Politiikka

”Maailmaa reissatessa olen halunnut tutustua ihmisten arkielämään” – SDP:n Haatainen linjasi IS:ssa lähestymistapaansa

Jani Laukkanen
Jani Laukkanen
Jani Laukkanen

SDP:n presidenttiehdokkaalla Tuula Haataisella ei ole sinänsä mitään sitä vastaan, että istuva presidentti Sauli Niinistö on taas kerran lainannut sosialidemokraattien teemoja omassa presidenttikampanjassaan.

– Hyvä, jos teemat kelpaavat, Haatainen heitti Ilta-Sanomien presidentinvaalimessujen haastattelussa maanantaina.

Hän huomautti, että gallupit näyttävät aina istuvalle presidentille korkeita lukemia alussa, mutta Haatainen uskoi tilanteen muuttuvan, kun tv-tentit pääsevät vauhtiin.

– Ihmiset alkavat vertailla viestejä ja istuva presidentti voidaan haastaa entistä paremmin.

Haatainen aloitti virallisen kampanjointinsa viime viikolla all female -paneelina – keskiössä hänen lisäkseen oli vain naisia, muun muassa presidentti Tarja Halonen.

– Halusimme näyttää, että naiset pystyvät puhumaan myös ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, joka on ollut miehinen sektori. On hyvä, että tulee sisarellista tukea.

Haataisen ulkopoliittista kokemusta on epäilty, vaikka hän onkin toiminut esimerkiksi monessa kansainvälisessä järjestössä johtotehtävissä. Hän muistutti, että presidentti Niinistöä kritisoitiin ulkopoliittisen kokemuksen puutteesta, kun tämä oli ensimmäistä kertaa ehdolla presidentiksi.

YK on pienelle Suomelle paras paikka vaikuttaa.

Haatainen vakuutti, että paukkuja riittää ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjoissa. Hän kertoi lähestymistavastaan:

– Kun olen esimerkiksi eduskunnassa kehitys- ja yhteistyöverkoston kautta reissannut aika lailla maailmaa ympäri, olen halunnut mennä mukaan kansan arkielämään. Olen käynyt Intian, Mexico Cityn, Etelä-Afrikan slummeissa tutustumassa siihen, mistä todellisuus muualla maailmassa syntyy.

Haatainen pitää tärkeänä, että Suomi näyttäytyy valtiomiesten, johtajien tapaamisissa, mutta hänelle itselleen keskeinen on YK, jonka tuntee parhaiten.

– YK on monikansallinen yhteisö. Se on pienelle Suomelle paras paikka vaikuttaa siihen, että tulevaisuuden uhkat voidaan taittaa.

Haatainen vannoo feministisen ulkopolitiikan nimiin, jonka naapurimaa Ruotsi on kirjannut hallitusohjelmaansa. Hän toivoo, että Suomessakin seuraava hallitus tekisi näin.

– Suomen pitäisi ottaa reippaasti askel tässä eteenpäin ja ajaa asiaa myös YK:ssa – tavoitella turvallisuusneuvoston jäseneksi ja sitä kautta vaikuttaa tyttöjen ja naisten asemaan, Haatainen totesi IS:n presidenttimessujen haastattelussa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat