Maailma muuttuu, palkkaero pysyy – ”Osa-aikatyö on tasa-arvo-ongelma”

Vaikka maailma muuttuu ja samapalkkaisuustavoitteita asetetaan, naisten ja miesten välinen palkkaero pysyy. Palkkaeroa selittävistä syistä yksi on osa-aikatyö.

Jo lähes viidesosa naispalkansaajista tekee osa-aikatyötä, miehistä alle kymmenesosa. Osa-aikatyöt ovat keskittyneet erityisesti tietyille aloille, ja yleensä nämä alat ovat naisvaltaisia.

Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin antaa esimerkin yhdestä yleisestä naisten työpaikasta, isoista marketeista. Niissä on ihan tyypillistä, että 80–90 prosenttia työntekijöistä on osa-aikaisia. Joskus myymäläpäällikkö on paikan ainoa kokoaikainen työntekijä.

Selin sanookin, että osa-aikatyö on tasa-arvo-ongelma mitä suurimmassa määrin.

– Se on sitä kahta kautta. Ensinnäkin osa-aikatyöntekijän toimeentulo jää huonommaksi kuin kokoaikaisen. Toisekseen niillä aloilla, joilla on paljon osa-aikatyötä, myös yleinen palkkataso on matala, Selin sanoo.

Jotkut, esimerkiksi opiskelijat, tekevät osa-aikatöitä omasta halustaan. Selinin mielestä on kuitenkin täyttä soopaa väittää, että osa-aikaisuusilmiö yleensäkin perustuisi vapaaehtoisuuteen.

– Toki työntekijä tietää työn vastaanottaessaan, että se on osa-aikainen. Mutta jos toinen vaihtoehto on, ettei saa työtä ollenkaan, ei vapaaehtoisuus kovin todellista ole.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat