tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Maankuulu veturimies ei heiluta Bernerin VR-mylläyksen puolesta: ”Toivottavasti hallitus kaatuu ennen kuin lainsäädäntö on valmis”

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Samuli Edelmannin ja Santeri Kinnusen tähdittämä Veturimiehet heiluttaa (1992) oli aikansa kotimaisia elokuvatapauksia. Veturinkuljettajanakin pitkään työskennellyt SDP:n kansanedustaja Harry Wallin ei sitä vastoin heiluta liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) suurten VR-suunnitelmien puolesta.

Berner kertoi keskiviikkona, että rautateiden henkilöliikenne avataan kilpailulle vuoteen 2026 mennessä. Uudistus alkaa Etelä-Suomen taajamajunaliikenteestä. Suunnitelman mukaan VR:stä eriytetään kolme erillistä valtion omistamaa yhtiötä, joihin siirretään kalusto-, kunnossapito- ja kiinteistöasiat.

Wallin kutsuu Bernerin esitystä vanhaksi, kokoomuksen entisen kansanedustajan Kimmo Sasin ideaksi. Hän asetti aikanaan työryhmän, joka julkisti ”Tie auki taivasta myöten” -keskusteluasiakirjan Suomen liikennejärjestelmän rahoitukseksi ja sen hallinnon sekä tuotannon järjestämiseksi.

– En vastusta kilpailun avaamista, mutta tällä mallilla en sitä hyväksy, koska tämä ei tuo lisäkilpailua tai tarjontaa rataverkolle. Monopoli vain siirtyy toiseen monopoliin.

Tämä on ideologinen kysymys, eikä mikään käytännön kysymys.

Wallin sanoo, että tilanne olisi toinen, jos ulkomainen investoija toisi Suomeen oman junakalustonsa ja alkaisi kilpailla VR:n kanssa.

– Rajoitetulla kalustomäärällä ajetaan samat junat kuin nytkin. Enempää ei voi ajaa.

Wallin epäilee, ettei mahdollisia uusia kilpailijoita kiinnosta velvoiteliikenne kannattamattomilla osuuksilla.

– Tulee kysyneeksi, ottavatko ne sellaiset velvoitteet vastaan.

Wallin näkee uudistushankkeen taustalla poliittisen ideologian. Hän vertaa VR-mylläystä Bernerin aiempaan taksiuudistukseen.

– Halutaan toimiva, hyvä markkina avata vapaalle kilpailulle, eli nimenomaan veroparatiisifirmoille. Tämä on ideologinen kysymys, eikä mikään käytännön kysymys.

Jos tämä jostain syystä menee läpi, tapahtuu sama kuin Euroopassa.

Wallin sanoo toivovansa, että Sipilän horjuva hallitus kaatuu ennen kuin uudistusta koskeva lainsäädäntö on valmis.

– Jos tämä jostain syystä menee läpi, tapahtuu sama kuin Euroopassa: liikenne keskittyy kannattaville väleille. Seinäjoelle saakka se varmaankin on vielä kannattavaa, mutta tästä pohjoiseen se ei ole. Korkeintaan plusmiinusnolla tai miinusmerkkinen. Sehän ei sitten kiinnosta ketään.

VR:n osalta Wallin sanoo, että VR joutunee luovuttamaan joitakin kannattavia reittejä toisille. Tuloksen heikkenemistä taas seuraa kulujen karsiminen.

– Vastoin ajatusta hiilidioksipäästöjen puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä, junaliikenne todennäköisesti supistuu.

Eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 1999 tullut Wallin putosi Arkadianmäeltä vuoden 2007 vaaleissa ja palasi veturinkuljettajaksi. Paluu eduskuntaan tapahtui vuonna 2011.

Wallin toivoo nyt, että keskustan kannatuksen laahatessa ja maakuntien potiessa ”suurta Berner-tuskaa”, hanke siirtyy vaalien yli. Työntekijöiden puolesta hän ei kuitenkaan suoraan pelkää.

– Kuten sanottu, yleissitovan työehtospimuksen mukaan paremmin voi maksaa muttei huonommin. Jos tarjontaa sitten tulisikin lisää, se lisäisi työpaikkoja, mutta nythän kalusto pysyy samana. Kalusto vain siirretään valtionyhtiölle ja se jaetaan. Rataverkko on aika ahdas, johon on vaikea lisätä vuoroja. Häiriöherkkyyttä voi kyllä tulla, kun tulee uusia toimijoita.

Wallin viittaa myös kokemuksiin Englannista, jossa hänen mukaansa lipun hinnat nousivat voimakkaasti ja junatarjonta harveni.

SDP:n Haatainen: ”Pula osaajista ei saa muodostua sudenkuopaksi talouden orastavalle nousulle”

Turussa Tuula Haatainen tutustui Turun aikuiskoulutuskeskuksen Artukaisen toimipaikkaan, josta oppilaat työllistyvät ensisijaisesti Turun telakan tai sen alihankkijoiden palvelukseen.

SDP:n presidenttiehdokkuutta tavoittelevan, kansanedustaja Tuula Haataisen mukaan aikuiskoulutukseen panostaminen on lähitulevaisuuden keskeinen koulutuspoliittinen asia. Hänen mukaansa kouluista valmistuvat ikäluokat eivät riitä täyttämään työmarkkinoiden tarpeita. Siksi nyt pitää panostaa järjestelmällisesti kaikkien työntekijöiden osaamisen kehittämiseen.

Pula osaajista ei saa muodostua sudenkuopaksi talouden orastavalle nousulle, hän korostaa.

”Oppimispolun tulee jatkossa mahdollistaa kehittymisen läpi aikuisiän, sillä harvalla meistä työura kestää samassa työssä koko uran. Mielestäni julkisesti tuetun aikuiskoulutuksen on keskityttävä koulutuksellisen tasa-arvon edistämiseen ja työelämän murrostilanteissa pärjäämiseen.”

Haataisen mukaan tällä hetkellä aikuiskoulutuksen saamat resurssit ovat liian vähäiset ja siihen tulisi budjetissa varata lisää rahaa.

”Osaaminen luo yhteiskunnallista osallisuutta ja parantaa elämänlaatua monin tavoin, tästä syystä elinikäisen oppimisen on oltava kaikkien oikeus.”

Keskustelua aiheesta

Kokoomuslaisen mitta täyttyi: ”On käsittämätöntä, että talouskasvua hidastetaan menneen maailman rajoitteilla”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä vaatii, että ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan luopumisesta on tehtävä päätös jo syksyn budjettiriihessä.

Mäkelä korostaa, että yrityksille työntekijätarve on välitön.

“Olemme tilanteessa, jossa yrityksillä on pulaa osaavista työntekijöistä. Työperäisen maahanmuuton tarveharkinta on ammattiyhdistysliikkeen puolustama asia, joka ainoastaan jähmettää suomalaisia työmarkkinoita. Uudistus olisi osoitus kansainvälisille yrityksille, että meillä suomalaisilla olisi halua tehdä maastamme joustava ja kilpailukykyinen.”

Mäkelä ihmettelee ammattiyhdistysliikkeen kantoja. Syyttävä sormi osuu ainakin SAK:hon ja sen puheenjohtajaan Jarkko Elorantaan.

“On käsittämätöntä, että talouskasvua hidastetaan menneen maailman rajoitteilla. Ammattiyhdistysliike ja vasemmisto olivat syntyessään yksi kansainvälisyyden suurimpia äänenkantajia. Nyt ne ovat protektionismin suurimpia moottoreita ja rajojen rakentajia. Suomi menestyy osaamisen ja kansainvälisen kilpailukyvyn myötä”, Mäkelä summaa.

Keskustelua aiheesta

Keskustakonkari ministeri Niinistön keskustalaisten puolueiden yhdistymisestä: ”Kaunis ajatus, mutta…”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Keskustakonkari Timo Laaninen pitää kuolleena syntyneenä ministeri Jussi Niinistön (uv) ajatusta alkioilaisen perillisten yhdistymisestä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (uv) esitteli tiistaina Helsingin asema-aukiolla ajatuksiaan entisten ja nykyisten enemmän tai vähemmän keskustalaisten yhdistymisestä.

– Perussuomalaiset, perussuomalaisista irronneet sininen tulevaisuus ja keskustapuolue voisivat joskus tulevaisuudessa liittyä yhteen ja muodostaa Suomen suurimman puolueen, Niinistö  visioi Iltalehdessä.

Keskustan pitkäaikainen vaikuttaja, ex-puoluesihteeri Timo Laaninen pitää Niinistön ajatusta kauniina, mutta samaan hengenvetoon hän lisää, ettei ajatus tule koskaan toteutumaan.

– Keskustan perinteessä on kyllä tämä populistinen perinne pykäläläisyys. Laaninen kertoo.

Seppo Kääriäinen (kesk.) puolestaan nimeää väitöskirjassaan pykäläläisyyden ”yhteiskunnan eliitin toimien oikeuden- ja lainmukaisuuden vartioimiseksi”. Eli herrat tuli haukkua tarpeen vaatiessa maan rakoon.

Laaninen ei kuitenkaan halua sulkea keskustan ovia niiltä, jotka ovat kyllästyneet erillisiin organisaatioihin.

– He voivat liittyä suoraan keskustan riveihin, Laaninen sanoo.

Aikaa on kulunut hänen mielestään liikaa siitä, kun Veikko Vennamo erosi maalaisliitto-keskustasta ja perusti SMP:n.

Hän pitää Jussi Niinistön puheita epätoivon osoituksena sinisen puolueen perustamisvaikeuksista.

– Lähtökuopissa jo haaveillaan tällaisesta, Laaninen sanoo.

Muutenkin hänen mielestään puoluefuusiot Suomessa ovat olleet harvinaisia. Esimerkkinä onnistumisesta hän pitää SDP:n ja TPSL:n yhdistymistä vuonna 1973, vaikkei sekään sujunut soraäänittä.

Myös Liberaalinen kansanpuolue liittyi aikoinaan suurella ryminällä keskustan jäsenjärjestöksi Paavo Väyrysen ollessa puheenjohtajana.

– Keskusta ei siitä voimaa saanut, vaan joutui lähinnä maksamaan LKP:n velat, Laaninen hymähtää.

 

Berner taipui keskustelemaan kuljetusliittojen kanssa ensi viikolla

Kuva: Lehtikuva
Helsingin rautatieasemalla oli näin tyhjää viime maanantaina.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) tapaa kuljetusliittojen puheenjohtajat ensi viikolla, liikenneministeriö tiedottaa. Berner sanoo pitävänsä tärkeänä, että rautateiden henkilöliikenne avataan kilpailulle hyvässä ja tiiviissä yhteistyössä.

Kuljetusliittoihin kuuluu seitsemän kuljetusalan liittoa. Kuljetusliitot esittivät alkuviikosta tekemässä kannanotossaan, että Bernerin esittämä uudistus romuttaa kansallisen kilpailukyvyn ja aiheuttaa tappioita Suomen vientiteollisuudelle.

Veturimiesten liitto pysäytti junat alkuviikosta vastalauseen Bernerin toimille.

Yle: Niinistö kuittaili Salossa Huhtasaarelle – ”Kaikkikko on mennyt päin mäntyä?”

Kuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa
Presidentti Sauli Niinistö Sauli Niinistö aiheutti melkoisen tungoksen Pakkahuoneen torilla Uudessakaupungissa tänään.

Presidentti Sauli Niinistö vieraili keskiviikkona Valmet Automotiven autotehtaalla Uudessakaupungissa. Tehdasvierailun jälkeen presidentti tapasi kansalaisia ja toimittajia Uudenkaupungin Pakkahuoneen torilla. Yleisradio kirjoittaa verkkosivuillaan tapaamisesta.

– Yle kysyi torilla Niinistöltä, mitä hän vastaa arvosteluun, jota hän on saanut osakseen jo presidenttikisan tässä vaiheessa. Niinistön toimintaa presidenttinä on moitittu sekä perussuomalaisten että SDP:n suunnalta.

– Tämä alku näyttää nyt siltä, että olen tehnyt kaiken päin seiniä, jos heiltä kysytään.

– Vastailen, kun tulee aika vastata, Niinistö kuittasi.

Perussuomalaiset, presidenttiehdokas Laura Huhtasaari kärjessä, ovat arvostelleet Niinistöä puuttumisesta puolueen sisäisiin asioihin, kun hän kommentoi perussuomalaisten poliitikkojen saamia rikostuomioita Jussi Halla-ahon puheenjohtajavalinnan jälkeen.

Niinistö totesi kesäkuussa, etteivät ihmisarvoon kohdistuvasta loukkauksesta tuomitut perussuomalaiset ole hänen mielestään osoittaneet tehokasta katumista.

Halla-aholla itsellään on korkeimman oikeuden tuomio uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

SDP:n presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Tuula Haatainen on puolestaan arvostellut Niinistöä siitä, että toiminta YK:ssa ja globaalit kysymykset kuten köyhyyden vähentäminen ovat jääneet vähemmän huomiolle kuin Tarja Halosen kaudella, Yle muistuttaa