Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Maailma reagoi nopeasti Turkin ja Syyrian hätään – jopa sodan keskellä kamppaileva Ukraina tarjoaa apua

AFP / LEHTIKUVA / ILYAS AKENGIN

Kansainvälistä apua alkoi maanantaina virrata Turkkiin voimakkaan maanjäristyksen ja sitä seuranneiden jälkijäristysten jälkeen. Esimerkiksi Euroopan unioni lähetti pelastusryhmiä alueelle ja valmistelee lisäapua Turkille. Hollannista ja Romaniasta oli jo matkalla pelastajia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suomen sisäministeriössä kartoitettiin maanantaina, millaista apua Suomi voi tarjota vastauksena Turkin avunpyytöihin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi tänään Demokraatille eduskunnassa, että Suomi katsoo nyt, miten se voisi olla mukana EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta antamassa apua maanjäristyksen uhreille.

Kyseeseen voivat esimerkiksi tulla hänen mukaansa avustushenkilöiden tai tarvikkeiden lähettäminen.

Suomen Punaisessa Ristissä (SPR) odotetaan pyyntöä siitä, mitä apua Turkissa ja Syyriassa tarvitaan.

-  Turkin Punainen Puolikuu tekee hallituksen kanssa yhteistyötä ja pelastustyötä tällä hetkellä ja tekee samaan aikaan arviota, mitä kansainvälinen apu voisi olla. Turkin hallitushan on pyytänyt kansainvälistä apua ja Turkin Punainen Puolikuu myös, SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen kertoi.

Vielä ei ole kuitenkaan ollut tullut tietoa, mitä apu voisi erityisesti olla. Yleensä tietoa tästä saadaan Korhosen mukaan ensimmäisten 24 tunnin aikana.

SPR:LLÄ on Korhosen mukaan valmius lähettää sairaanhoidon tukea, logistiikkatukea tai rahallista tukea riippuen siitä, mitä alueella tarvitaan.

Kirkon Ulkomaanapu ilmoitti maanantaina myöntäneensä katastrofirahastostaan 200  000 euroa Syyriaan. Raha myönnetään maanjäristyksestä kärsineiden lasten ja heidän perheidensä auttamiseksi, järjestö sanoi tiedotteessa.

Kirkon Ulkomaanapu on työskennellyt Syyriassa vuodesta 2017. Järjestön mukaan sen toimintaa on muun muassa maanjäristyksestä kärsineiden Aleppon, Haman ja Idlibin alueilla Pohjois-Syyriassa.

Kirkon Ulkomaanapu on aloittanut hätäapukeräyksen maanjäristyksestä kärsivien syyrialaisperheiden auttamiseksi.

EU-AVUSTA kertoi unionin kriisinhallinnasta vastaava komissaari Janez Lenarcic. Hänen mukaansa EU:n yhteinen pelastuspalvelumekanismi on aktivoitu maanjäristyksen tuhoihin vastaamiseksi.

Lenarcicin kanslian mukaan Turkki oli pyytänyt EU:n tukea.

Yhdysvallatkin on luvannut tarjota kaiken mahdollisen avun Turkille ja Syyrialle.

Niin ikään Venäjän presidentti Vladimir Putin tarjosi apua sekä Turkkiin että Syyriaan.

Jopa Venäjän hyökkäyssodalta puolustautuva Ukraina on sanonut olevansa valmis lähettämään suuren joukon pelastustyöntekijöitä Turkkiin.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoi Twitterissä olevansa syvästi suruissaan järistyksen aiheuttamien kuolonuhrien takia ja toivoi pikaista toipumista loukkaantuneille.

-  Ukraina on valmiudessa tarjoamaan kaiken tarvittavan avun, hän kirjoitti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE