Politiikka

Maailmanpyörä valloitti eniten paikkoja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa – demareille kävi ohraisesti

Lehtikuva / Irene Stachon
Lehtikuva / Irene Stachon
Lehtikuva / Irene Stachon

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaalien voittajaksi nousi Maailmanpyörä, joka koostuu HYY:n vihreistä ja sitoutumattomasta vasemmistosta.

Renkaan paikkamäärä on nyt yhteensä 20, joista vihreillä on 11 ja sitoutumattomalla vasemmistolla yhdeksän paikkaa.

Paikkamääräänsä HYY:n edustajistossa eniten nosti lisäksi ruotsinkielisistä osakunnista ja ainejärjestöistä koostuva Svenska nationer och ämnesföreningar.

Maailmanpyörän jälkeen toiseksi eniten paikkoja sai ainejärjestöläisten muodostama HYAL, joka säilyi suurimpana sitoutumattomana ryhmänä 16 paikallaan.

Eläinlääketieteen, farmasian, hammaslääketieteen, lääketieteen ja oikeustieteen ainejärjestöjen muodostama HELP pysyi yhdeksässä paikassa. Osakuntien vaalirenkaan paikkamäärä on vaalituloksen jälkeen neljä paikkaa.

Edustajiston poliittisina ryhminä säilyvät vihreiden ja sitoutumattoman vasemmiston lisäksi Edistykselliset, jonka muodostavat kokoomuksen opiskelijat neljällä paikallaan ja keskustaopiskelijoiden Keskeiset yhdellä paikallaan.

TULOKSET
Maailmanpyörä 20 (+3)
HYAL 16 (-2)
Edustajistoryhmä HELP 9 (0)
Svenska nationer och ämnesföreningar 6 (+3)
Edistykselliset 5 (-1)
Osakuntalainen vaalirengas 4 (-1)
Opiskelijoiden sosialidemokraattinen yhdistys OSY ry 0 (-2)
Perussuomalainen vaaliliitto 0 (0)
Vapauden puolesta – siniset ja KD 0 (0)
Piraatit 0 (0)
Liberaalinen vaaliliitto 0 (0)

Opiskelijoiden sosialidemokraattinen yhdistys OSY menetti kaksi paikkaansa, ja putosi kokonaan edustajistosta.

Muut poliittiset ryhmät, eli perussuomalainen vaaliliitto, liberaalinen vaaliliitto ja piraatit jäivät myös ilman paikkoja. Näillä ryhmillä ei ole myöskään paikkoja nyt istuvassa edustajistossa.

Myös vaaleihin uutena poliittisena vaalirenkaana ehdokkaita asettanut sinisten ja kristillisdemokraattien muodostama Vapauden puolesta jäi ilman paikkoja.

Vaalien ääniharavia olivat Sebastian Österman HYY:n vihreistä 143 äänellä ja seuraavaksi eniten ääniä saanut Jessika Isomeri HYAL Kumpula -listalta 100 äänellä.

Vaalien äänestysprosentti oli 33,26. Edellisten vaalien äänestysprosentti vuonna 2016 oli 31,61. Toista kertaa sähköisenä järjestettyjen vaalien äänestys järjestettiin 31.10.–2.11. ja 5.–7.11.Ehdokkaita vaaleissa oli 591. Edellisissä vaaleissa vuonna 2016 ehdokasmäärä oli 597.

Vaaleihin ehdokkaita asetti 11 rengasta, joista osa tulee todennäköisesti toimimaan edustajistossa useampana erillisenä ryhmänä. HYY:n vaaleihin osallistuvat ryhmät ovat taustoiltaan erilaisia: osa ryhmistä on sitoutumattomia ainejärjestöläisiä tai osakuntalaisia ryhmiä ja osa yleispoliittisia ryhmiä.

Edustajistovaaleissa valitaan ylioppilaskunnan ylin päättävä elin, 60-henkinen edustajisto. Äänioikeutettuja olivat HYYn jäsenet eli noin 26 000 Helsingin yliopiston opiskelijaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 2 Demokraatti
KOHTI PÄÄSTÖTTÖMYYTTÄ - Politiikan poukkoilu on myrkkyä
AIVOJEN ARVOITUS - Seksi helpottaa
JÄÄHYVÄISET ASEELLE - Viimeinen Nieminen Vee
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


RANE AUNIMO

Uusi laskelma julki: SDP:lle 47 kansanedustajaa, kokoomukselle 40 – perussuomalaiset ja vihreät lähellä maksimiaan
22.1.2019

Luetuimmat


Uusimmat