hänen oppilaitoksensa on suhtautunut tilanteeseen ymmärtävästi. Myös kansalaisoikeuksia puolustavan ACLU:n asianajajat ovat tarjonneet apuaan.

Keskustelua aiheesta

YK peräänkuuluttaa loppua Etelä-Sudanin taisteluille

YK on huolissaan Etelä-Sudanin väkivaltaisuuksien eskaloitumisesta ja maan siviilien kärsimyksestä, tiedottaa YK:n pääsihteerin puhemies Stephane Dujarric.

Etelä-Sudanin joukot hyökkäsivät jälleen maan pohjoisosaan keskiviikkona aiheuttaen siviilien joukkopaon.

Vuonna 2013 alkanut Etelä-Sudanin sota on ajanut yli 3,5 miljoonaa ihmistä pakenemaan kodeistaan.

Keskustelua aiheesta

Pääministeriehdokkaan nimenneen Le Penin kannatus selkeästi Macronia heikompaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Geoffroy Van Der Hasselt
Marine Le Pen nimeäisi Nicolas Dupont-Aignanin pääministeriksi.

Ranskan kansallisen rintaman presidenttiehdokas Marine Le Pen sanoo aikovansa nimetä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella karsiutuneen Nicolas Dupont-Aignanin pääministeriksi, jos voittaa vaalien toisen kierroksen 7. toukokuuta.

Le Pen totesi, että hänellä ja Dupont-Aignanilla on yhteinen tavoite.

Oikeistolainen Dupont-Aignan ilmoitti eilen tukevansa Le Peniä vaalien toisella kierroksella. Hän sai vaalien ensimmäisellä kierroksella 4,7 prosenttia äänistä ja oli kuudenneksi suosituin ehdokas. Hän ajoi kampanjassaan Ranskan eroa EU:sta ja eurosta.

Myös Le Pen ajaa Ranskan euroeroa ja kansanäänestystä EU-jäsenyydestä.

Tuoreimman mielipidemittauksen mukaan äänestysvilkkaus saattaa jäädä vaalien toisella kierroksella alhaisemmaksi kuin ensimmäisellä.

IFOP:n kyselyn mukaan äänestysvilkkaus saattaa laskea seitsemällä prosenttiyksiköllä 71 prosenttiin. Monen alkukierroksella karsiutuneen ehdokkaan kannattajat aikovat kyselyjen perusteella jäädä toisella kierroksella kotiin.

Emmanuel Macronin kannatus on mielipidemittausten perusteella kuitenkin yhä jopa 20 prosenttiyksikköä suurempi kuin Le Penin. Kannatusero on kuitenkin kaventunut, sillä Macronin kampanja on toisen kierroksen edellä kompuroinut.

Keskustelua aiheesta

EPP antoi Orbanille lisäaikaa

Kuva: Lehtikuva

Unkarin valtapuolue Fidesz saa jatkaa Euroopan kansanpuolueessa (EPP), johon myös kokoomus kuuluu.
EPP:n johtoon kuuluvan Jyrki Kataisen mukaan EPP kuitenkin vaatii, että Fidesz muuttaa lakeja korkeakouluista ja kansalaisjärjestöistä. Puolueen puheenjohtajisto käsitteli Fideszin tilannetta lauantaina.

Unkarin valtapuoluetta on arvosteltu voimakkaasti lakiesityksestä, joka johtaisi tunnetun yliopiston sulkemiseen. Unkarissa on myös tekeillä lakiesitys, joka velvoittaisi kansalaisjärjestöt rekisteröitymään, jos ne saavat riittävästi ulkomaista tukea.

– EPP ei hyväksy Unkarin hallituksen viimeaikaisia toimia koskien yliopistolakia. Meillä on myös erittäin suuria epäilyjä koskien kansalaisjärjestöjä koskevaa lainsäädäntöä, Katainen kertoi.

EU-komissio otti aiemmin tällä viikolla ensimmäisen askeleen, jolla se aloittaa rikkomusmenettelyn Unkaria vastaan koskien lakia korkeakouluista. EU odottaa nyt Unkarilta vastausta.

Kataisen mukaan kokouksessa kuultavana ollut pääministeri Viktor Orban lupasi vastata komissiolle ja sanoi Unkarin haluavan pysyä Euroopan unionissa.

– Hän on hyvä retorikko. Hän pystyy selittämään kaikki asiat omalta kannaltaan, mutta kyllä hän myös tuntui ottavan vastaan palautteen.

Komissio ja EPP ovat seuranneet huolestuneina myös hallituksen kansalaisille lähettämää Stop Brussels -kyselyä, jossa kysytään, miten kansalaiset haluaisivat muuttaa EU-politiikkaa. EU yrittää korjata virheellisiä ja harhaanjohtavia väittämiä, joita kampanjassa käytetään.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Keskustelua aiheesta

Venäjän kaupungeissa osoitettu mieltä Putinin presidenttiehdokkuutta vastaan

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Natalia Kolesnikova

Moskovassa sadat ihmiset ovat osoittaneet tänään mieltään presidentti Vladimir Putinin mahdollista neljättä presidenttikautta vastaan.

Presidentin virka-asunnon lähelle kokoontuneet ihmiset pyytävät Putinia olemaan asettumatta ehdolle vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

Myös useissa muissa kaupungeissa on ollut mielenosoituksia. Uutistoimisto AP:n mukaan Pietarissa samanlaisessa mielenosoituksessa pidätettiin tänään yli kymmenen ihmistä.

Keskustelua aiheesta

Turkin viranomaiset estäneet Wikipedian käytön maassa

Turkin viranomaiset ovat estäneet verkkotietopankki Wikipedian käytön maassa.

Kielto koskee sivuston kaikkia kieliversioita, kertoo verkkoestoja tarkkaileva Turkey Blocks -ryhmä.

Maan tietotekniikkaviranomainen ilmoitti, että kyseessä on hallinnollinen toimi. Tarkempaa perustetta ei ole kerrottu.

Turkissa on aiemmin estetty pääsy muun muassa videopalvelu Youtubeen ja mikroblogipalvelu Twitteriin.

Keskustelua aiheesta