Politiikka

Maakuntajohtajien suut loksahtivat auki: Orpolta ei herunut senttiäkään uusien maakuntien valmisteluun

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kesk.) pääsi yllättämään maakuntajohtajat: Muutoksen pitäisi olla käynnissä, mutta rahaa ei ole.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kesk.) pääsi yllättämään maakuntajohtajat: Muutoksen pitäisi olla käynnissä, mutta rahaa ei ole.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kesk.) pääsi yllättämään maakuntajohtajat: Muutoksen pitäisi olla käynnissä, mutta rahaa ei ole.

Sote- ja maakuntauudistuksen esivalmistelun rahoitus puuttuu kokonaan VM:n budjettiesitystä. Tämän havaitsivat maakuntajohtajat ja maakuntien muutosjohtajat saatuaan luettavakseen valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) esityksen ensi vuoden talous- ja menoarvioksi.

Maakunnissa pitäisi olla menossa rivakka uudistustyö soten valmistelemiseksi, mutta rahaa näyttää olevan ensi vuodeksi vain tietokoneisiin ja niiden järjestelmiin. Maakuntajohtajat ja maakuntien johtajat lähettivät torstaina iltapäivällä alan ministereille ja muutosjohtajille muistion, jonka Demokraatti sai käsiinsä perjantaina.

– Valtiovarainministeriön budjettiesitys vaarantaa sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun maakunnissa ensi vuodenvaihteessa. Budjettiesityksessä sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluun ehdotetaan 166 miljoonan euron määrärahaa maakuntien hallinnon käynnistämiseen, palvelukeskusten perustamiseen ja ICT-muutostukeen. Tästä summasta esivalmisteluun eli maakuntiin lakien hyväksymistä edeltävälle ajalle – arviolta tammi-kesäkuulle – ei esitetä rahoitusta lainkaan. Väliaikaishallinnoille eli lakien hyväksymisen jälkeiselle ajalle on esitetty 20 Me, sanotaan hyvin huolestuneeseen sävyyn kirjoitetussa muistiossa..

– Summasta esimerkiksi 110 miljoonaa euroa on esitetty osoitettavaksi valtakunnalliseen ICT-palvelukeskuksen ja maakuntien tietohallinnon valmisteluun, alueellisiin tukitoimiin sekä yhteisiin investointeihin, 25 miljoonaa euroa sote-ICT kehittämisinvestointeihin sekä 2,5 miljoonaa euroa kuntien tietohallintojen muutostarpeisiin. Maakuntien omaan ICT-valmistelutyöhön suunnattavan rahoituksen suuruus ei selviä esityksestä, muistio toteaa.

Maakuntien omien arvioiden mukaan  sote- ja maakuntauudistuksen esivalmistelun kustannukset ovat ajalla 1.7.-31.12.2017 yhteensä noin 22 miljoonaa euroa ilman ICT-kuluja.

– Uudistuksen valmistelun jatkamisen kannalta tämä taso on ehdoton vähimmäistaso myös keväällä 2018, jotta valmistelu voi jatkua. Uudistuksen käynnistämisen siirtyminen vuodella eteenpäin tuo tarvittavaa lisäaikaa myös käytännön valmistelutyöhön maakunnissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että esimerkiksi valmisteluun rekrytoitujen henkilöiden määrää voitaisiin vähentää, koska se tarkoittaisi töiden keskeyttämistä.

– Sote- ja maakuntauudistuksen ICT-muutosten valmistelua tehdään pääosin maakuntien esivalmisteluorganisaatioiden voimin. Myös rahoitus muutosten suunnitteluun ja valmisteluun tulisi näin ollen painottua maakuntiin. Lisäämällä valtakunnallisen ICT-palvelukeskuksen rahoitusta ei voida pienentää maakuntiin suunnattua ICT-rahoitusta, sillä palvelukeskuksen tuottamat palvelut ja näistä palveluista saatavat hyödyt konkretisoituvat vasta pidemmällä aikataululla vuoden 2019 jälkeen. ICT-muutosten suunnittelun ja toteuttamisen rahoitus tulee turvata maakunnissa riittävässä määrin myös vuodelle 2018, mikäli nyt aloitettua valmistelutyötä halutaan saumattomasti jatkaa. Tietohallinto- ja ICT-muutoksen valmistelun ja toimeenpanon kokonaiskustannukset vuodelle 2018 ovat maakuntien omien arvioiden mukaan n. 195 miljoonaa euroa. Osittain nämä kustannukset tulevat aikataulumuutosten johdosta jakautumaan myös vuodelle 2019.

– Kevään kehysriihessä (26.4.2017) hallitus päätti 58 miljoonan euron rahoituksesta vuodelle 2018 maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun ja toimeenpanon tukemiseen. Tästä summasta 45 miljoonaa euroa oli tarkoitettu maakunnissa tapahtuvaan esivalmisteluun. Kehysriihessä sovitusta valmistelun perusrahoituksesta on ehdottomasti pidettävä kiinni, maakunta- ja muutosjohtajat vaativat.

 

 

 

 

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat