Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Maailman tunnetuimpiin kuuluva johtaja on kuollut

Fidel Castro vierellään Mihail Gorbatshov vuonna 1989.

Kuuban pitkäaikainen johtaja Fidel Castro, 90, on kuollut. Asiasta ilmoitti hänen veljensä, Kuuban nykyinen presidentti Raul Castro televisiossa.

Raul Castron mukaan Fidel kuoli perjantai-iltana kello 22.29 paikallista aikaa. Fidel on määrä tuhkata jo varhain lauantaina paikallista aikaa hänen toiveensa mukaisesti, Raul Castro kertoi.

Fidel Castro luopui vallasta vuosikymmen sitten, jolloin saarivaltion johtoon nousi hänen veljensä Raul. Vallanvaihdon syynä oli Fidelin huono terveys. Hänen oli pitkään huhuttu sairastavan vatsa- tai suolistosyöpää, mutta virallista vahvistusta ei ole saatu, koska hänen terveyttään koskevat seikat ovat valtiosalaisuuksia.

Sairauden takia Fidel on esiintynyt viime vuosina julkisuudessa harvakseltaan, ja yleensä hän oli pukeutunut verryttelyasuun. Hänen kenties viimeinen julkinen esiintymisensä oli 90-vuotissyntymäpäivän tienoilla elokuussa, kun hän kävi veljensä ja Venezuelan presidentin Nicolas Maduron kanssa lastenteatterissa. Viimeisen kerran hän puhui kansalaisille kommunistisen puolueen puoluekokouksessa huhtikuussa. Puhe tulkittiin pitkäaikaisen johtajan hyvästeiksi kansalle.

Castron valtakauden vaikeimmat vaiheet osuivat Kuuban ohjuskriisiin vuonna 1962.

Kuuban vallankumousta 1950-luvun lopulla johtanut Castro oli maansa presidentti vuosina 1976–2008. Kommunistisen valtion pääministerinä hän oli vuodet 1959–1976, mutta käytännössä hän johti Kuubaa jo tuolloin.

Fidel Castro oli pitkään Latinalaisen Amerikan ja myös maailman tunnetuimpia johtajia.

Lisää aiheesta

Castron valtakauden vaikeimmat vaiheet osuivat niin kutsuttuun Kuuban ohjuskriisiin vuonna 1962. Konflikti kärjistyi, kun kävi ilmi, että Neuvostoliitto oli sijoittanut keskimatkan ydinohjuksia Kuubaan.

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto ajautuivat selkkauksen takia ydinsodan partaalle.

Vuonna 1961 Yhdysvallat yritti Castron syrjäyttämistä kuubalaisten pakolaisten tekemän Sikojenlahden maihinnousun avulla. Vallankaappaus kuitenkin epäonnistui täysin.

Kuuban vallankumous ei ollut aluksi sosialistinen. Vasta vuoden 1961 lopulla Castro julisti, että maa siirtyisi kommunismiin.

Fidel piti pintansa vastakkainasettelussa Yhdysvaltojen kanssa, vaikka suurvalta pyrki 1960-luvulta lähtien kaatamaan itselleen vihamielisen Castron hallinnon muun muassa talouspakotteiden avulla. Fidel kerskui selvinneensä useista salamurhayrityksistä.

Castro muistetaan sotilasasustaan, parrastaan, pitkistä palopuheistaan ja sikareistaan. Siinä missä Castro oli jättimäinen hahmo maailmalla ja vasemmiston sankari, kotimaataan hän johti rautaisella otteella, eikä oppositiota sallittu.

Pikkuveli Raul Castron tultua valtaan Kuuba on hiljalleen luovinut poispäin Fidelin jähmeästä sosialismista ja Yhdysvaltain-vastaisuudesta. Markkinataloudelle on annettu enemmän hengitystilaa, ja suhteet Yhdysvaltoihin ovat kohentuneet.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE